Såga Laminatskiva – Så Gör Du!

Plastlaminat är en slitstark, vattentät beläggning som ofta används för bänkskivor i kök och badrum, men inte minst golv. Laminatytan är tunn och installeras vanligtvis på ett underlag av plywood eller fiber med medium densitet.

Du kan använda flera verktyg för att såga laminat, inklusive en bordssåg eller handhållen motorsåg, en verktygskniv, och flera andra verktyg. Det bästa tillvägagångssättet för skärning beror på om du är grovkapning eller efterbehandling.

Använda en cirkelsåg

Snickare och experter använder oftast cirkelsågar för att såga laminatskivar. Detta är en av de bästa metoderna för att såga laminatskivor.

11 Bästa Cirkelsågar – Bäst i Test [Lista & Guide]

Använd en sticksåg

Sticksågar skär upp och ner och är en enkel, billig, och kompakt handhållen såg som har många användningsområden. Detta inkluderar även att såga laminat. Vänd laminatet upp och ner när du sågar så minimerar du flisningen.

För att säkerställa en rak sågning är det bäst att använda en guide såsom en träkloss. Ett enkelt sätt att göra detta är att placera laminatskivan på ett arbetsbord och ha en träkloss eller liknande längs med.

Bästa Sticksågen – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Andra skärtekniker

Om du tvingas skära en laminatskivan från framsidan med en handsåg, kan du undvika flisning genom att lägga maskeringstejp längs skärlinjen, såga igenom tejpen och ta bort den när du är klar. Du kan ytterligare minimera flisning genom att använda ett plywoodskärblad med ett stort antal tänder.

När du skär kurvor med en sticksåg, installera ett metallskärblad eller ett med inverterade tänder så att det kommer att skära vid nedslaget. Använd alltid skyddsglasögon när du skär laminat för att skydda dina ögon från stickor som kan orsaka permanenta skador.

Bänkskivor i laminat är ett särskilt populärt val för hobbysnickare, och det beror främst på deras användningsbara natur. Du kan såga dem på vilket sätt du vill att de ska passa din design.

För detta kan du behöva en såg, men det kan vara svårare att skära den med en handsåg, tex en fogsvans. Laminat är praktiskt taget en samling av tunna lager papper, bundna samman av harts. En cirkelsåg kan vara verktyget att använda för att såga laminat, inte bara för sin robusta natur utan också på grund av att de är praktiska och har en snabb skärprocess.

Välj rätt blad för jobbet

När du skär laminat är det inte bara viktigt att veta hur man skär laminatbänkskivan, utan också vilka verktyg du ska använda. En cirkelsåg av god kvalitet kommer sannolikt att göra jobbet väl, även om det inte är lika enkelt som att välja rätt såg. Förutom att veta hur man kapar bänkskivor i laminat behöver du också rätt verktyg för jobbet.

Det spelar ingen roll vilken typ av cirkelsåg du använder; om du inte använder rätt blad kommer du också att kämpa för att skära laminatet ordentligt. Vissa blad är bättre lämpade för skärning av olika material, och det finns också blad som är bättre för sågning av laminat.

Lyckligtvis är laminat inte det tuffaste materialet att skära, och ett vanligt blad för att såga trä borde vara mer än tillräckligt. Men om du skär mer härdade material kan du behöva använda diamantblad, och dessa är dyrare. Till exempel för skärning av granit.

Gör mätningar

Betydelsen av beredning bör inte ignoreras. Mät först avståndet från sågbladet till kanten. Detta gör det lättare för dig att uppnå mer precision.

Ett tips är att lägga till en liten bit för att ge mer utrymme för fel. Du kommer att kunna slipa eventuella brister och flis i laminatet senare med en slipmaskin.

Skär bänkskivan

När du har gjort alla mätningar och andra uppgifter är det dags att börja skära laminatet. Du kommer att vilja rikta in den inre delen av bladet med skärlinjen du tidigare ritade. Markera på sågskyddets sida förbi den inre bladkanten.

Du bör använda ett tunt blad. För att få en känsla av bladet kanske du vill ta några övningsskärningar i andra områden. Börja sedan skära långsamt med en stadig rörelse tills du skär igenom hela laminatskivan. Förhoppningsvis kommer du att kunna skapa en fin, exakt linje utan flis.

Sandpappra kanten

För att jämna ut och ta bort eventuella brister som gjorts under skärprocessen måste du använda en slip eller sandpapper sm är finkornigt för att jämna ut ytan.

Avsluta jobbet

Slutligen måste du applicera ett slags lim som leverantören vanligtvis ger med i förpackningen. När du har gjort det, låt det torka och gör några precisionsskärningar senare med en verktygskniv.

Där har du det! Hur du sågar en laminatskiva. Allt som krävs är tålamod, precision och god förberedelse för att få jobbet gjort.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!