8 Smarta Sätt att Sänka din Elkostnad – Bästa Tips

Letar du efter sätt att minska dina elkostnader? Elkunder ska alltid leta efter billiga elplaner, men det finns fler sätt att spara pengar än att helt enkelt köpa sin el för mindre. Nu när elpriserna är rekordhöga har allt fler tittat på sätt att minska deras elkostnader. Och som tur är finns det många sätt att göra just detta på. Du behöver inte stänga av elen helt och sitta och frysa för att få ner din elkostnad.

För de flesta leder en kombination av lägre elpriser och smartare elanvändning till de lägsta elräkningarna totalt sett.
Här är några enkla, effektiva sätt att spara pengar och spara elektricitet idag:

1. Stäng av elektronik som inte används

Du har förmodligen hört det här några gånger, men det är för att det är så viktigt. Din tv, dator och stereo kan vara enorma energitjuvar när de inte används. Dem lilla lamporna som förblir tänd betyder att dessa föremål fortfarande förbrukar ström. Genom att använda en delad grenuttag är det enkelt att stänga av din TV och annan utrustning med en knapp.

Annan utrustning kan behöva vara på för programuppdateringar, som din smarta TV, men du kan fortfarande aktivera energisparläge när de inte används. Gå in i inställningarna och ändra standard till den kortaste tiden innan viloläget tar över för att skörda de största kostnadsbesparingarna med dessa föremål.

2. Jämför elleverantörer

Detta är ett av de viktigaste och enklaste sätten att minska dina elkostnader. Jämför elleverantörer. Om du har varit hos samma energileverantör i flera år kan du kanske spara genom att leta efter ett bättre erbjudande. Energibolag ändrar alltid sina produkter och priser – även om du kanske har fått en bra deal när du skaffade elavtalet kan det ha blivit en annan historia ett år senare. Detta är speciellt sant nu när priserna är så höga. Att jämföra elavtal ser till så att du hittar det billigaste elavtalet.

3. Byt till lysdioder för att spara elektricitet

LED-lampor sjunker dramatiskt i pris och detta är bra för din plånbok på mer än ett sätt. Den genomsnittliga LED-ekvivalenten på 60 watt använder bara nio watt elektricitet, där där lysrörslampan  med samma ekvivalens använder 13 watt. Det kanske inte verkar så mycket, men det är en minskning av elanvändningen med hela 30 % per LED-lampa. När du tänker på antalet glödlampor i ditt hus är det en kostnadsbesparing som inte kan ignoreras. Lysdioder håller också i genomsnitt längre än lysrörslampor, vilket gör dem ännu värdefullare för dig.

4. Plantera växter med omtanke

Oavsett om din maximala energianvändning är på sommaren eller vintern, finns det mycket värde i att plantera träd och buskar på smarta platser.

Om du till exempel är intresserad av att lägga till några skuggande träd i för varma sommrar kan du placera dem på västra sidan av ditt hem och blockera mycket av dagens hetaste sol och göra det lättare för din luftkonditionering att hålla nere temperature (förutsatt att du har en AC).

Om du bor i norr kanske du vill lämna dina fönster i västerläge oblockerade för att låta så mycket sol som möjligt tränga in i fönstren och öka din inomhustemperatur.

5. Justera termostaten

Uppvärmning och kylning kan vara dyrt om du inte gör det på ett smart sätt. När du värmer, ställ in din termostat på mellan 18 och 22 grader – varje grad ovanför kan lägga till upp till 10 procent av driftskostnaderna. På sommaren ställer du in temperaturen på 25 eller 26 grader.

Återigen kan varje grad under 25 lägga till cirka 10 procent till driftskostnaderna. Kom också ihåg att det finns andra sätt att hålla sig sval på sommaren utan att använda elektricitet, och omvänt sätt att hålla nere elräkningen på vintern. Några billiga energispartips inkluderar att använda en bärbar batteridriven fläkt under de varmare månaderna och lägga på en extra jacka när temperaturen faller.

6. Tvätta kläder med kallt vatten

Det är självklart att varma tvättar vanligtvis gör ett bättre jobb än kalla tvättar, men ibland är det helt enkelt inte nödvändigt.

Varmvatten är en riktig energislukare, så försök hålla dig till kalltvättinställningen för daglig tvätt om möjligt. När det gäller tvättmaskiner, dra nytta av alla miljöinställningar och se till att ställa in din maskin till rätt storlek. Vidare bör du välja att hänga dina kläder på ett torkställ när och där det är möjligt istället för att slänga i torktumlaren, som är en annan kraftslukande apparat när den används ofta.

7. Isolera ditt hem

Isolering är ett kostnadseffektivt sätt att förbättra ditt hems energieffektivitet, vilket hjälper till att minska dina uppvärmnings- och kylkostnader. Isolering hjälper ditt hem att hålla en behaglig naturlig temperatur. Den fungerar för att hålla kylan inne på sommaren, medan den fungerar som en termos på vintern för att behålla värmen.

8. Håll din kyl och frys fulla

Du vet antagligen att du inte ska lämna din kyl- eller frysdörr öppen – trots allt, när du öppnar dörren kommer kyld luft ut och ditt kylskåp måste använda mer energi för att kyla luften igen. Faktum är att öppna kylskåpsdörrar i genomsnitt står för upp till 7 % av dess energianvändning.

Men visste du att ett fullt kylskåp också kan hjälpa till att minska dess elanvändning? Hur? Tja, maten och dryckerna du stoppar in i kylen och frysen fungerar som isolering och hindrar ditt kylskåp från att arbeta så hårt för att kyla ner saker. Detta resulterar i sparad energi!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!