Vad är Inhemsk Landskapsarkitektur?

Landskapsarkitektur är en av de uppgifter som de flesta människor utföra under våren, särskilt för dem som vill behålla eller öka sin trottoarkant.

Många husägare kan anlita en professionell trädgårdsmästare för att täcka om, gräva upp ogräs och plantera ny växtlighet varje år. Andra kanske försöker göra all landskapsplanering på egen hand. Det tar mycket tid och ansträngning för att få den perfekta looken, och när vintern väl slår till är dina ansträngningar begravda i snön.

Tänk om det fanns en väg till landskap där du inte behövde plantera ny växtlighet varje år eller oroa dig för att ditt arbete skulle gå till spillo? Tja, det finns – och det kallas inhemsk landskapsarkitektur. Det finns flera inhemska växter som kommer att få ditt landskap att piffa upp med färg och liv.

Inhemsk landskapsarkitektur

Vad betyder landskap med inhemsk vegetation? För att växter ska vara inhemska betyder det att de är naturligt en del av ekosystemet. De har utvecklats under många år för att säkerställa att de kan överleva miljön och klimatet.

Inhemska växter har anpassat sig till sin omgivning, så det krävs inte mycket för att underhålla dem. De som lever mer hållbara livsstilar tenderar att använda inhemska växter som sitt primära landskapsmaterial för att inte störa ekosystemet.

Fördelar med inhemsk landskapsarkitektur

Det finns många fördelar med inhemsk landskapsarkitektur. Nedan är några av dessa fördelar:

1. Underhåll är enkelt

Inhemska växter är inhemska i klimatet, jorden och allt annat som omger dem. Det gör dem mycket lättare att underhålla än icke-inhemska växter. Om ogräs dyker upp kommer de inhemska växterna naturligt att spridas ut för att säkerställa att ogräset inte tar över. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att dra ogräs varje vecka. Dessutom håller inhemska växter jorden rik och full av näringsämnen, vilket ger hälsosam jord för din övriga växtlighet i ditt landskap.

2. Du kommer att spara pengar och vatten

Detta går tillsammans med underhåll. Om du måste arbeta lika mycket med att underhålla inhemsk landskapsarkitektur, kommer du faktiskt att spara pengar och spara vatten. Inhemska växter är ofta mycket torktåliga. Under de torrare veckorna på sommaren med lite nederbörd kommer din växtlighet fortfarande att se frodig och grön ut, till skillnad från andra växter som kan förlora sin färg. Inhemska växter är bra på att hålla i vatten, så dina vattenkostnader blir betydligt lägre!

3. De kommer inte att ta över din trädgård

Inhemska växter tar inte över din trädgård som invasiva växter gör. Om du skulle plantera en invasiv art, skulle den snart växa överallt i din trädgård, snabbt ta över och potentiellt döda annan vegetation. Inhemska arter kommer dock inte att göra det. Fler inhemska växter och inga invasiva växter betyder att du kommer att kunna göra vad du vill med det utrymme du har på din fastighet.

4. Inhemska växter hjälper till att återställa den naturliga livsmiljön

En av de många fördelarna med inhemska växter är att de hjälper återställa det naturliga ekosystemet. Inhemska växter har växt i din region i många år, byggt upp motstånd och genererat friskare jordar. Dessutom hjälper de att locka till sig nyttiga insekter och andra djur. De hjälper till att ge en naturlig matkälla för fåglar och djur och attraherar bin och insekter för ökad pollinering.

Tips för att komma igång

Att förvandla ditt landskap till ett inhemskt växtparadis är ett av de bästa greppen du kan göra för ditt hem. Om du är redo att ta itu med ditt landskap och lägga till lite inhemsk vegetation, läs följande tips för att hjälpa dig komma igång.

Ta bort invasiva växter: Om du inte tar bort invasiva växter kommer de snabbt att ta över. Du vill inte lägga tid på att plantera inhemska arter bara för att de ska bli överväldigade av invasiva.

Lär känna din jord: Alla jordar är olika. Vissa kan vara surare än andra, eller vissa kan ha en lerliknande konsistens. Se till att växterna du köper för din landskapsarkitektur kan växa bra i din jordtyp.

Odla det som redan växer: Ta en titt runt ditt hem. Växer det redan inhemska växter där? Om så är fallet, plantera dem för din landskapsplanering eftersom du vet att de kommer att lyckas.

Köp infödda från en plantskola: Ta inte bort inhemska växter från naturen! Det är ungefär som snatteri om man gör det. Köp dem istället från en plantskola.

Undvik gödsling: Inhemska växter behöver egentligen inget gödningsmedel för att hjälpa dem att växa.

Om de är inhemska i din region kommer de att växa bra och hjälpa till att återställa din jord.

Skapa naturliga element: Om du vill lägga till några tillbehör eller skapa en stengång, använd material från naturen istället för syntetiska element.

Med dessa tips kommer du var på god väg till ett landskap fullt av inhemska växter!

Ut med det gamla, in med det infödda

Inhemsk landskapsplanering kommer säkert att ge plats för mindre underhåll, lägre underhållskostnader och en gård full av frodiga växter. Gör om ditt landskap i vår genom att lägga till några inhemska växter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!