Vad är Skillnaden mellan Skruvdragare och Borrmaskin?

Om du är en gör-det-själv-entusiast är chansen stor att du är intresserad i elverktyg. Det finns en oändlig mängd verktyg på marknaden och det kan kännas väldigt förvirrande att veta vad allting är och när du behöver vad.-

Det finns många alternativ som gör samma jobb, men som ändå har olika namn.

En vanlig fråga som folk undrar om är vad skillnaden mellan en skruvdragare och borraskin är. Faktum är att många ofta blandar ihop borrmaskiner och skruvdragare att dessa är likadana. Men även om dessa verktyg är lika på många sätt finns det ett flertal skillnader.

I denna artikel går vi igenom likheter och skillnader mellan skruvdragare och borrmaskiner.

Skillnad och likheter – skruvdragare och borrmaskiner

Vad är skillnaderna mellan en skruvdragare och en borrmaskin. Och kan de användas omväxlande?

Låt oss först diskutera de grundläggande definitionerna av en borr och en skruvdragare.

Borrmaskin

En borr är ett elverktyg som främst används för att borra hål i olika materialytor. Dessa inkluderar trä, betong, metall, kakel eller tegel.

En borr används också för att skruva in skruvar i ytor, men det är inte vad de är kända för.

En skruvdragare är ett verktyg som används för att fästa skruvar i ytor med bits som passar in i huvudet på skruvarna du försöker säkra.

Den grundläggande skillnaden mellan en skruvdragare och en borr är hastigheten för att skruva in en skruv i en yta och den resulterande precisionen vid borrning.

Även om den primära funktionen för båda enheterna är olika, används de ofta omväxlande. En borrmaskin kan användas för att fästa skruvar i en yta vilket också görs med en skruvdragare. Men skillnaden ligger i hastigheten.

En skruvdragare har lägre hastighet som tillåter precision när du skruvar in. Däremot har en borr hög hastighet så det är svårt att upprätthålla precision när man skruvar in.

Om du vill ta bort material eller göra ett hål i en yta, använder du en borr. För att driva in skruvar använder man en skruvmejsel för att ha bättre kontroll över hastigheten. Men en borr kan också användas för samma ändamål.

När ska man använda en skruvdragare?

När du försöker fixa små problem, som att säkra en skåpdörr i dess ram, eller ta bort den eller fästa en tavla på väggen eller andra mindre hemreparationer.

När ska man använda en borrmaskin?

En borr används för att hänga upp saker på gipsväggar borra hål eller när du snabbt behöver skruva in skruvar i en yta.

En sladdlös borrmaskin är ett elverktyg som används för att göra hål och skruva in skruvar i ytor. En skruvdragare används dock bara för att skruva in skruvar och säkra lösa skruvar på plats.

En borr kan användas som en skruvmejsel men då kanske du måste kompromissa med precisionen. En borrmaskin har en hög hastighet och det kan göra att en skruv blir ojämn när den trycks in i en yta.

En skruvdragare, oavsett om den är manuell eller driven, kan bara driva en skruv så långt in i en yta. Dess huvudsakliga funktion är att fästa lösa skruvar på deras plats. Det är bäst för småskaliga projekt som att fixa dörrgångjärn och dra åt skruvar i fönsterbrädor.

Eftersom båda verktygen används för alla typer av bygg- eller reparationsarbeten kan du äga båda. Beroende på omfattningen och hur brådskande ditt projekt är, kan du använda båda verktygen alternativt. Och en borrar och skruvdragare är förmodligen de viktigaste redskapen för människor som älskar att göra husjobb själva.

Hur man använder en borrmaskin

De flesta borrar används för att driva in skruvar vilket är varför de kallas borrskruvdragare. På grund av sin förmåga att köra in skruvar används de som skruvmejslar. Om du inte har gjort det ännu, måste du prova.

Det finns dock vissa faktorer att tänka på när du använder en borrmaskin som förare.

Det första du behöver göra är att plocka ut en bits som ska hålla skruven du vill skruva in i en yta.

Nästa steg är att bestämma en hastighet

Om du är nybörjare rekommenderar vi att du håller hastighetsinställningarna låga. När du väl är bekväm kan du öka hastigheten.
Börja med ett långsammare tempo och dra sedan upp den gradvis för att skruva fast en skruv ordentligt.

Vrid borren till skruvinställningarna. Enheten har det alternativet precis ovanför borrbitsen. Genom att vrida inställningarna till skruvläget säkerställer du att borren är redo att skruva in.

När du har fixat skruvinställningarna, ställ in en hastighet för vrid- eller vridmomentkraften. Denna hastighet avgör hur smidigt din borr skulle rotera skruvarna i klyftan i ytan.

Använd en lämplig bit som passar huvudet på skruven du vill skruva fast.

Om borren inte passar skruven, stoppa borren omedelbart och fortsätt inte att utöva tryck. För att göra det kommer du att ta bort skruvens huvud och till och med skada en bit av ytmaterialet. En sak till att tänka på är att hålla trycket konsekvent.

Borrar är utmärkta för att göra hål i väggar eller andra ytor. Den skär till och med material med precision, så vi rekommenderar att du använder en borr för att borra hål, förutom att fästa medelstora spikar.

En skruvdragare är bäst för de minsta uppgifter som kräver att du trycker in skruvar eller fixa lösa skruvar på plats. För ett större projekt kan du använda en sladdlös borrmaskin. Den gräver hål i ytor tillsammans med drivande skruvar. Om du jämför de två är en skruvdragare mer exakt än en borr.

För massiv reparation eller byggprocess är ditt bästa alternativ en slagborr. Den levererar en intensiv kraft som kan borra hål och enkelt driva de största spikarna. Men återigen, det saknar precision i jämförelse med de andra två alternativen.

Skillnaden mellan en skruvdragare och en borr

Medan skruvdragare och borrmaskiner båda är elverktyg med ett liknande utseende som verkar utföra samma funktioner, är de faktiskt väldigt olika i de specifika syften som de används för.

Även om de båda har ett handtag med ett skaft som automatiskt snurrar med liten eller ingen kraft som krävs från användaren, har de några grundläggande skillnader som beskrivs i listorna nedan.

Även om båda verktygen kan användas för att sätta i skruvar och borra hål, finns det betydande skillnader mellan dem. Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan skruvdragare och borrmaskin:

 1. Effekt och hastighet: En av de främsta skillnaderna mellan skruvdragare och borrmaskin är deras effekt och hastighet. Skruvdragare är vanligtvis mindre och mindre kraftfulla än borrmaskiner. De är utformade för att sätta i skruvar och andra liknande applikationer och har en hög varvtal, men låg effekt. Borrmaskiner å andra sidan är större och mer kraftfulla än skruvdragare. De har vanligtvis flera hastighetsinställningar och kan användas för att borra genom hårda material som metall, betong och trä.
 2. Moment och vridmoment: Skruvdragare har högt moment och lågt vridmoment, vilket gör dem perfekta för att sätta i skruvar utan att skada materialet eller överdriva momentet. Borrmaskiner å andra sidan har högt vridmoment och lågt moment, vilket gör dem bättre på att borra genom tuffa material och hårda ytor. Med en borrmaskin kan du enkelt borra genom tegel, betong och andra hårda ytor.
 3. Tillbehör och användningsområden: Skruvdragare och borrmaskiner har också olika tillbehör och användningsområden. Skruvdragare kan användas med bits, medan borrmaskiner kan användas med borr. Dessutom finns det flera tillbehör tillgängliga för borrmaskiner, såsom borrhuvuden, spånsamlare och andra specialverktyg. Dessa tillbehör gör borrmaskiner mer mångsidiga och användbara än skruvdragare.
 4. Pris och användning: Skruvdragare är vanligtvis billigare än borrmaskiner, vilket gör dem till ett bra alternativ för hemmafixare eller personer med en begränsad budget. Borrmaskiner är vanligtvis dyrare på grund av deras högre effekt och kapacitet. Om du behöver borra genom tuffa material eller använda verktyget för tunga applikationer, kan det vara värt att investera i en borrmaskin.

Skruvdragare och borrmaskiner är två olika verktyg med olika egenskaper och användningsområden. Valet mellan de två beror på dina behov och syften. Om du bara behöver sätta i skruvar eller utföra lättare applikationer, är en skruvdragare det rätta valet för dig. Om du däremot behöver borra genom hårda material och utföra tunga applikationer är en borrmaskin det bästa valet.

Skruvdragare

 • Långsammare hastigheter för att driva in skruvar exakt
 • Justerbar koppling för att indikera korrekt vridmoment
 • Enhandsanvändning
 • Spetsar passar i skruvhuvuden

Skruvdragare arbetar i allmänhet med mycket lägre hastigheter för ytterligare precision, på grund av att de används för att skruva in skruvar i ytor. Om en skruvmejsel hade för höga hastigheter, kan den potentiellt installera skruven på ett snett eller felaktigt sätt.

Förutom de lägre hastigheterna har skruvdragare en justerbar koppling som är utformad för att indikera verktygets korrekta vridmoment.

Närmare bestämt, när användaren använder en skruvdragare och skruven har fästs i ytan så djupt som möjligt, kommer handtaget att avge ett litet klick som stoppar funktionen kort.

Detta indikerar att skruvdragaren har slutfört sina funktioner och meddelar användaren att de inte längre behöver använda verktyget för denna specifika uppgift.

Tillsammans med en skruvragares lugna arbetshastigheter och den justerbara kopplingen är den relativt enkel att använda. När du använder en skruvdragare behöver användaren bara använda en hand, eftersom verktyget gör det mesta åt dem.

Dessutom kräver åtgärden att fästa en skruv i en yta inte mycket kraft för att utövas av användaren i första hand.

För att kunna montera de rätta skruvarna och effektivt fästa dem i det avsedda materialet, har skruvdragare utbytbara spetsar som kan placeras på änden av skaftet.

Borra

 • Högre hastigheter för att borra ur material
 • Används för att flisa material (metall, trä, plast)
 • Saknar hastighetskontroll
  Tvåhandsanvändning med kraft
 • Ger hål
 • Kan även driva in skruvar
 • Tung
 • Högre effektnivåer
 • Används för projekt som kräver hög hastighet
 • Låga kontrollnivåer
 • Mångsidig med många tillbehör
 • Dyrare

Borrar, å andra sidan, är mycket snabbare och kraftfullare än den traditionella skruvdragaren. Detta beror på det faktum att borrar vanligtvis används för att flisa material som metall, trä och plast.

Med andra ord, en borr används för att skapa ett hål eller en öppning i en yta, istället för att köra in ett annat föremål i den.

Borrar har väldigt lite hastighetskontroll, eftersom de verkligen inte behöver ha ett särskilt beräknat vridmoment för att bryta igenom hårda material.

Borrmaskinen kräver två händer att använda och lite extra kraft från användaren, en borr kan producera ett nytt hål i nästan vilken yta som helst. I motsats till skruvdragaren har en borr kapacitet att både skapa hål och fylla dem med skruvar.

Borrar, som vanligtvis inte inkluderar en nätsladd, är mycket tyngre än den sladdlösa skruvdragaren och har mycket högre effektnivåer.

Eftersom de regelbundet används för projekt som kräver höga varvtal har de i allmänhet inte mycket kontroll över vridmomentet.

Dessa verktyg är mångsidiga med många fästen som kan placeras på änden av axeln, och kan användas för både borrning av hål och skruvar i samma yta.

I jämförelse med sladdlösa skruvdragare är borrmaskiner vanligtvis mycket dyrare. Trots alla skillnader som kommer med sladdlösa skruvmejslar och borrar, finns det några gemensamma faktorer mellan de två.

När ska skruvdragare och borrar användas?

Eftersom skruvdragare och borrar är så fundamentalt olika i de syften som de uppfyller i alla verktygslåda, när är det lämpligt att använda var och en av dem?

Det här avsnittet kommer att berätta allt du behöver veta om när du ska använda skruvmejslar och borrar när det kommer till specifika hemprojekt.

När man ska använda en skruvmejsel

 • Ta bort en skåpdörr
 • Ta bort locket på ett uttag
 • Montering av möbler
 • Att hänga en tavelram i trä på väggen
 • Hemreparationer

Skruvdragare används vanligtvis för att sätta in och ta bort skruvar på olika ytor. Som ett resultat måste du använda funktionerna i din skruvmejsel under alla projekt som involverar skruvar.

Om du till exempel behöver montera ihop nya möbler som kräver att ramar fästs med skruvar så använder du din skruvdragare. Dessutom kan du använda ett av dessa verktyg för att hänga en trä tavelram på väggen.

Skruvdragare kan också användas för att ta bort skruvar runt huset. Om du till exempel vill ta bort dörren från ditt köksskåp, kan du använda en skruvdragare för att enkelt vrida de befintliga skruvarna på plats.

På samma sätt, om du behövde ta bort locket till ett eluttag, kan du använda din skruvdragare för att ta bort skruvarna som är fästa i väggen på ett jämnt sätt.

I grund och botten kan du använda en skruvdragare för allt runt huset som behöver repareras, så länge det involverar processen att antingen installera eller ta bort skruvar.

När ska man använda en borr

 • Hängande av gips
 • Göra ett hål
 • Allt som kräver att man snabbt skruvar in skruvar i en yta

Borrmaskiner, å andra sidan, kommer att krävas för olika ändamål när det gäller hemreparationer. Eftersom borrar vanligtvis används för att skapa hål i ytor, som tidigare nämnts, kan de användas för detta ändamål var som helst runt huset.

Om du ska slutföra ett projekt som innebär att hänga gipsskivor, kommer du att vilja använda kraften hos en borr istället för den mindre kraftfulla skruvmejseln.

När du är osäker på om du ska använda en borrmaskin för uppgiften du försöker slutföra, bör du fråga dig själv hur mycket kraft som behövs.

I händelse av att du snabbt och kraftfullt behöver skruva in skruvar i vilken yta som helst, kan du använda din borr i stället för din skruvdragare för detta ändamål.

Är en sladdlös skruvdragare detsamma som en borrmaskin?

Medan elektriska skruvdragare och borrar har många likheter, har skruvdragare vanligtvis sladdar fästa vid dem, medan borrmaskiner oftast drivs av batteri. Värt att påpeka är däremot att maskiner i allmänhet rör sig mer mot att bli trådlösa på grund av de praktiska fördelarna men också för att batterierna blir mer effektiva och kraftfulla.

Sladdlös skruvdragare

 • Lättvikt
 • Lägre effektnivåer
 • Kan användas istället för en vanlig skruvdragare
 • Används för att långsamt montera skruvar
 • Höga nivåer av kontroll
 • Mer kostnadseffektivt
 • Kan användas i enlighet med sladdlös borrmaskin

Sladdlösa skruvdragare är i allmänhet mycket lätta, med lägre effektnivåer, precis som den traditionella skruvmejseln som involverar en nätsladd.

Dessa typer av skruvdragare kan användas i stället för de vanliga, för alla slags projekt som kräver att skruvar dras åt eller lossas på ett långsamt och beräknat sätt.

Med höga nivåer av kontroll kan sladdlösa skruvdragare utföra samma funktioner som sina traditionella motsvarigheter, utan att besväret med en sladd begränsar dess funktioner.

Sladdlösa skruvdragare är dock mer kostnadseffektiva än borrar och kan användas i enlighet med dessa verktyg om det behövs.

Sladdlös skruvdragare och borr – likheter

 • Elverktyg
 • Båda kan användas för att driva skruvar
 • Avsaknad av nätsladd

Både sladdlösa skruvdragare och borrmaskiner klassas som elverktyg som utför uppgifter för användaren med liten eller ingen kraft. Bortsett från det faktum att borrar används för att skapa hål, har båda dessa verktyg förmågan att driva skruvar.

Slutligen, och mer uppenbart, fungerar sladdlösa skruvdragare och borrmaskiner i frånvaro av en irriterande nätsladd.

Skruvdragare eller borr – vilken är bäst för dig?

När det gäller att välja mellan en skruvdragare och en borrmaskin är det viktigt att förstå vad du behöver verktyget för och vilka applikationer du kommer att använda det för. Båda verktygen har sina egna fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror på dina individuella behov.

Om du främst kommer att använda verktyget för att sätta i skruvar och utföra lätta applikationer, såsom att montera möbler eller reparera en garderob, är en skruvdragare det bästa valet för dig. Skruvdragare är lätta, bärbara och enkla att använda. De är också billigare än borrmaskiner, vilket gör dem till ett bra alternativ för hemmafixare med en begränsad budget.

Om du däremot behöver borra genom hårda material eller utföra tunga applikationer, som att bygga en träram eller installera en väggmonterad TV, är en borrmaskin det bästa valet. Borrmaskiner är mer kraftfulla och mångsidiga än skruvdragare, vilket gör dem idealiska för dessa typer av applikationer. De kan också användas för att borra hål i metall och betong, vilket skruvdragare inte kan göra.

När du väljer mellan en skruvdragare och en borrmaskin är det också viktigt att tänka på ergonomin och komforten när du använder verktyget. Skruvdragare är vanligtvis mindre och lättare än borrmaskiner, vilket gör dem enklare att hantera och använda under längre perioder. Borrmaskiner kan vara tunga och klumpiga, vilket kan göra det svårt att arbeta med dem under längre perioder.

Sammanfattningsvis är valet mellan en skruvdragare och en borrmaskin beroende på dina individuella behov och användningsområden. Om du behöver utföra lätta applikationer och sätta i skruvar är en skruvdragare det bästa valet. Om du däremot behöver borra genom hårda material och utföra tunga applikationer är en borrmaskin det bästa valet. Tänk också på ergonomin och komforten när du väljer mellan de två verktygen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!