Trender inom Byggindustrin för Förnybara Material

Med klimatförändringarna som blir allt mer uppbara och klimatförändringarna blir allt mer akuta tittar alla efter sätt att minska deras koldioxidavtryck. Den trenden påverkar varje enskild bransch, från detaljhandel och livsmedelsproduktion till byggande. Förnybara material inom byggnation är trendiga. Men de jobbar sig fortfarande in i industrin för att bli mer utbredda.

Vad är förnybara material?

Förnybara byggmaterial kan delas in i två möjliga kategorier — återvinningsbart eller snabbt förnybart. Vi är alla ganska bekanta med begreppet återvinning. Men många saknar att de flesta av våra traditionella byggmaterial är återvinningsbara, antingen delvis eller i sin helhet.

Saker som betong och asfalt bryts ner i små bitar för att användas som ballast i nya gjutningar av båda materialen. Metall, plast och glas återvinns i sin helhet, med lite eller inget avfall. Återvinning av ett ton stålskrot hindrar 4,3 ton CO2 från att bidra till klimatförändringen.

Det andra alternativet är att börja investera i snabbt förnybara material. Dessa mer hållbara alternativ förnyas på 10 år eller mindre. Populära material som ek tar allt från 40-80 år att nå mognad. Material som bambu och kork är redo att skördas på mindre än ett decennium.

Det inkluderar även föremål som kommer från saker som jordbruksavfall. Detta kan bestå av material som blir över från att skörda saker som vete, sockerrör och kokosnötter.

Mest miljövänliga byggmaterial

När alla fokuserar på att minska sitt koldioxidavtryck, vilka är de mest miljövänliga byggmaterialen som för närvarande finns tillgängliga för byggproffs?

Bambu

Bambu är ett av de snabbast växande byggmaterialen på planeten. Medan ett trädfält tar decennier att skörda, växer bambu otroligt snabbt. Vissa arter kan växa extremt fort på bara 24 timmar. Människor måste skörda och sedan plantera om virke. Å andra sidan kan bambu fortsätta växa. Denna egenskap eliminerar avfall och gör det mesta av odlad mark.

Kork

Kork är ett annat naturligt, oändligt hållbart material. Du behöver inte hugga ner ett träd för att skörda kork. Samla bara barken från det levande trädet, som kommer att växa tillbaka med tiden. Dess förmåga att absorbera både ljud och stötar gör den till ett populärt val för golvplattor och ljudisolering.

Återvunnet material

Att använda återvunnet material i dina projekt kan bidra till att minska både kostnader och koldioxidavtryck. När du river byggnader, istället för att transportera komponenterna till en deponi, överväg att upparbeta dem. Detta minskar mängden CO2 och andra växthusgaser som släpps ut under produktion och konstruktion.

Fårull

När vi hör fårull brukar vi föreställa oss bekväma tröjor och varma, luddiga filtar. Ändå börjar många använda denna nästan oändliga förnybara resurs som en typ av hemisolering. Fåren behöver klippas minst en gång om året, och deras ull – även om den är lite dyrare – skapar en förnybar och miljövänlig form av isolering.

Förgjuten betong

Istället för den traditionella metoden att gjuta betong på plats, byt till prefabricerad betong. Prefabricerade alternativ hälls och härdas i en klimatkontrollerad fabrik. Denna metod eliminerar kostsamma väderförseningar. Det minskar också utgifterna och begränsar den tid du behöver spendera på plats. Prefabricerade betongformer blir allt mer populära som ett förnybart och miljövänligt byggalternativ.

Växtbaserad plast

Styvt polyuretanskum är ett vanligt material som används för att isolera och förstärka hem- och byggnadskonstruktioner . Men människor kan inte återvinna det i sin traditionella form. Det är inte heller återvinningsbart i sin traditionella form.

Den förnybara lösningen är att byta till växtbaserad polyuretan. Den ger samma typ av styv isolering som originalet, men den är gjord av saker som hampa, bambu eller till och med kelp. Dessa växter växer snabbt och är mycket mer förnybara än den petroleum vi använder för den mer traditionella versionen.

Ny konstruktion omfattar förnybara material

Byggbranschen kommer att fortsätta att forma städer och förorter i decennier framöver. Den största förändringen vi kan göra för framtiden är att använda förnybara byggmaterial.

Människor kommer alltid att behöva nya bostäder och byggnader. Men de vill också minska sin påverkan på omvärlden. Att byta till dessa förnybara material kan bidra till att göra hela byggbranschen mer hållbar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!