Ta bort Färg från Kakel – Så Gör du Steg för Steg!

Om du har färg på kakel som har börjat flagna och se gammal ut kanske du vill ta bort färgen från kaklet för att fräscha upp dess utseende eller måla om det.

Det finns flera metoder som du kan prova för att ta bort färg från kakel. Om färgen har börjat flagna skulle jag rekommendera att försöka skrapa bort den först. Detta kan vara mödosamt, men kan vara det billigaste och enklaste sättet att bli av med den gamla färgen. Använd en målarkniv, spackel eller ett rakblad som hålls i en vinkel för att undvika att skada plattans yta. Beroende på vilket material ditt kakel består av kan de repa eller flisas lätt.

Om du har skrapat allt du kan, försök med en skurplatta för att ta bort mindre och envisa färgbitar. Använd tvålvatten för att lossa den återstående färgen och var så skonsam som möjligt medan du applicerar tillräckligt med tryck för att frigöra färgen.

Har du fortfarande problem med att ta bort färg från ditt kakel? Om det är en liten mängd kan du prova nagellackborttagare. Med en stor mängd färg kvar kan du behöva köpa en kommersiell färgborttagare för att rengöra ditt kakel.

Välj noggrant en färgborttagare som är säker för den typ av kakel du arbetar med. När du applicerar bör du testa lösningen på ett litet område innan du sprider den över ditt golv. Kontrollera vilken effekt den har på kakelns finish och färg innan du fortsätter. Om din testplats blir ren utan kakelskador, fortsätt med resten av rummet.

Om du upptäcker att du behöver en färgborttagare men föredrar att undvika hårda kemikalier kan du prova den naturliga lösningen av uppvärmt vatten och ättika (blandat 50/50) innan du går vidare till något starkare.

Din nästa utmaning blir att ta bort färg från ditt murbruk. Detta kan vara mycket mer utmanande än att rengöra kaklet eftersom murbruk är grov och porös. Om färgen kom loss från ditt murbruk under rengöringen av dina plattor så har du tur. Om du fortfarande behöver hjälp läs vidare.

Det kan vara svårt att ta bort färg från golvplattor, särskilt om fläcken har varit där ett tag. Oavsett om du försöker återställa golvet till sin ursprungliga lyster eller bara försöker rengöra det efter ett lackarbete i huset som har lämnat fläckar, finns det några sätt du kan använda för att underlätta arbetet.

Använd kemikalier

Kommersiella färgborttagare är utformade för att ta bort färg från kakel. De fungerar utmärkt om kaklet är helt målat. Att få jobbet gjort kan kosta lite tid och pengar, men det här är ett effektivt sätt som kan rengöra kaklet väl.

Applicera lite tryck

Om du försöker få bort färg från kakel efter en väggmålning, använd ett rakblad eller liknande för att riva färgen av plattan. Stålull eller slipande svampar fungerar också. Det kommer att ta lite tålamod för att detta ska fungera korrekt, men det är mycket enklare än att använda kemikalier.

Använd mer naturliga produkter om färgen är relativt ny

Börja med att gnugga plattan med tvålvatten och trasa och skölj för rengöring av färg från plattor. Använd sedan rengöringsmedel för att ta bort färska färgstänk eller fläckar.

Använd en slipmaskin

Detta är en sista utväg, men om inget annat fungerar, använd en elektrisk slipmaskin försiktigt för att bara ta bort det översta lagret av färg.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Rengöring och avfettning

Smuts och feta fläckar orsakar blåsor och flagnande färg. Du bör därför tvätta av kaklet med avfettningsmedel.

Torrt kakelfett avlägsnas med en klorlösning. Blanda lite av produkten med kallt vatten och vänta tills den löser sig i vätskan. Den resulterande kompositionen appliceras på väggarna och golvet, lämnas i 10 minuter och torkar sedan bort smutsen med en järnborste.

Rengör omedelbart våt eller färsk färg

Som nämnts kan det vara svårt att ta bort torr färg på kakel. Som sådan rekommenderas att omedelbart rengöra våt eller färsk färg.

När du rengör färsk färg behöver du en fuktig svamp eller trasa, diskmedel och ett lösningsmedel.

När du har allt du behöver kan du börja med att blötlägga svampen eller trasan i vatten och vrida den och sedan torka av färgen med en fuktig trasa. När du torkar färgen bör du skölja svampen eller duken då och då, särskilt när den är mättad med färg.

Om plattorna fortfarande har lite färg är nästa steg att applicera ett lösningsmedel. Tänk på att lösningsmedlet du behöver använda kommer att variera beroende på typ av färg. Om du till exempel tar bort oljebaserad färg, rekommenderas att du använder alkohol eller mineralsprit. Om du tar bort vattenbaserad färg är det tillräckligt att använda diskmedel och vatten.

När du har tagit bort färgen kan du skölja trasan eller svampen och lösningsmedlet på plattorna med varmt vatten.

När du tar bort våt färg måste du använda icke-slipande material för att undvika att skada dina plattor.

När färgen redan har torkat kan du ta bort den genom att skrapa. Denna metod är också lämplig om färgen redan flisar eller skalar på egen hand.

Tänk på att metallföremål kan skada dina kakelplattor. Av denna anledning är det bäst att använda en plastskrapa eller kniv. Bortsett från det behöver du också en fuktig trasa, tvål, vatten, dammmask och verktygskniv för denna metod.

Värm och skrapa torrfärg

En metod som gör att du kan ta bort färg utan att skada ditt kakel är att värma färgen innan du skrapar.

För denna metod behöver du ett par gummihandskar, en värmepistol, en plastskrapa, en kniv och en fuktig trasa.

För att mjuka upp färgen måste du använda en värmepistol. När du värmer färgen bör du se till att du flyttar värmepistolen fram och tillbaka tills färgen mjuknar.

När färgen är mjuk och lös kan du nu börja skrapa. För att börja, håll plastskrapan i en 45-graders vinkel och skrapa sedan färgen från ytterkanterna mot mitten.

Vid skrapning måste du göra det försiktigt för att undvika att flisen krossas. Dessutom måste du också torka av ytan som du skrapar med en fuktig trasa. Om du gör detta kommer du att se till att du har tagit bort all färg ordentligt innan du går vidare till nästa del av plattorna.

Eftersom du ska mjuka upp färgen med den här metoden måste du bära en dammmask för att undvika inandning av farliga ångor. Det rekommenderas också att öppna dina fönster för att säkerställa korrekt luftcirkulation.

Använd en kemisk färgborttagare

En kommersiell färgborttagare kan kosta dig lite pengar, men det är det snabbaste och mest effektiva sättet att ta bort färg på kakel. Tänk på att kemiska färgborttagare innehåller kemikalier. De flesta plattor tål dessa kemikalier; dock kommer plattor med mjuk glasyr att skadas om du använder kommersiell färgborttagare. Som sådan är denna metod inte lämplig för mjukglasade plattor.

Viktiga tips att komma ihåg

När du tar bort färg på kakel måste du vidta säkerhetsåtgärder. Till exempel bör du alltid se till att rummet är välventilerat, särskilt om du ska använda kommersiell färgborttagare. Förutom att hålla dina dörrar och fönster öppna kan du också använda en fläkt för att säkerställa korrekt luftcirkulation.

Förutom korrekt ventilation bör du också skydda dig själv genom att bära en ansiktsmask, skyddsglasögon och ett par gummihandskar.

Ett av de viktigaste verktygen för att ta bort färg på kakel är din verktygskniv. Du bör se till att bladet är rent och skarpt för att undvika att skada ditt kakel. Dessutom bör du torka av färgen på bladets yta för att få maximal täckning.

Slutsats

Kom alltid ihåg att alla målningsprojekt så småningom kommer att orsaka färgspill eller stänk på golvet eller kakel. Den goda nyheten är att du kan bli av med färgen, särskilt om den är våt eller fräsch. Som presenterat kan färsk färg enkelt avlägsnas med tvål, vatten, lösningsmedel och trasa. Om färgen redan har torkat är det fortfarande möjligt att bli av med det, men det kommer att ta lite tid och ansträngning. Ändå är det fortfarande bättre att använda de ovan nämnda metoderna än att byta ut dina kakelplattor.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!