Bästa Tips för att Planera en Badrumsrenovering

Badrummet är ett av de viktigaste rummet i ditt hem. Du spenderar mycket tid i det och det är platsen där du startar och avslutar din dag.

Samtidigt förbises ofta detta utrymme när det kommer till hemförbättringar och renoveringar. Detta gör att vadrummet ofta med tiden blir omodern, ofräscht, och slitet. Men när badrumsrenoveringen äntligen är färdigställd kommer du garanterat att vara mycket nöjd med resultatet.

Känner du dig sugen på att renovera ditt badrum? Här är våra bästa tips att tänka på för ett lyckat badrumsrenoveringsprojekt vare sig du ska Renovera badrum i Skåne, Stockholm, Ystad, eller Haparanda.

Bestäm designelement

Innan du börjar bygga om badrummet är det viktigt att du väljer en design som passar din vision och din smak. Det finns många olika sätt att renovera ditt badrum. Du kan antingen göra en helrenovering eller så kan du göra mindre förbättringar såsom att måla om eller byta ut vissa armaturer.

Färgskala

Innan du sätter igång med din badrumrenovering behöver du bestämma vilken färgskala du vill ha i ditt badrum. Vill du ha ett klassiskt vitt badrum eller föredrar du ett badrum i en grå eller svart färgskala?

Kanske är du ute efter en ren, modern design som matchar resten av din heminredning? Det är klokt att titta på inspirationsbilder online på Google, Pinterest och i tidningar för att insipireras.

Ny inredning

Planerar du att byta ut din dusch eller badkar? Ska du riva ut allt eller bara vissa delar? Planerar du att installera ett nytt handfat? Att byta ut dessa fixturer kommer att lägga till ditt projekts tidslinje och budget.

Förvaringsutrymmen

Var ska du förvara dina handdukar och badrumsartiklar efter ombyggnaden? Om du tar bort en garderob för att utöka rummet, se till att du har hyllor eller skåp för att kompensera för det förlorade lagringsutrymmet i ditt badrum. Förvaringen i ett badrum bör inte underskattas. Det är därför viktigt att se till att du har tillräckligt med utrymme i badrummet. Detta kommer givetvis att påverka hur du planerar ditt badrum och dess layout.

Ta bort badrumsarmaturer

Förutsatt att du delvis eller helt renoverar ditt badrum, måste du börja med att ta bort gipsskivor och eventuella armaturer du byter ut. Att rensa badrummet själv är inte så svårt, men se till att följa dessa steg för att undvika kostsamma misstag under rivningsfasen.

Uppdatera belysning

Belysningen i ett badrum bör inte underskattas. Den har en stor påverkan på hur ditt badrum upplevs och hur bekvämt det är.

Den goda nyheten är att en ombyggnad är en fantastisk chans att uppgradera din badrumsbelysning. I en perfekt värld vill du ha ljus på vardera sidan av sminkspegeln och ovanför dig, så du är upplyst från alla håll. Det är viktigt att se till att takarmaturer – inbyggda eller ytmonterade –  inte skapar skuggor. En viktig poäng är att du inte vill ha en ljuskälla direkt över huvudet när du står vid spegeln.

Konfigurera elektriska armaturer och installera din nya belysning. Om deras dimensioner är större eller mindre än dina nuvarande måste du justera kablarna. Det är viktigt att det görs av professionella, fackmannamässiga hantverkare.

Välj rätt material

När det kommer till badrumsmaterial finns det en oändlig mängd att välja mellan. Från vanliga vita klinketrs till lycklig och exklusiv marmor. Olika delar av badrummet kan också kräva olika typer av material.

Att planera en badrumsrenovering kräver mycket mer detaljer än du kanske tror. Du har många design- och anpassningsidéer, men de kan kräva olika material och texturer. Se till att materialen du handlar efter faktiskt uppfyller behoven för din ombyggnad. Detta gäller särskilt när det gäller:

  • Bänkskivor
  • Badkar
  • Handfat och badarmatur
  • Belysning
  • Skåp
  • Klinkergolv
  • Vattentätande material

Som alltid är det viktigt att rådgöra med en professionell innan du genomför någon av dina planer.

Det viktigaste att komma ihåg när man bygger ett våtrum är att allt måste kunna stå emot fukt. Att vattentäta dina skåp, golv och vitvaror är obligatoriskt för att få ett väl fungerande rum.

Unna dig ett antal lyxiga material

Såvida du inte har en enorm budget för din badrumsrenovering kanske det är svårt att välja de allra lyxigaste materialen för hela ditt badrum. Men en liten designhemlighet är att eftersom badrum vanligtvis är mindre utrymmen, kan det vara en bra investering att spendera på några avancerade material och ytbehandlingar som kan få ditt utrymme att verka otroligt lyxigt. Så för att förhöja ditt badrums känsla av lyx kan du välja ett antal områden i ditt badrum för att öka dess lyxkänsla.

Gör om ditt badkar till en dusch

Om du inte badar och har ett badkar är det i princip ett stort område som är helt outnyttjat och helt onödigt. Ditt badrums utrymme går till spillo om du har ett badrum som du inte använder. Att göra om det till en dusch skulle vara kostnadseffektivt eftersom det skulle utnyttja utrymmet som redan finns där och du skulle inte behöva dra om rören.

Glöm inte ventilationen

Badrum är givetvis utsatta för fukt. Om ditt badrum har dusch eller badkar kräver det tillräcklig ventilation, dels för att det ska vara bekvämt att vistas i, men också för att minska risken för mögel som kan byggas upp över tid.

Mögel skapar stora problem för badrum och, om den lämnas obehandlad, kan den lämna fläckar och göra dyr skada, särskilt i dolda områden.

Ventilation kommer vanligtvis i form av:

  • Fönster och fönsterventiler
  • Elektriska badrumsfläktar

Fönster kan vara en bra ventilationskälla, men de kan också släppa in föroreningar, pollen, och smuts. Under vintern kommer du att slösa energi genom att förlita dig på öppna fönster för att ventilera ditt badrum. Dessutom är det kallt att öppna ett fönster när du är i duschen.

Externt ventilerade frånluftsfläktar med timers är en bra lösning på ventilationsproblem, och din entreprenör hjälper dig att bestämma var de ska installeras i badrummet för det mest effektiva luftflödet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!