Smarta Elverktygstips för Hemmafixare

Elverktyg är verkligen ett måste för alla hemmafixare och snickrade. Det finns en oändlig mängd olika elverktyg, men som hemmafixare kommer du långt med att ha de allra vanligaste i din samling. Men känner du till alla knep och trix som du kan göra med dina verktyg för att effektivisera ditt arbete och få bättre resultat.

I denna artikel tittar vi närmare på smarta elverktygstips som du bara måste känna till för att effektivisera ditt arbete! Lås upp den verkliga potentialen för dina elverktyg med dessa smarta verktygshacks.

Gör det lätt att ta bort krokar

Krokar är fantastiska små fästelement med en mängd olika applikationer. Men att ta bort dem kan vara lite jobbigt, speciellt om du försöker göra det för hand.

Istället för att sätta tummen igenom krokar som du hängt upp, prova det här enkla tricket för att ta bort ögonkroken: Lägg den långa änden av en insexnyckel i borren och använd sedan krokänden för att snurra ut kroken. Det är så enkelt som det!

Bli av med stelnad gips

I bästa fall rengörs gipsskivor ganska mycket så fort allt spackelarbete är gjort. Gipsslam är såklart mycket lättare att rengöra innan den torkar och stelnar. Men oroa dig inte om du får redskap såsom knivar som blivit belagda med gips, betong, eller spackel så att de har blivit praktiskt sätt värdelösa.

Ta istället ut din favoritslipmaskin och börja arbeta. Välj en låg kornstorlek och slipa bara av det stelnade gipset på exakt samma sätt som du skulle göra lera från en vägg. Se bara till att du inte är för aggressiv och inte skadar bladet.

Spara en skokartong

Att få damm i ögonen är potentiellt farligt och inte så kul. Och när du borrar i taket verkar ibland även det bästa ögonskyddet inte kunna fånga upp alla de små partiklarna som fladdrar nerifrån och upp i avsikt att hitta och bo i dina elever.

Tack och lov finns det en enkel lösning. Nästa gång du måste borra en massa hål i taket, ta en skokartong och stoppa in borrkronan genom den så att lådans öppning är vänd på samma sätt som bitens punkt. Fäst sedan borrkronan på din borr och börja borra. Lådan kommer att fånga en majoritet av dammet som faller från ditt nyskapade hål, vilket skyddar dina ögon och sparar tid som det tar att städa upp.

Behöver du ett hål i hård jorden? Använd en borr!

Det finns flera anledningar till att du kan behöva göra ett hål i jorden. Detta är inte helt lätt, speciellt om marken är frysen. Den goda nyheten är att det finns en smart lösning för detta med hjälp av dina elverktyg.

Varför inte behandla det som om det var betong och borra hål i det med en borr för gips eller betong? Använd din borrmaskin och fäst en bits som är lämpad för gips eller betong och börja borra i jorden.

Lyft tunga saker med en platt böjstång

Om du någonsin har varit tvungen att ta bort en solid dörr vet du hur tunga de kan vara. Att lyfta upp dem för att installera om gångjärnen kan vara en utmaning om du arbetar ensam, men en platt böjstång kan ge dig precis den hävstång du behöver.

Om din stång inte lyfter upp dörren tillräckligt högt, installera ett litet träblock vid svängpunkten för att öka lyftavståndet. Håll blocket på plats med en liten skruv och bricka. Se till att skruven inte sticker ut. Om den gör det, slipa av änden så att den inte skadar golvet. Samma inställning kan användas för att lyfta bottenplattor från golvet för att fästa dem.

Bästa sättet att skära igenom skum

Om du gör det fel kan skärning genom skum vara ett rörigt jobb. De sågtandade tänderna på ett sågblad har en tendens att riva upp skum, vilket skapar massor av skumbitar som flyger upp i luften. Dessutom tenderar skum att fastna på det mesta och vara svårt att sopa upp.

Den goda nyheten är att det finns ett enkelt sätt att skapa ett verktyg som skär genom skum utan att riva upp det. Innan du försöker skära skummet, ta ett väl använt sticksågblad och håll det med ett par låstänger, slipa av tänderna och skapa en jämn knivkant. Din sticksåg ger dig en fin, ren skärning genom skum varje gång.

Ett enklare djupstopp

Chansen är stor att du har sett tricket med att använda tejp för att markera en borrkrona när du vill stoppa ett hål på ett visst djup. Det här är ett bra tips, men om du borrar flera hål kan tejpen bli trasig ganska snabbt, och när det händer är det inte längre ett exakt djupstopp.

Använd istället en permanent penna för att ange måldjupet och du får mycket mer användning av det innan det slits ut. När du är klar med ditt projekt, torka helt enkelt bort borren med lite färgborttagar och markeringen försvinner.

För att göra detta hack mer effektivt vill du välja en markeringsfärg som sticker ut mot borrkronan. Helst skulle du ha några markörer i din verktygsväska, beroende på vilken typ av vridborr du föredrar att använda.

Bakåt fram- och återgående sågblad

Stålsågblad behöver inte gå in med tänderna nedåt. Du kan vända bladet för spolning – som efter väggkonstruktion när du skär trösklar från dörröppningarna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!