13 Sätt att få en Liten Trädgård att se Stor ut

Även en liten trädgård kan kännas rymlig om du designar den på rätt sätt.

I denna artikel går vi igenom några av de bästa och effektivaste sätten som du kan få en liten trädgård att se stor ut.

1. Planera ditt utrymme

Du kanske tror att att hålla en liten gård öppen och löst planerad skulle få den att kännas större, men motsatsen är sant. Nyckeln till en rymligare känsla av din trädgård ligger i organisering. Definiera utrymmena på din lilla trädgård och gör deras syften tydliga. Avgränsa en matsal eller lounge med en uteplats i sten, eller separera lekområdet från matplatsen med planteringar. Plötsligt ser det ut som att det finns så mycket mer utrymme.

2. Skapa en umgängesyta

En liten gård kommer att kännas mer storslagen om du ger den en umgängesyta. Skapa ett utomhusrum med en snyggt arrangerad uteplats och grill. Eller lägg till en speciell funktion som en fontän, eldstad eller mysig läshörna för att göra denna lilla plats värd ett besök.

3. Rama in en vy

Arkitektoniska funktioner som en pergola är fleråriga favoriter på små trädgårdar. Använd en pergola för att rama in en vy, häng en gunga eller till och med plantera en klätterträdgård. Höjden på dessa bakgårdsstrukturer ger illusionen av mer utrymme, medan funktionerna i sig tillför intresse och karaktär. Läs mer om pergolas här.

4. Välj rätt träd

Du kan plantera träd på en liten gård så länge du väljer de som växer uppåt istället för på bredden. Högre, tunnare former, som kolumneriga vintergröna, och dvärgvarianter av buskar ger dig frodig landskapsarkitektur utan att ta upp hela ditt utrymme.

5. Använd nivåer

Att införliva terrasserad landskapsarkitektur hjälper till att utse utrymmen, vilket får en liten trädgård att se större ut. Lyft din matplats eller sjunk en konversationsgrop runt en öppen spis. Terrassering kan också skapa mer utrymme för planteringar, medan en nedre vägg kan fungera som bänkplatser.

6. Hoppa över staketet

Med grannarna i närheten kan du känna lust att sätta upp ett integritetsstaket. Försök att stå emot. Din gård kommer att se större ut om ögat kan ta in planteringar och träd utanför din fastighetsgräns. Med en kontinuerlig vy kan den obehindrade grönska alla verka som en del av samma landskap.

7. Trädgård vertikalt

Att fylla en liten gård med buskar och blommor är ett säkert sätt att störa utrymmet. Väx istället din trädgård vertikalt med hängande korgar, väggmonterade blomkrukor eller staplade lådor med grönska. Du kommer att lägga till färg utan att ta upp dyrbar yta på marken.

8. Håll dig till små möbler

Inte bara tar skrymmande utemöbler upp mycket plats, det överväldigar också en liten trädgård. Håll dig till mindre bitar istället-helst sådana med ett genomskinligt mönster, som låter ögat färdas längre.

9. Handla smart

När du handlar möbler för en liten trädgård, köp alltid utemöbler som är mångsidiga och funktionella. Till exempel kan hopfällbara stolar och bärbara eldstäder förvaras inne i garaget när du behöver mer plats. Dubbla delar (som en bänk som kan omvandlas till ett picknickbord) tar upp mindre utrymme, vilket gör att din gård verkar större än den är.

10. Texturera din gård

Det är sant att lager av växter, buskar och trädgårdsfunktioner gör en trädgård mer intressant. Tack och lov för husägare med begränsat utrymme skapar textur också samma iögonfallande effekt. Välj en handfull växter med en mängd olika texturer. När du ordnar dina rabatter, placera de djärvare sorterna nära framsidan för att skapa en illusion av djup.

11. Skapa kurvor

Raka trädgårdsfunktioner ser ibland trubbiga och otillfredsställande ut. För att lägga till djup och dimension, lita istället på slingrande och böjda linjer istället, oavsett om det är för en trädgårdsväg eller landskapskant. Den virvlande formen drar ögat, skapar en känsla av rörelse och öppnar utrymmet.

12. Förvara objekt i garaget

Om möjligt, tvinga inte på din gård med klumpiga skjul eller förvaringsfack. Håll röran på avstånd genom att stoppa trädgårdsverktyg, utomhusutrustning och barnleksaker i garaget istället. Som ett resultat kommer din fastighet att se större och bättre formad ut.

13. Kombinera hemmet med din trädgård

Hur kan du göra detta? Du uppnår detta genom att sudda ut linjerna mellan hem och trädgård för att skapa en mer enhetlig och flytande trädgårdsyta. Övergångsfunktioner som stora glasfönster och skjutdörrar skapar en sömlös gräns, vilket ger illusionen av en större trädgård.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!