Slipa ditt Trägolv – Så Gör du!

Trägolv är ett vackert val till alla hem och är det absolut vanligaste valet för golv i Sverige. Men över tid tenderas trägolv att slitas ner, få repor, blekas av solen, och få jack och annat.

Den goda nyheten är att om du vill fräscha upp ditt trägolv behöver du inte riva upp alltihop och lägga nytt. En av de bästa sakerna med trägolv är att de kan slipas och finputsas flera gånger istället för att bytas ut, vilket är bra om de skulle utsätttas för skador eller om du bara vill fräscha upp det. Genom att slipa istället för att byta ut kan du spara stora pengar.

Så här slipar du ditt eget trägolv: förberedelse

Innan du börjar att slipa, börja med att rensa golvet från möbler, mattor, gardiner och andra föremål som vidrör golvet eller kan störa jobbet innan du börjar. Ta bort eventuella dörrar i rummet om möjligt för att undvika potentiella skador. Om inte, är det bra att noggrant arbeta runt dem. Ha i åtanke att det kan damma en del när du slipar golvet, så därför är det bra att flytta eller täcka över möbler i närheten.

Se sedan till att det inte finns någon risk för skador på sandpapper eller slipmaskin genom att skanna golvet efter utstickande naglar, häftklamrar eller skruvar.

Ta bort häftklamrar och skruvar vid behov och hamra ned eventuella spikar i golvet – cirka 2 mm under ytan. När du är säker på att golvet är slätt bör du rengöra det genom att dammsuga, torka sedan av med en fuktig trasa och vänta på att den ska torka.

Så här slipar du ditt trägolv – förberedelse

Börja med att stänga / täta fönster, dörrar och ventiler, eftersom damm lätt kan komma ut och skada inredning i andra rum och förorena luften. Detta kan vara farligt om du har barn, husdjur eller om det finns hyresgäster med andningsproblem.

Stickkontakter och andra hakar och krokar bör täckas med maskeringstejp eller något annat som fungerar, eftersom skador och risker annars kan uppstå.

För ditt personliga skydd, öppna så många fönster som möjligt för att minimera dammföroreningar och använd dammmask, skyddsglasögon och hörselskydd.

Se till att du tänker på var du placerar dina fötter medans du jobbar så att du inte snubblar över sladden från slipmaskinen.

Bästa Excenterslipen – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

Så här slipar du ditt trägolv: processen

Det viktigaste tipset här är att slipa längs med golvets linjer,  inte mot dem. Annars finns det risk att poleringsjobbet ser ojämt och oprofessionellt ut.

Använd om möjligt en kantslipmaskin för kanterna i rummet och en stor golvslipmasking för resten av golvet. Om du är osäker på vad som är bäst för dig eller inte har tillgång till båda, prata med en professionell. Detta är ett jobb som är värt att slutföra, så det rekommenderas att du gör rätt research innan du börjar.

Börja med att använda 24 korn, sedan 40, sedan 80, sedan 120 korn sandpapper.

Add ändra kornstorlek säkerställer att du får bort alla jack och repor, samtidigt som du undviker att förstöra golvet genom överslipning som orsakar överdriven ojämnhet.

Frestas inte att hoppa över det finare papperet eftersom detta påverkar resultatet. Se dock till att du kopplar ur slipmaskinen innan du byter papper för din säkerhet.

Efter detta, se till att utgångsvägen du tar inte sprider för mycket damm runt andra delar av huset. Det är lämpligast att använda en golvslipmaskin men om du inte ska slipa ett så stort golv fungerar det med en vanlig handdriven slipmaskin, även om jobbet kan komma att ta längre tid.

Lackering

När du har slipat golvet är du inte klar. För att säkerställa livslängd och en hård, hållbar finish måste du lackera golvet innan det är redo att användas.

För att starta, dammsug eller borsta bort allt damm som finns kvar från slipningen så att golvet lackeras smidigt. Därefter målar du helt enkelt ditt val av lack över hela golvet.

Återigen bör detta göras i samma riktining som brädorna för bästa resultat.

Läs alla instruktioner innan du köper lack för att säkerställa att detta passar din tidsplan och behov.

När det gäller lack är alla glansnivåer bra, men vi rekommenderar en med satinfinish för att säkerställa minskning av glans och bländning och ett bättre utseende genom att eventuella brister inte blir så tydliga. Du bör lackera så snart som möjligt efter att du har slipat golvet, eftersom det annars är oskyddat. Upprepa processen för tre lager, eller fyra om det är i ett område med mycket användning och slitage.

Efter 48 timmar eller när lacken har härdat (vissa tillverkare rekommenderar 24 timmar), ställ tillbaka dina möbler till rummet.

Eftervård

När du har slipat och lackerat ett golv är det synd att låta det hårda arbetet gå till spillo. För maximal livslängd, dammsug regelbundet och torka av golvet med en fuktig trasa. Detta är det enda underhåll som verkligen behövs och kommer att se till att du kan njuta av ditt vackra nya golv under mycket lång tid.

Om du är osäker på hur du ska slipa golvet eller är otro över att göra jobbet, kontakta alltid en professionell. Detta kommer att spara tid, se till att jobbet utförs ordentligt och se till att ditt golv behåller sitt vackra utseende och kvalitet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!