Tips för säker Användning av den Självrengörande Ugnsfunktionen

Är det säkert att använda ugnens självrengöringsfunktion? Många husägare vet inte svaret på denna fråga. Kort sagt, du kan använda den självrengörande ugnsfunktionen för att rensa smuts. Men det är viktigt att göra det korrekt så att du inte skadar din apparat.

Det finns några rätt och fel att komma ihåg. Så här använder du den självrengörande ugnsfunktionen på rätt sätt.

Bedöm eventuella invändiga röror

Du kommer förmodligen inte att behöva använda den här funktionen om du inte måste hantera en enorm röra. Om du använder din ugn för att laga flera måltider i veckan är det lätt att hålla borta fett och smuts.

Försök att rengöra din ugn var tredje månad eller så att den förblir underhållen. Som sagt, det är bra att rengöra själv då och då så att du kan hantera kontinuerlig uppbyggnad.

Ta en titt på din ugn för att avgöra om du behöver använda den här funktionen. Ser du pågräddade partiklar, fett, olja eller andra ämnen? Om du inte tror att en svamp med tvål och vatten helt skulle kunna lösa problemet, är det dags att rengöra sig själv.

Ta bort ställ och brickor

Se till att dra ut alla inre ställ och brickor innan du använder den här funktionen. Denna process kommer att skada dessa föremål så att de är svårare att glida in och ut. Du kan använda ditt badkar eller dusch för att rengöra dina stativ snabbt och enkelt. Om det finns folie inuti din ugn är det viktigt att du tar ut dessa material också.

Om du redan har lämnat dina galler inne medan din ugn rengör sig själv är det i allmänhet lätt att fixa dem. Ta en pappershandduk med olivolja till dina galler så att de kan flyttas smidigare in i ugnen. Du bör också ta bort så mycket matrester som möjligt innan du använder den här funktionen.

Undersök din ugns funktioner

Medan de flesta ugnar kan rengöra sig själv är det nödvändigt att förstå vilken typ din ugn använder. Denna funktion använder antingen värme eller ånga för att avlägsna ansamlingar. Den första metoden höjer din ugns temperatur till över 300 grader för att bränna bort skräp. Den andra metoden lägger till vatten till området för att skapa ånga som eliminerar smuts.

Du kanske kan välja mellan båda typerna. Hur som helst är det smart att veta hur din ugn kommer att rengöra sig själv så att du kan förbereda dig därefter. Ta en titt i din ugns bruksanvisning för att hitta denna information. Du kan också söka efter din ugns modell online om du inte har en bruksanvisning.

Planera rengöringen

Det är nödvändigt att avsätta tid för att självrengöra din ugn, oavsett om din apparat använder värme eller ånga. En ugn som applicerar värme tar minst två timmar att bränna bort ansamlingar. En som använder stam tar bara cirka 40 minuter att köra en komplett cykel.

Kom ihåg att du måste placera vatten i ugnen för att ångprocessen ska fungera. Kontrollera din bruksanvisning för det beloppet.

Du bör lämna ditt hus om din ugn använder värme. Denna metod avger gaser och ångor som kan påverka din hälsa. Öppna några fönster i närheten och sitt ute en stund. Du kanske vill flytta husdjur till ett annat utrymme så att de inte blir sjuka av kolmonoxid som släpps ut från din ugn.

Då vill du låta din ugn svalna helt innan någon annan öppnar den. Det är smart att låsa eller fästa din ugn så att ingen kan komma åt den förrän den har sjunkit inomhustemperatur.

Torka bort överbliven smuts

Din ugn kommer sannolikt att ha några lösa rester kvar inuti. Se till att fukta en trasa för att torka av ugnens insida för att få bort dessa bitar. Du kan till och med prova din dammsugare om ansamlingen har lossnat. Som ett resultat bör du ha en ren ugn att använda under överskådlig framtid.

Glöm inte att torka ner spill och ansamlingar mellan självrengörande sessioner för att hålla din ugn underhållen. Du bör inte använda den här funktionen mer än ett par gånger om året, så det är viktigt att konsekvent hantera din ugn med mindre hårda metoder. Lite bakpulver och vit vinäger kan effektivt rengöra din ugn utan mycket krångel.

Är det säkert att använda själv- Rengöring av ugnsfunktion? Ja, med försiktighet

Så, är det säkert att använda den självrengörande ugnsfunktionen? Du kan använda den här metoden för att rengöra din ugn, men du bör också fortsätta med försiktighet. Några enkla knep kan hjälpa dig att använda din ugns självrengörande funktion på ett säkert sätt. Så länge du vidtar specifika åtgärder för att förbereda din apparat före och efter, bör du kunna hålla din ugn skinande ren.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!