Tips för att Komma igång med Bostadsprojektet

Hösten närmar sig och det innebär även att flertalet kör sista rycket med bostadsprojekten under september. Kanske fanns det inte tid under semestern eller så lockade det (förvånansvärt) härliga svenska sommarvädret till annat. September erbjuder sista chansen att få koll på sina hemmaprojekt innan mörkret och kylan gör intåg. Här följer därför fyra goda råd för att kickstarta bostadsprojektet: 

1. Gör en plan 

Projekt relaterade till bostaden och hemmet kan se väldigt olika ut och kommer i alla former och storlekar. Men oavsett vilket är det alltid en fördel att försöka skaffa sig en överblick och göra en form för plan. I förbindelse med det kan man ha dessa frågor i tankarna: 

  • Hur omfattande blir projektet? Ska det ena sovrummet tapetseras eller ska förrådet på baksidan totalrenoveras? 
  • Vad är tidsplanen? Kommer det gå på några få dagar eller sträcker det sig över flera veckor? Det är viktigt att inte bara skynda fram något halvdant. 
  • Är det för hemma-fixaren eller behövs professionell hjälp? Vissa mindre projekt kan man ro i land på egen hand, medan man andra gånger har man gagn av att kontakta en expert. 

2. Gör en budget 

När planen är lagd är ett nästa steg att försöka göra en budget. Har man fått lite mer koll på projektets storlek, tidshorisonten och om man ska anlita någon, så är det dags att börja räkna lite på det. Genom att skapa en budget säkrar man att projektkostnaderna inte drar i väg och att man inte spenderar pengar man faktiskt inte har. Budgeten för ett hemmaprojekt varierar och det är inte säkert att man lyckas följa den till punkt och pricka. Men har man ingen budget riskerar man att kostnaderna överstiger kapaciteten på kontot och rubbar hela vardagsekonomin. Det essentiella är att vara realistisk och ta utgångspunkt i den aktuella situationen. 

3. Jämför alternativen 

Beroende på vilken sorts projekt det handlar om kan det vara en bra idé att jämföra de olika alternativen när det kommer till material, produkter, byggfirmor etc. Det bästa är att försöka skaffa sig en översikt för att kunna välja det som passar bäst till just det man är ute efter. Det kan handla om allt från nyansen på den nya färgen i vardagsrummet, till en rörmokare som ska dra rören i det renoverade badrummet. Genom att jämföra utbudet kan man även jämföra priserna för att undgå att betala ett överpris. Flertalet butiker och företag erbjuder nämligen samma eller liknande produkter och tjänster till olika priser. Prisskillnaderna kan variera och det handlar om att försöka hitta en balans mellan kvalitet och pris – vad är rimligt utefter den uppsatta budgeten? 

4. Hitta finansiering 

Priset för ett hemmaprojekt beror såklart på storleken på projekten, samt en hel del andra aspekter. Det är inga tvivel om att t.ex. en tapetsering troligtvis är billigare än om det är dags att byta alla bostadens fönster. Även saker såsom tidsaspekten och om man ska ta professionell hjälp eller inte kan ha en stor betydelse för slutpriset. 

Allas privatekonomi ser olika ut och vissa har rikligt med svängrum medan andra har det lite mer knapert. En alternativ lösning för att skapa lite extra utrymme i projektbudgeten kan vara att ansöka om online finansiering, t.ex. ett lån utan uc. I samband med en låneansökan kan man ta utgångspunkt i nedanstående punkter: 

  • Ansök inte om ett större belopp än nödvändigt. 
  • Välj en realistisk löptid på lånet (kom ihåg att återbetalningsperioden även påverkar den totala lånekostnaden). 
  • Sköt återbetalningen! Något av det viktigaste när man tar ett lån är att se till att återbetala det totala lånebeloppet. Därför bör man kontrollera att man klarar av det redan innan man skickar en ansökan. 
  • Jämför lånemöjligheterna – det finns många långivare som erbjuder än desto fler lånemöjligheter. Vägen fram till att hitta det mest optimala alternativet är därför att jämföra. Moneezy erbjuder en överblick och möjligheten att snabbt och enkelt jämföra sina lånealternativ, helt kostnadsfritt. 
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!