Undrar du hur mycket du ska spendera på landskapsarkitektur?

För att veta hur mycket du ska spendera på landskapsarkitektur, lite sammanhang är nödvändigt. Populära program på HGTV får landskapsarkitektur att verka enkelt och okomplicerat. På mindre än 30 minuter kan ett team av arbetare förvandla en fastighet från intetsägande till vacker, enligt schema och under budget. Då och då kommer de att stöta på ett problem – det måste bli lite drama, trots allt! För det mesta går det dock enligt planerna.

Dessa hårt redigerade program kan ge oss en förvrängd bild av landskapsprocessen. Vi kanske närmar oss våra projekt med entusiasm och en gör-det-själv-attityd, övertygade om att vi kan göra betydande förbättringar inom en kort tid. Men precis som i Rom kan tyvärr inte din bakgård byggas på en dag.

Det är inte lätt att bestämma en budget, och många av oss tänker inte riktigt på kostnaderna landskapsarkitektur kan faktiskt rack upp. Dessutom måste vi försöka ta hänsyn till oväntade kostnader, förseningar i schemaläggning och en lång lista med potentiella problem och uppehåll.

Så, hur mycket ska du spendera på landskapsarkitektur? För att fastställa detta är det viktigt att komma ihåg verkligheten med att göra dessa förbättringar. De är inte lätta och de är ofta dyra. Men i slutändan är de absolut värda besväret. Försköna din fastighet och få ut det mesta av dina pengar genom att studera kostnaderna och göra en budget i förväg.

1. Genomsnittliga landskapskostnader per projekt

Innan du räknar ut hur mycket du ska spendera på landskapsplanering måste du ta reda på hur mycket varje projekt vanligtvis kostar. Här är en översikt över 10 vanliga landskapsprojekt och deras genomsnittliga nationella kostnader för att hjälpa dig strukturera din budget. Om du planerar att anlita en besättning för att bygga eller reparera ett befintligt däck, installera en uteplats eller göra andra justeringar, konsultera den här guiden för att säkerställa att du får ett rimligt pris.

  • Ny altan: 70.000kr
  • Trädäck: 16.00kr
  • Uteplats eller väginstallation: 40.000kr
  • Gräsmatta: 20.000kr
  • Gräsinstallation: 50.000kr
  • Uppfartsreparation: 20.000kr
  • Uteplats: 20.000kr
  • Vattenfontäninstallation: 30.000kr
  • Stubbborttagning: 3.000kr
  • Gräsunderhåll: 4.000kr

När det gäller underhåll av gräsmattor är detta ett ansvar du förmodligen inte kommer att behöva professionell hjälp med. Så länge du gödslar, luftar, krattar och renar ogräs på din egendom kommer du att behålla dess kvalitet och hålla gräset levande och fräscht. Istället för den genomsnittliga nationella kostnaden är den genomsnittliga årliga kostnaden en mer exakt beräkning.

Du kan jämföra några av dessa prispunkter med deras medianavkastning för att hitta en balans. Detta kommer att hjälpa dig att fatta lönsamma beslut när du investerar i din fastighet.

2. ROI för landskapsarkitekturprojekt

Den exakta siffran kommer att skilja sig från fastighet till fastighet, men du kommer att få en bättre förståelse för värdet av dina landskapsprojekt genom att titta på deras medianavkastning. Det här avsnittet kommer att fokusera på två populära projekt: däckkonstruktion och gräsmattaunderhåll.

Ett nytt däck kommer att kosta i genomsnitt 70.000kr, men kan nå upp till 100.000 kr. Husägare som bestämmer sig för att investera får tillbaka 80 procent vid återförsäljning, vilket gör denna förbättring väl värd det höga priset. Om det ligger inom din budget att betala för ett däck är det ett ekonomiskt sunt beslut.

Underhåll av gräsmattan kommer också att förbättra din fastighets överklagande av trottoarkanter med avsevärd marginal. Genom att spendera bara 4.000kr per år kommer du att tjäna en otrolig ROI på 267 procent. Alternativet är en ojämn, sliten och bevuxen trädgård, som kommer att avvisa potentiella bostadsköpare innan de kliver in genom ytterdörren.

Nu när du har koll på en del av kostnaderna i samband med landskapsplanering projekt och deras imponerande effekt på fastighetsvärdet måste du följa några grundläggande regler att följa när du utvecklar en budget. Detta kommer att hålla dig från att överdriva dig själv. Det handlar inte bara om hur mycket du ska lägga på landskapsarkitektur, utan vad som är mest värt ansträngningen.

3. Hantera förnödenheter och utrustning

Oavsett om du gör ett gör-det-själv-projekt eller anlitar en trädgårdsarkitekt måste du bestämma din budget för material och förnödenheter. Ju bättre kvalitet desto mer förväntar du dig att spendera. Det är viktigt att planera vad du vill uppnå med ditt landskapsprojekt så att du inte blir förvånad över klistermärkespriset. Du bör inte använda alla dina besparingar på de perfekta stenarna, planteringarna eller uppgraderingarna utan att ta hänsyn till arbete och installation.

Du kan också behöva säkra trädgårdsutrustning för att göra ett projekt genomförbart. Om du till exempel lägger in en pool i marken, kan du behöva en minigrävmaskin för att mer effektivt och exakt gräva in i din bakgård. Projekt som involverar sortering och rensning av borste kommer också att kräva kompakt utrustning. Om du letar efter en landskapsomvandling är det bäst att prata med experter och lära dig vad som krävs i förväg.

4. Budgetera för din bakgård

Beräkna 10 till 15 procent av ditt hems totala värde, så får du en solid landskapsbudget. Detta kan tyckas betydande, men kom ihåg att du gör förbättringar på både fram- och bakgårdarna. Du placerar inte alla dina pengar på ett specifikt område.

För att fördela dina pengar strategiskt, fördela 65 procent av din budget på bakgården och 35 procent till din framsida. Det är den allmänt accepterade regeln, även om du sannolikt kommer att avvika i viss utsträckning beroende på vilka landskapsprojekt du bestämmer dig för.

När allt är sagt och gjort kan attraktiv landskapsarkitektur lägga till mer än 100 procent av pengarna som spenderas till ditt hems värde. När din design börjar ta form, kom ihåg att dina investeringar kommer att ha en enorm inverkan när du bestämmer dig för att sälja. Om du tvekar över kostnaderna är det viktigt att ha den sista statistiken i åtanke.

Hur mycket ska du spendera på landskapsarkitektur

Hur mycket du bör spendera på ditt landskap beror på din unika situation, men utdelningen är verklig. När du väl är säker på din matematik och din planering kan du se fram emot dagen då allt hårt arbete är gjort. Du kan njuta av en iste på ditt nya däck, titta ut över din gröna gräsmatta och känna dig säker på ditt hems förbättrade värde.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!