Vad är det Bästa Sättet att Rengöra Fönsterbleck?

Med tiden kan dina fönsterbleck få ett väderbitet utseende. Organiska ämnen, såsom sav från träd och närliggande växter, samlar och drar till sig smuts och pollen. Mögel kan bildas av fukt. Surt regn lämnar streck på ljusa färger.

Om du vill lysa upp ditt hems exteriör är rengöring av fönsterblecken ett billigt första steg.

Men felaktig rengöring av sidospår kan leda till skador och accelerera när du behöver byta ut delar eller hela täckningen. Lyckligtvis är sidospår relativt lätt att rengöra och underhålla. Här är det bästa sättet att rengöra sidospår, ett steg i taget.

Steg 1: Undersök dina fönsterbleck

Innan du börjar jobbet, gå runt på utsidan av ditt hem och se vad du står inför. Leta efter problem som mögel eller smuts, som du kan behöva förbehandla innan du tvättar. Om det finns fågelspillning eller saker som tjära på din sidospår, måste du ge dessa områden en extra skrubb.

Notera eventuella ränder eller missfärgning från utomhuskemikalier. Genom att notera dem nu kan du se om de försvinner med en bra skrubb eller behöver extra uppmärksamhet.

Steg 2: Hitta en mjuk borste

De flesta experter är överens om att en mjuk borste eller trasa är det bästa för rengöringsvinyl. Leta efter en mjuk borste med ett utdragbart handtag för att undvika att klättra upp och ner från en stege.

Att noggrant tvätta utsidan av ett hem kan tillföra värde till fastigheten. Även om du bör ge dina fönsterbleck en bra skrubb varje år eller så, om du gör det innan du säljer ditt hus kan det resultera i bättre övertygelse och ett högre försäljningspris.

Steg 3 : Använd rätt rengöringslösning

Det finns många olika produkter tillgängliga för rengöring av vinyl. Om dina fönsterbleck inte är extremt smutsigt kan du prova din mjuka borste och tvål och vatten. Börja längst ner och arbeta dig uppåt för att undvika ränder.

Förbehandla envisa fläckar med kommersiella hushållsrengöringsprodukter och ta bort eventuell rost med rostborttagningsprodukter.

För mögel, prova en blandning av 30 % vit vinäger till 70 % vatten. För att skydda växter runt hemmet, välj ett kommersiellt rengöringsmedel. Du kan hitta produkter i din lokala hemförbättringsbutik framtagna speciellt för vinyl.

Steg 4: Överväg högtryckstvätt

Det finns för- och nackdelar med att använda en högtryckstvätt för att rengöra dina fönsterbleck. Du kan hyra en tvättmaskin från de flesta heminredningsbutiker för dagen. Men många tillverkare av vinylbeklädnad rekommenderar att du inte använder ett eller endast begränsat tryck. Om du inte är försiktig kan du få fukt under och bakom sidospåren, vilket skapar framtida problem.

Om du väljer att använda en högtryckstvätt, anlita antingen en erfaren fackman för jobbet eller se till att du använder den lägsta inställningen och inte får strömmen av vatten upp under lamellerna.

Steg 5: Undvik slipande material

Var försiktig med de material och lösningar du använder för att rengöra din vinyl. Hård skrubbning kan skada ytan liksom starka kemikalier. Det sista du vill göra är att avsluta med en exteriör som ser sämre ut än när du började.

Vanligt diskmedel och varmt vatten är vanligtvis det bästa alternativet för en bra skrubbning. Kom ihåg att du kan förbehandla smutsiga eller mögliga områden i förväg, skölja och sedan komma tillbaka och rengöra hela huset.

Det bästa sättet att rengöra sidospår är långsamt och stadigt

Att rengöra dina fönsterbleck är inte inte knepigt, men det kan vara tidskrävande. Förhasta inte jobbet. Ta istället tid på dig och arbeta dig igenom varje steg. Bli av med envisa fläckar och skavanker först och gå sedan tillbaka och gör en mjuk skrubb eller lätt högtryckstvätt av hela väggen.

Om det behövs, komplettera en sida av ditt hus åt gången. Nyckeln är att få bort smutsen och avslöja skönheten hos dina fönsterbleck igen. Du behöver inte slutföra uppgiften på en enda dag.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!