Ta bort Färg från Betong – Så gör du Steg för Steg

Har du fått färg på ditt betonggolv, en betongfärg, din uppfart, eller något annat som du måste ta bort?

Den goda nyheten är att du kan ta bort färg från betong med en rad olika tillvägagångssätt.

Men du bör veta att ta bort färg från betong kan vara en tidskrävande process och kräver lite arbete. Detta är också ett arbete som de flesta kan ta sig an.

Många rekommenderar att direkt gå till kemikalier för att ta bort färgen från cementet.

Men faktum är att av en eller annan anledning kan inte alla använda kemikalier för att ta bort färgen, och då kan det vara bra att ha alternativ. I denna artikel går vi igenom flera olika metoder för hur man tar bort färg från betong.

Så här tar du bort färg från betong med och utan kemikalier.

Färg används ofta för att ändra betongens vanligtvis gråa färg. Vi ser betong målade som en solid bakgrund eller en färgstark väggmålning. Betonguteplatser, källargolv och garagegolv förvandlas med färg.

Innan du börjar

När du upptäcker några färgstänk på obehandlad eller förseglad betong är det nödvändigt att ta bort det för att bibehålla ett rent utseende. Men när du har ett område av betong som har målats avsiktligt och du planerar att måla om, bör du bestämma om färgen måste avlägsnas helt.

Ett målat betonggolv kan enkelt målas om utan att behöva ta bort den gamla färgen om du använder samma typ av färg oljebaserad eller vattenbaserad eller använder en grundfärg. Om du planerar att måla om, skrapa bort all sliten eller flagnande färg, slipa lätt, dammsug väl för att ta bort skräp och du är redo att måla ytan igen.

Bästa Betongslipen – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

Hur man tar bort färgstänk från betong

För små stänk, reagera snabbt och torka av färgen med en gammal trasa. Börja vid kanterna och torka mot mitten för att förhindra utsmetning och spridning av färgen.

Blanda en lösning av en matsked diskmedel och en halv liter varmt vatten i en hink. Använd kraftig skrubbborste som doppats i lösningen för att skrubba bort spår av färgen.

Om färgen har torkat något, blötlägg en gammal trasa med färgförtunnare. Lägg den på skvätten och låt den sitta i 30 minuter. Använd en färgskrapa eller stålborste för att ta bort färgen från betongen. Skölj området med vatten.

Ta bort torkat färgstänk

För äldre, torkade färgstänk, börja med att sopa betongen eller använda en dammsugare för att ta bort damm och löst skräp.
Använd en metallfärgskrapa för att ta bort eventuella flagnande eller skalande stänk. Sopa eller dammsuga igen.

Använd en gammal pensel för att sprida vatten eller oljebaserad färgstrykare på stänkarna. Bred ut det tjockt och låt det verka så länge som det står på produktetiketten (detta kan vara 15 minuter till flera timmar).

Använd en metallskrapa, stålborste eller högtryckstvätt för att ta bort färgen. Om du använder en skrapa eller borste, avsluta med att skölja området väl med en slang. Upprepa stegen om det behövs.

När du har tagit bort alla möbler eller tillbehör från betongområdet, använd en metallskrapa eller stålborste för att ta bort eventuell skalning, flis eller lös färg.

Ta bort lös skräp

Sopa området eller använd en dammsugare för att ta bort damm och löst skräp. Om betongytan är lerig eller belagd med smuts, använd en slang eller en högtryckstvätt för att rengöra ytan. Efter våtning måste du låta betongen torka helt (flera timmar) innan du går vidare till nästa steg.

Sätt på skyddsutrustning

För att skydda dig själv, använd handskar och ögonskydd. Medan vissa färgborttagare är mer skonsamma än andra, bär skyddskläder och andningsskyddsmask om du har några problem.

Applicera en färgborttagare

För oljebaserad färg, använd en oljebaserad färgborttagare. För latexakrylfärg, använd en vattenbaserad eller växtbaserad färgborttagare. Om du inte vet vilken typ av färg som användes på betongen, välj den oljebaserade färgborttagaren för bästa resultat.

Följ anvisningarna på färgborttagaren, applicera ett tjockt lager med en gammal pensel. Låt den arbeta under den rekommenderade tiden, vanligtvis i flera timmar. Du bör börja se färgen bubbla bort från betongytan.

Välj först vilken färgborttagare du ska använda. Färgtillverkare kommer ofta att berätta för dig på färgburkens sida vilken typ av färgborttagare du ska använda. Om du inte vet vilken typ av färg det är, eller om du inte har burken med dig, kan du helt enkelt använda en allmän färgborttagare.

Därefter måste färgborttagaren appliceras på betongen. Var noga med att följa tillverkarens instruktioner.

Skrapa bort färgen

Arbeta i sektioner och bära skyddsutrustning, använd en metallskrapa eller stålborste för att ta bort färgen och färgavlägsnaren. Det är bra att ha gamla tidningar eller en hink för att hålla den kladdiga röran.

Skölj betongen

Avsluta med att skölja området med en trädgårdsslang eller högtryckstvätt. Efter det här steget kommer du att kunna avgöra om du behöver upprepa stegen med en annan beläggning av färgstrykare.

Använd en högtryckstvätt

När du försöker ta bort färg från ett betonggolv eller någon annan struktur som är gjord av betong bör du ofta gå till din högtryckstvätt först.

Naturligtvis är du begränsad till applikationer för borttagning av färger som är utanför, eller åtminstone i områden som är ok att bli blöta. För om du aldrig har använt en högtryckstvätt ska du veta att du kommer att bli våt och allt runt området där du tvättar högt kommer att bli blött!

Tyvärr kommer inte alla färgtyper att komma med bara en högtryckstvätt. Till exempel är den lättaste typen av färg att ta bort med en högtryckstvätt latexfärg. Och den svåraste typen av färg att ta bort med en högtryckstvätt är färger av epoxityp.

För att ta bort färg från betong med en högtryckstvätt, ta helt enkelt tag i den med den smalaste spetsen som din högtryckstvätt har. Var dock försiktig eftersom den högtryckstvättstrålen verkligen kan orsaka skada på mjukare material. Så var noga med att behålla kontrollen över högtryckstvättstaven.

Om färgen inte lossnar, försök att jobba med en mycket hård borste.

Golvslipmaskin

Om högtryckstvättmetoden för att ta bort färg från betong inte fungerar, eller om färgen är placerad någonstans där du inte kan bli våt, kommer det att vara din nästa bästa insats att använda en golvslipmaskin.

Att använda en golvslipare med ett diamantslipskiva kan vara en annan effektiv metod för att ta bort färg från betong. Men du måste verkligen vara försiktig med att använda en av dessa, för under processen att ta bort färgen kommer slipmaskinen nästan alltid att lämna märken på betongen. Så den här metoden borde egentligen bara användas om du planerar att dölja dessa märken på något sätt.

Du kan alltid försöka använda ett mjukare stålborsthjul på slipmaskinen och se om det tar bort färgen från betongen utan att lämna märken efter sig. Var noga med att prova det i ett oviktigt område först.

Ej giftiga rengöringsmedel

Det finns giftfria sojabaserade gelrengöringsmedel som kan hjälpa till att lyfta färgen från cementen. Eftersom de är giftfria är de mycket lättare för miljön än många av de traditionella kemiska färgborttagarna som finns.

För att använda denna typ av rengöringsmedel vill du läsa igenom instruktionerna först. Men generellt sprids gelen ut på färgenoch får stelna under en bestämd tid. När du har låtit färgborttagaren göra sitt jobb kan du torka bort den och med lite tur kommer färgen också direkt.

Den andra fördelen med dessa typer av rengöringsmedel är att de är en gel och kan omfattas av det specifika området som har färg. Medan flytande rengöringsmedel kommer att hamna överallt och i slutändan tvinga dig att använda mer produkt än du behöver.

Slutgiltiga tankar

Att ta bort färg från betong kan vara ett krävande jobb. Men det är definitivt genomförbart med någon av metoderna vi diskuterade ovan.

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!