Saker att Veta Innan du Planar ett Golv [Jämna Ut Golv]

Innan du installerar nytt golv måste du avgöra om ditt underlag är tillräckligt plant och jämnt.

Lätt sluttande golv, som är vanliga i äldre hus, oroar ofta husägare som vill installera nya golv, såsom laminat, keramiska plattor eller parkett. En vanlig missuppfattning är dock att golvet måste vara plant (horisontellt) för att framgångsrikt installera nytt golv. Faktum är att allt som krävs är att golvet, underlaget, är plant, vilket helt enkelt betyder “platt”.

Skillnaden mellan “plan” och “jämn” är subtil men inte godtycklig. Plan är den horisontella avvikelsen mellan två punkter. Om du till exempel använder en lasermätare för att bestämma golvhöjningen på båda sidor av ett rum, kan du upptäcka att båda sidor är ganska nära att vara samma höjd (plan). Men om det finns ett hål någonstans i mitten är golvet inte jämnt även om det tekniskt sett är plant.

Jämn hänvisar till planhet på hela ytan, och alla höga och låga fläckar måste åtgärdas innan du installerar golv. Processen med att fia både ett golv som inte är jämnt och plant är helt enkelt känt som utjämning av ett golv.

När ett inflexibelt golv installeras över ett underlag kan olika saker gå fel. Laminatplankor kan dras isär och mellanrum kan uppstå mellan träplankor. Eftersom plattan inte böjer sig för att passa ett vågigt golv kommer kanten på kakel ofta att ligga högre än kanten på den intilliggande plattan och bilda en ojämnt kant.

För att undvika otillfredsställande resultat med styvt golv, läs vidare för att ta reda på om, var och varför ditt underlag kan vara ojämnt – och hur du hanterar problemen.

Välj ojämna områden

Det enklaste sättet att ta reda på om ditt golv är ojämnt är att använda en klassisk metod. Släpp några kulor på golvet i olika områden runt rummet och se om dem rullar. Om de konsekvent rullar till samma sida är den sidan lägre än resten av golvet. Om de rullar till andra delar av golvet och stannar, är dessa områden sannolikt nedsänkningar som du förmodligen inte kan se med blotta ögat.

Bestäm det underliggande problemet

Innan du tar steg för att plana ut ett golv måste du ta reda på varför det inte är plant. Att plana ett golv kan vara antingen ett gör-det-själv-projekt eller ett jobb för proffsen, beroende på vad som orsakar problemet. Åldersrelaterad sättning resulterar ofta i ett ojämnt golv, vilket sannolikt inte är något att oroa sig för. Men i vissa fall orsakar problematiska strukturella problem, inklusive grundproblem, en sprucken golvbjälke, en rutten tröskelplatta (som bjälken sitter på) eller ett dåligt undergolv gör att golvet blir ojämnt.

Det enda sättet att säga säkert är att ta dig in under golvet och kontrollera tillståndet på bjälkarna och balkarna under. Om bjälkar verkar ruttna, spruckna eller trasiga, om du hittar termitskador, eller om du upptäcker sprickor i grundväggarna, rekommenderar vi dig att låta en byggare bestämma typen och omfattningen av strukturproblemet, som måste fixas innan någon golvutjämning kan äga rum.

När det gäller betonggolv beror höjdavvikelser ofta på att de som ursprungligen lade golvet inte jämnade ut golvet tillräckligt. Detta är en mindre fråga och kan åtgärdas med nästa metod som diskuteras.

Förstå självnivellerande underlag

Om ingenjören inte hittade några strukturella problem kan du jämna ut golvet genom att applicera en cementbaserad självnivellerande golvprodukt. En torr substans blandas med vatten för att bilda en flytande uppslamning som sedan sprids över golvet med en räfflor. Eftersom det är en vätska, kommer uppslamningen naturligt att rinna till och lägga sig på låga fläckar, fylla i dem och skapa en plan yta.

Utjämnande underlagsprodukter kan användas på betonggolv, trägolv som är ojämna men fortfarande i anständig form och till och med över keramiska golv – vilket eliminerar uppgiften att riva ut de gamla plattorna. Kontrollera att produkten du köper är kompatibel med ditt golv.

Denna typ av golvnivellering är gör-det-själv vänlig. Din kostnad kan vara mer eller mindre beroende på storleken på golvytan som ska behandlas och djupet på de låga områdena.

Hantera ett delaminerat undergolv

När ett undergolv förvrängs (sväller och försämras) är det inte längre plant eller strukturellt stabilt. Den bästa lösningen är att ersätta skadade golvpaneler med nya. De två typerna av undergolvsmaterial, orienterad strängbräda (OSB) och plywood, är båda tillverkade av träfibrer i kombination med lim och pressas till hållbara paneler som är mer än tillräckliga för att bygga ett starkt golv.

När de utsätts för konstant fukt, till exempel ett stadigt dropp från läckande rörsystem, kommer de så småningom att delamineras. När detta har inträffat måste du korrigera orsaken till fuktförhållandet och sedan kan den drabbade delen av undergolvet bytas ut.

Om du är en hobbyfixare bör du kunna byta ut skadade paneler för att jämna ut golvet. När du byter ut delaminerat undergolv är det bäst att ta bort och ersätta hela det skadade arket, snarare än att försöka dela i mindre sektioner.

Planera en svängbalk

Ibland kommer en golvbjälke att böja sig uppåt och skapa ett upphöjt område på golvet ovanför. Om ditt test visade ett högt område där dina kulor alltid rullar bort från kan det vara så att ett golvbjälke har böjt sig uppåt – lyckligtvis ett av de enklare strukturella problemen att lösa.

Det kräver att man tar bort undergolvet över det böjda bjälklaget och sedan planerar den höga delen av bjälken nedåt tills det är plant över toppen.

Genom att dra en kritlinje längs den böjda bjälkens sida från ände till ände (håll den i den övre änden av bjälken) kommer du att kunna se den del av bjälken som är för hög.

Använd träbitar för att korrigera andra bjälkproblem

Om det ojämna golvet beror på golvbjälkar som har snedvridits eller vridit sig över tiden eller har installerats felaktigt, är det enda sättet att plana golvet att ta bort undergolvet och fästa tunna, kilformade träbitar ovanpå bjälkarnas låga områden för att göra bjälkarnas toppar jämna.

Detta kräver att du använder en laser (för att lokalisera de låga områdena) och fästa träbitarna genom att limma och skruva fast dem på bjälken; sedan jämnas området för att ta bort eventuella höga områden.

Många husägare ringer proffsen om det behövs förskjutning av bjälkarna.

Räkna ut grundfaktorer

Medan ovanstående faktorer ofta leder till ojämna golv, kan ett antal andra strukturella problem uppstå som resulterar i grundrörelse, och därefter rör sig allt ovanför fundamentet.

Detta kan skapa ojämna golv, sprickor i väggar och dörrar som inte stängs. Alla grundproblem bör inspekteras och diagnostiseras av en byggnadsingenjör.

Fundament kan sjunka och källarväggar kan förskjutas på grund av jordtryck i sidled, men oavsett orsaken är lösningen vanligtvis dyr för att en grundentreprenör ska stabilisera fundamentet.

Även när fundamentet repareras finns det ingen garanti för att golven kommer att vara plana igen, men vid den tidpunkten kan det vara ett genomförbart alternativ att jämna ut balkarna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!