Viktiga saker som Husägare bör veta om Taklutning

Lär dig om taklutning på ditt hem och hur det kan påverka dina val av takpannor, hängrännor och andra taksystem.

Även om det kanske inte verkar särskilt viktigt när du först tänker på det, är taklutningen faktiskt ett nyckelmått för att bestämma ett hems lämplighet för vissa väderförhållanden eftersom det är måttet som beskriver takets branthet och vinkel. Det är också nödvändigt för att välja lämpliga takspån, takrännor och andra taksystem. Om du inte vet lutningen på ditt tak eller ens hur man mäter det är det ett tecken på att du förmodligen inte borde ta på dig några takprojekt.

Fortsätt läsa för att lära dig hur du bestämmer taklutningen, hur det påverkar ditt hems förmåga att stå emot väder och hur det kan påverka framtida projekt.

1. Lutning visas som en bråkdel och jämför ett taks spännvidd med dess stigning

Lutning är ett ord som kan ha flera olika betydelser, men när man hänvisar till ett tak betyder det helt enkelt mätningen av takets branthet/lutning/sluttning. Det används specifikt för att numeriskt representera förhållandet mellan spännvidd och höjning.

Planen används för strukturella mätningar, materialval, och det är till och med ett övervägande när arkitekter eller byggare ska besluta om byggnadens stil. Tänk också på att en brantare stigning är nödvändig för att förhindra snöuppbyggnad i områden där det ofta snöar. Med en lägre stigning (plattare tak) kan snö samlas och bli tillräckligt tung för att hota byggnadens stabilitet.

2. Hur man mäter taklutningen

Taklutningen är ett enkelt mått att förstå i teorin, men att klättra upp på taket för att ta denna mätning är mer involverat än att bara jämföra siffror. Innan du försöker mäta taklutningen, se till att du har en robust stege som är tillräckligt hög för att säkert nå taket, en spotter och nödvändig säkerhetsutrustning för att skydda dig i händelse av en halka eller fall.

Använd ett måttband för att mäta takets spännvidd från ena sidan till den andra sidan, mät sedan stigningen eller höjden från kanten till toppen av taket.

Alternativt kan du ofta hitta lutningen för ditt nästa takprojekt genom att bara mäta en meter av taket. Överväg att öva på att mäta en lägre struktur först, som en taklutning, för att få en uppfattning om hur man korrekt tar dessa mätningar innan du klättrar upp till toppen av hemmet.

3. Taklutningen skiljer sig från lutningen, även om termerna ofta används omväxlande

Taklutningen används ofta båda för att hänvisa till takets lutning, men dessa termer är faktiskt distinkta. Specifikt använder lutningen mätningar baserade på hela takspann, och den bestäms genom att beräkna förhållandet mellan takhöjningen och takspann. Spännvidden är avståndet från den ena sidan av bostaden till den andra, eller kan också ses som avståndet från den ena väggens överplatta till den motsatta väggens överdel.

Takets lutning används endast för att hänvisa till takets höjning genom takets löpning. Avståndet från kanten av taket till mitten av taket kan användas, i motsats till spännvidden, som sträcker sig hela längden eller bredden av hemmet.

4. Standard taklutningar kan stödja vanliga takplattor

Även om takpannor ofta används på bostadshus över hela landet, kanske de inte är lämpliga för vissa hem, beroende på taklutningen. Specifikt rekommenderas det att endast använda vanliga takpannor med en standard taklutning. Alla taklutningar som faller utanför detta intervall är inte lämpliga för standard takpannor och installationen av dessa takpannor kan leda till läckor i taket.

Om taket har en brantare lutning kan du kanske använda mineralbelagda rulltak, men för tak med en plattare lutning, överväg att använda PVC-takmembran för att skydda bostaden från läckor. Se till att dubbelkolla måttet med en taklutningsräknare.

5. Regioner som upplever mycket snö ofta minsta taklutningsdetaljer inom byggnormerna

En av de främsta anledningarna till att bygga bostäder med branta taklutningar är att förhindra uppbyggnad av snö, slask och is på taket. Om taket är för platt fortsätter mängden snö och is att växa istället för att bara glida nerför en brant lutning och från taket när det smälter. Om snön och isen byggs upp för mycket, kan detta orsaka bestående strukturella skador, och i vissa fall kan det till och med leda till att en del av taket kollapsar.

Om du gör ändringar i ditt hem, kontrollera lokala byggregler och föreskrifter för minsta taklutning och överväg de typiska väderförhållanden som hemmet kommer att uppleva under året. Även om vissa skarpa taklutningsvinklar också kan bidra till snö- och isuppbyggnad genom att tillhandahålla en skyddad plats på taket, bör takvinklarna inte utgöra ett betydande problem om lutningen följer lokala byggregler.

6. Låglutande tak är lättare att installera och säkrare att underhålla och reparera

En av anledningarna till att tak med låg lutning blir mer populära är att de är lättare att arbeta på och installera. Istället för att behöva ta itu med att försöka gå, krypa och balansera på ett tak som höjs vertikalt kan en individ bekvämt stå och röra sig på ett tak med mer lutning. Denna enkla förbättring av fotfästet är en betydande faktor som gör det mycket säkrare att ha ett hem med plant tak än ett hem med brant tak.

Dessutom är ett låglutande tak en bra idé om du ska installera ett nytt tak på ett hem. Takbrädorna kommer inte att glida lika mycket på en låg lutning som de skulle på en brant lutning, vilket gör det lättare att hålla dem på plats under installationen. Den låga stigningen kan påskynda installationsprocessen eftersom takpannor är mindre benägna att glida och en stor hög kan hållas på taket utan att oroa dig för att de faller av.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!