Vad Ska Man Tänka På Vid Köp Av Hus? 15 Viktigaste Tips

Oavsett om det är ditt första hem eller om du är erfaren inom bostadsmarknaden kan navigering i husköpsprocessen vara både tidskrävande och mycket stressande, med många faktorer som måste tas i beaktande för att säkerställa att det inte finns några dolda problem. Husköp är den största ekonomiska transaktionen för de allra flesta, och därför är det viktigt att du noga tänker igenom ditt köp för att se till att du blir helt nöjd och inte gör ett köp som visar sig vara ett misstag längre fram.

När det gäller husjakt finns det mycket att ta hänsyn till när man väljer en fastighet – från dess läge och kvarter till lokala bekvämligheter i närheten och kvaliteten på själva byggnaden.

Oavsett om du letar efter en modern lägenhet, ett gammalt hus, ett hus på landet eller en nybyggd fastighet, är det alltid värt att undersöka och kontrollera alla aspekter av hemmet så att du vet exakt vad du får för dina pengar. För att hjälpa dig med detta har sammanställt den här listan över de viktigaste aspekterna att tänka på när du ska köpa en fastighet

Att tänka på vid köp av hus


Budget

Att bestämma din budget är vanligtvis det första steget du bör göra när det gäller att hitta en fastighet. Att tänka på hur mycket du har råd och vad du förväntar dig att få för din budget hjälper dig att begränsa vad som är tillgängligt för dig på marknaden.

Gör lite research online för att avgöra vilka funktioner du vill att ditt hem ska ha – är en trädgård en prioritet för dig? Hur många sovrum behöver du? Behöver du någonstans säker för att parkera din bil? Att ställa dig själv frågor som dessa hjälper dig att visualisera vilken typ av egendom du letar efter, och vad du är och inte är villig att kompromissa med. Det hjälper också dig att förstå vad du har råd med att få i det område där du söker ett hus.

Beroende på vad du använder din fastighet till, oavsett om den är avsedd som ett kort- eller långtidshem, kommer det också att hjälpa dig att bestämma din budget – det är värt att sträcka din budget så mycket som möjligt om du planerar att investera i ett hem som du är kommer att tillbringa många år att bo i.

Kom ihåg de andra kostnaderna som är förknippade med att köpa ett hus också, till exempel avgifter för mäklare, lagfartsavgift, med flera och ta med detta i din budgetberäkning.

Plats

När du söker efter en fastighet är platsen en av de första sakerna vi tänker på.

Men utöver att bara vilja köpa ett hem i ett önskvärt område, överväg platsen mer detaljerat – vilken typ av butiker, barer och restauranger finns i närheten, och kan du se dig själv besöka dessa platser? Är det nära till förnödigheter, eller behöver du köra?  Och i så fall, är du okej med detta? Finns det parker och områden med grönska i närheten? Och måste du har det?

Om du letar efter ett familjehem, kolla in de lokala skolorna och ta hänsyn till deras recensioner och rykten,.

De flesta länder har förorter och stadsdelar som anses mer önskvärda än andra, och många kommer att ha nya områden där huspriserna är rimliga och förväntas öka över tiden. Gör en del research genom att titta på bostadsmarknaden på din valda plats för att ta reda på ny utveckling som byggs i området, lokalsamhället och möjligheten till investeringar och nybyggnationer – allt detta är tecken på att ett visst område kommer att öka i popularitet.

Kvalitet

Kvaliteten på ett hem – från materialet som används för att bygga det till vilken typ av hus det är kommer att avgöra hur trevligt utrymmet är att bo i.

Praktik, estetik och prestanda är viktiga aspekter av ett perfekt hem. Hållbarhet och valuta för pengarna är lika viktiga för att säkerställa att det håller i många år framöver.

Det idealiska hemmet är ett som du kan skapa minnen i, och när du planerar på lång sikt är det viktigt att ta hänsyn till hemmets kvalitet så att det kommer att hålla i årtionden.

Inspektera huset i detalj

Det är inte ovanligt att spendera tid på att titta på en fastighet, men hur bra visar detta dig verkligen allt fastigheten har att erbjuda och vad den kan dölja?

Det finns flera aspekter av ett hus som inte alltid är synliga men som är ändå är värt att undersöka, innan du lämnar ett bud – till exempel: om det finns fukt, kvaliteten på VVS och ledningar, hur många uttag det finns i varje rum, takets skick, vinden eller källaren, åldern på pannan och vilken typ av isolering och fönster som används.

Var inte rädd för att ställa frågor om någon aspekt av fastigheten – din fastighetsmäklare bör kunna ge dig den information du behöver.

Det är också värt att kontrollera om fastigheten ligger på en översvämningsslätt, ligger under en flygväg eller ligger nära en hårt trafikerad väg eller tågspår, eftersom dessa faktorer kan hjälpa dig att avgöra om fastigheten är rätt för dig.

Armaturer och tillbehör

För att säkerställa en bättre levnadskvalitet kommer ditt familjehem att fungera smidigt genom att välja en fastighet som erbjuder bekväma och effektiva inventarier.

Att spendera lite extra på ett hem som levereras med högkvalitativa apparater eller som har potential att installera nya tillbehör över tiden kommer definitivt att vara värt det för en trevligare boendeupplevelse.

Från högkvalitativa köksmaskiner och fiberbredband till smart teknik som belysning, bergvärme, med mera. Det finns så mycket du kan lägga till i ditt hem som kommer att ge praktiska och användbara funktioner du kommer att älska.

Resa

Trots att arbete hemifrån har blivit den nya rutinen för många kan behovet av att resa vara viktigt att tänka på om du inte jobbar hemifrån. Hur nära är det till ditt jobb? Hur ska du ta dig dit? Hur nära är ditt nya hem från kollektivtrafik såsom tåg, busslinjer och motorvägar?

Tänk på hur lätt det blir att komma till jobbet när du överväger platsen för huset. Många av oss behöver köra till en annan plats för att komma till jobbet. Du kommer sannolikt att titta på fastigheter nära ditt kontor, men det är värt att ifrågasätta om din karriär sannolikt kommer att förändras i framtiden. Om så är fallet tänk på var du ska bosätta dig. Lantliga platser kan verka idylliska men kan göra det mycket svårare att komma till jobbet, särskilt i dåligt väder, och begränsa ditt jobbval. Ett hus nära bra och pålitliga transportförbindelser är dock till hjälp. Att flytta är inte bara dyrt utan också stressigt, och det sista du vill göra är att behöva flytta igen för att kunna säkra ett jobb. Hus och fastigheter i och runt stadskärnor och städer är i allmänhet dyrare än de omgivande områdena, men väger det upp mot kostnaden för bränsle eller tågpriser för pendling.

Flexibilitet

Användningen av utrymme i ett hem kan förändras över tiden – rum kan bli multifunktionella, du kanske vill omvandla ett utrymme till ett hemmakontor, ett gym eller ett annat sovrum, så kom ihåg hur flexibel utrymmet är innan du köper.

Populariteten hos boende med öppen planlösning fortsätter att öka och är en extremt önskvärd tillgång i alla fastigheter, eftersom det gör det möjligt att använda utrymmet på olika sätt och lätt kan justeras över tiden.

Potential

Att söka efter den perfekta egendomen är inte alltid lätt, och du kanske tycker att du måste kompromissa med vissa saker istället för funktioner med högre prioritet.

Det är därför värt att överväga potentialen för varje fastighet du tittar på – hoppa inte över den bara för att den inte är idealisk i sitt nuvarande tillstånd. Om du letar efter ett hem att bo på lång sikt, överväg om det skulle vara möjligt att bygga om fastigheten.

När du tittar på en fastighet, försök att titta förbi inredningen och föreställa dig hur varje rum kan fungera för dig – hur du kan ändra det, ändra layouten och använda olika utrymmen i ditt dagliga liv.

Att tänka på framtiden är också nyckeln och beror på dina individuella omständigheter – du kanske vill skaffa en familj en dag, byta till en mindre fastighet för att gå i pension eller flytta igen om några år, så varje hem du väljer måste vara flexibelt för att möta dina förändrade behov eller ha återförsäljningsvärde i ett önskvärt eller växande område – så att möjligheten att sälja alltid är tillgänglig för dig.

De flesta hem med uteplats kommer att kunna utökas, men det är värt att undersöka och söka råd om detta innan du köper om du tror att det är något du kan behöva göra i framtiden.

Att bygga ut köket eller matsalen, konvertera loftet, garaget eller källaren, lägga till ett takförlängning, tvättstuga eller en ny vinterträdgård kan ge mervärde till en fastighet och ge dig dyrbart extra utrymme om du önskar.

Husstorlek

Du bör ha en allmän uppfattning om vilken storlek du vill ha innan du börjar titta för mycket, inklusive ett minimum och / eller maximalt kvadratmeter och antalet sovrum och badrum du behöver.
Vilken storlek på hus du ska köpa beror på dina behov och dina personliga preferenser. Om du har en stor familj eller planerar att starta en snart kommer du troligtvis att behöva titta på hus med mer kvadratiska bilder samt fler sovrum och badrum. Å andra sidan, om ditt hushåll bara är du eller du och en partner, kan det vara mer meningsfullt och vara mer överkomligt att titta på mindre hus.
Medan en av de främsta nackdelarna med att ha ett större hus är att du har gott om plats för medlemmar i ditt hushåll förutom husgäster, finns också många fördelar med att ha ett mindre hem. Små hus är enklare och billigare att inreda, vilket kan vara till hjälp om du precis börjar. De tenderar också att vara lättare att hålla rena och billigare att underhålla.
Men hur litet hus du kan ha innan det går från att vara mysigt till trångt är också en fråga om personlig preferens. Det kan vara bra att titta på hus i olika storlekar för att få en känsla för vad som skulle fungera för dig.

Trädgård

En annan fråga om personlig preferens är vilken typ av trädgård du vill ha. Vill du ha en stor trädgård och vackert landskapsarkitektur med lågt underhåll? Eller föredrar du att undvika det ansvar som följer med att ha en stor gräsmatta? Kanske vill du ha ett hem som längre bort från vägen och ger lite mer integritet.

Trädgården är en värdefull egenskap hos alla fastigheter – vare sig det är en trädgård, uteplats, balkong eller delad innergård.

Att välja en fastighet som har tillgång till trädgård har många fördelar eftersom närhet till naturen är känt för att minska stress och kan vara bra för fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Oavsett om du har barn, vill skapa ditt eget lugna utrymme för att koppla av, njuta av trädgårdsarbete eller planera att bjuda in vänner och familj för en grillkväll är en uteplats en mångsidig funktion som bara ökar värdet på en fastighet.

Du måste också tänka på vilken typ av funktioner du vill ha i trädgården. Du kan hitta hem med alla möjliga egenskaper från strömmar och dammar till pooler, bubbelpooler, uteplatser, gungor, däck, inbyggda grillar och mer. För vissa hemköpare är dessa attraktiva och användbara funktioner.
För andra signalerar de ansvar, kostnader och tidsåtagande. Alternativt, om en bakgård för närvarande inte har de funktioner du vill ha, är det lämpligt att ha dessa funktioner tillagda efter att du flyttat in?
När du överväger vilken typ av trädgård som skulle vara bra för dig, tänk på trädgårdens storlek, underhållskrav, hur mycket det kommer att kosta att underhålla och vilka funktioner du vill ha både fram och bak.

Husets exteriör

Låt inte ditt fokus av en perfekt inredning få dig att glömma vikten av ett robust exteriör.
Det är en bra idé att hålla koll på varningsflaggor, antingen genom en egen inspektion eller genom att ta hjälp av en pålitlig fastighetsmäklare.
Här är några av de viktigaste exteriörkomponenterna som du bör vara säker på att kolla in när du tittar på ett hus:

 

  • Tak: Det här är en biktig aspekt i köp av hus eftersom ett nytt tak kan kosta 50000 – 20000kr eller mer. Var noga med att ge taket (eller vad du kan se av det) en genomgång och leta efter tecken på skador. Du kanske också vill fråga hur gammalt taket är och om det har lagts om. Ett välskött, robust tak kan hålla flera decennier beroende på vad det är gjort av.
  • Grund: Grundproblem kan orsaka mycket problem i form av hundretusentals kronor för att reparera. För att upptäcka en dålig husgrund, håll utkik efter sprickor i väggarna (särskilt de runt dörröppningar eller fönster). Dörrar och fönster som klibbar eller fastnar är ett annat varningstecken. I slutändan vill du få en professionell att inspektera husets grund. Annars kan du behöva dränera huset innan du flyttar in.
  • Kontrollera ytterväggarna för tydliga tecken på skador eller förfall, inklusive skalande färg, ruttnande trä, sprickor eller andra tecken på förfall.

Sovrum

Huruvida husets sovrum passar dina behov beror på vad du planerar att använda det till. Till exempel, familjer med små barn kanske inte vill ha ett hus där det primära sovrummet ligger på en annan våning än barnens sovrum. Om du planerar att omvandla ett extra sovrum till ett hemmakontor föredrar du kanske en layout där sovrummen ligger längre bort från det liv och rörelse i köket och vardagsrummet. I slutändan kommer det att bero på vad som bäst passar dina behov.
Återigen är storleken och antalet sovrum viktiga överväganden. Det finns dock många andra faktorer du bör tänka på, inklusive garderobsutrymme, källor till naturligt och konstgjort ljus, utsikt från fönstren, allmän integritet och om det finns ett eget badrum i sovrummet och andra faktorer.

En till synes liten detalj som kan bli en viktig sak är antalet eluttag. Detta är särskilt viktigt om det naturliga eller inbyggda ljuset i ett sovrum inte räcker, eftersom du ska ansluta minst en eller två lampor.

Garage

Om du har mer än en bil eller planerar att använda den för ett ytterligare ändamål utanför parkeringen kanske du vill ha ett garage med plats för flera bilar. Titta på den totala mängden parkeringsplatsen som tomten har, inklusive längden och bredden på uppfarten och om det finns gatuparkering tillgänglig.

Du kanske också vill ställa dig själv några av följande frågor:

  • Är garaget fäst eller skilt från huset?
  • Behöver du utrymme för att förvra och organisera dina saker eller en plats för en arbetsbänk?
  • Hur många parkeringsplatser behöver du?
  • Behöver du ett garage, och i sådant fall, hur stort?
  • När du lämnar ska du se till att garageporten fungerar bra och verkar vara i gott skick.

Var ligger fastigheten?

Beroende på plats varierar fastighetspriserna mycket. Du kanske upptäcker att du inte har råd att köpa det hus du vill ha, så du måste vara beredd att göra en kompromiss. Behöver du det extra sovrummet eller badrummet? Kan du lära dig att leva utan dem om det innebar att du kunde bo i ett önskvärt område? Kanske kan du titta på att köpa en billigare fastighet som behöver lite arbete för att göra det och göra jobben när du har råd, för att maximera den fastighet du får för dina pengar.

När du har hittat en fastighet som du gillar, ordna en andra visning. Chansen är att du inte tar in allt vid din första visning. En andra visning kommer att låta dig upptäcka eventuella problem och detaljer som du inte lade märke till första gången.

Har en besiktning gjorts?

Innan du köper, se till att hemmet klarar alla inspektioner och se om huset har besiktigats. Detta steg kommer att hindra dig från att stöta på dyra överraskningar när du köper huset.

Det är värt pengarna att betala för en grundlig besiktning eftersom det kan hjälpa dig att ta reda på om du måste betala för dyra reparationer.

Även om du planerar att göra renoveringar i hemmet behöver du fortfarande en bra inspektion för att se till att det inte finns några överraskningar som du måste ta itu med på vägen.

Beroende på var du köper bostaden kan du eventuellt inkludera ett besiktningskrav i ditt köpeavtal. Med en av dessa kan du ha möjlighet att avbryta försäljningen eller förhandla om reparationer om huset inte godkänns.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!