Taklister förhöjer hela rummet

Bygger du om, renoverar eller bygger nytt. Oavsett vilket så finns det en detalj som du bara måste fundera igenom noga innan ditt val, nämligen vilken taklist du ska ha. Kanske känns det som om taklister är en onödig detalj när det faktiskt är just taklisten som förgyller och förhöjer känslan i ditt rum. Dessutom trollar taklisten bort eventuella ojämnheter i tak och väggar. Vi berättar mer om taklister.

Den sista detaljen som ändrar allt

Taklisten är ofta den där sista detaljen till ditt rum som fulländar hela renoveringen. Därför är det särskilt viktigt att välja rätt taklist. Börja med att tänka form och modell. Ser du framför dig en slät och diskret taklist eller en utsmyckad taklist i allmogestil? Det finns mängder med olika taklister att välja mellan.

Allt bygger på ditt val av vad du tycker passar in men även ifall du vill förhöja eller dölja något. Exempelvis skugglisten är särskilt bra till att förvilla bort ojämnheter i tak och väggar, eftersom den ger en skuggeffekt. Hålkälslisten är vanligt förekommande för att få till en snygg skarv mellan vägg och tak. Har du exempelvis enkla, vita väggar kan det vara tidsbesparande att välja en redan vitmålad taklist. 

Har du däremot en mer specifik kulör på väggarna, kan du med fördel välja en obehandlad taklist som du själv kan måla, betsa eller lacka i rätt nyans. Utöver taklistens färg, bör du även beakta huruvida listen ska vara diskret och enkel i sitt snitt eller mer utsmyckad. Smyglist är en sorts täcklist för att dölja de springor som kan uppkomma mellan exempelvis dörrkarm och vägg eller mellan golvlist och golv. En smyglist kan även användas för att runda av mellan en bänkskiva och väggen bakom. Eftersom smyglisten består av en rundad kant och en rak, spetsig kant, kan listen med fördel sättas mot ett annat material utan att fula skarvar uppstår. 

Lycka till! 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!