Träsvarvning är en form av träbearbetning. Det är konsten och hantverket att använda handhållna verktyg på en träsvarv; att förvandla en träbit till ett föremål.
Svarven är verktyget som används för att rotera träbiten och de finns i alla former och storlekar. Från små pennsvarvar, där den primära användningen är att tillverka handhållna föremål som pennor, till stora, kraftfulla svarvar som kan förvandla tallrikar med en diameter på över 50 tum. Användaren av svarven är känd som en vändare, och användningen av verktygen och färdigheterna är känd som vändning.
Träsvarvning är en mystisk typ av träbearbetning. Det är en typ av träbearbetning som de flesta träarbetare känner till, men det finns bara en liten andel av träarbetarna som faktiskt är involverade i träsvarvningskonsten. Det är ett vackert och enkelt sätt att göra vackra föremål och konst. Träsvarvning är lätt att komma igång med, men svårt att bemästra.
Träsvarvning är processen att forma trä med ett vasst verktyg medan träet svänger snabbt på en horisontell axel. En svarv används för att vända träet. Föremål som skålar, vaser, koppar, pennor, basebollträn och mycket mer kan tillverkas genom träsvarvning.
I denna artikel tittar vi närmare på svarvning, vad det är, vad du kan göra med träsvarvningsprocessen och varför alla kan göra det.
En allmän översikt av träsvarvning
Träsvarvning är processen att göra trä runt. Vid svarvning använder vi normalt en elektriskt driven svarv för att snurra träet i ett cirkulärt mönster. Träet snurrar var som helst från 250 till 2500 varv per minut (RPM) beroende på vilken typ av projekt och de föremål du gör.
För att forma träet använder vi olika typer av mejslar och skåror. Vi har olika verktyg för olika användningsområden. Vissa verktyg är till för att grovbearbeta och ta bort trä snabbt, några är för att urholka skålar, och några är för mer detaljerat, precist arbete.
Verktygen vilar på ett verktygsstöd, detta används för att lyfta verktyget mot träet. För att forma träet sätter du helt enkelt verktyget på verktygsstödet och leder verktyget för att få kontakt med det spinnande virket. Nu flisar verktyget av trä, och du svarvar trä.
Den mest typiska och populära produkten att göra vid träsvarvning är en skål.
Kort träsvarvningshistoria
Det är svårt att peka ut ursprunget till träsvarvning. Men de tidigaste bevisen vi har på träsvarvning går tillbaka till 1300 f.Kr. Denna skildring är från en egyptisk stenristning där snidaren använder en båge för att vända en träbit. Egyptierna använde först tvåmanssvarvar, där en person vände träet och en annan formade träet med verktyg.
En svarv som var populär i det medeltida Europa var fjäderstavsvarven. Fjäderstavsvarven, som namnet antyder, drevs av en överliggande stolpe som fungerade som en fjäder. Den drevs också av ett gasreglage som vedsvarvaren ständigt tryckte på. Svarvens sladd gick från överliggande stolpen, lindades sedan runt stycket som vänds och fästes sedan vid fotgasreglaget.
Fjäderstavsvarven var faktiskt en mycket effektiv metod för träsvarvning och en erfaren träsnidare kunde svarva en grundläggande skål på några minuter.
Under den industriella revolutionen motoriserades svarvar. Detta möjliggjorde snabbare produktion och högre svarvhastigheter. De flesta träsvarvare använder idag motoriserade svarvar, mestadels elektriska.
Effektiviteten hos automatiska industrisvarvar har gjort träsvarvning som hantverk mindre viktigt för samhället. De flesta träsvarvningsartiklar är idag masstillverkade. Men träsvarvning som konst och hantverk lever fortfarande kvar och många människor håller på med det fortfarande. Vissa gör det professionellt och kan försörja sig, men de flesta gör det som en hobby.
Hantverket har utvecklats under åren och har börjat införliva andra medier med trä, såsom harts och akryl. Detta har ytterligare byggts på genom att lägga till färger, betsar och andra färger för att antingen förstärka träets naturliga ådring eller dölja det. Vissa vändare hugger också in i sina svarvade bitar för att ge en annan dimension till svarvningen.
Man kan använda alla typer av trä, från exotiska som zebrano ädelträ, till inhemska träslag som ek och bok, och till och med plywood! Vissa går så långt att de slår ihop ett antal träslag för att skapa olika effekter.
Det finns en mängd färdigheter, tekniker, verktyg, stilar och metoder i träsvarvningsfärdigheten, och den tilltalar olika människor av olika anledningar. För vissa är det en hobby att utveckla färdigheter och lindra stress, för andra tycker de om att göra presenter eller att leva på hantverket. I slutändan tilltalar träsvarvning de som tycker om de visuella, luktande och haptiska aspekterna av trä, och de som gillar att lösa problem och arbeta med sina händer.
Träsvarvning har en lång historia. Föga överraskande har mycket förändrats under den tiden när det gäller teknik. Men i grunden är hantverket i stort sett detsamma. En skicklig vändare kan använda några få verktyg och föra idéer till verklighet. I en värld av industrialiserad produktion kan svarvare ge en personlig, handgjord touch till en mängd olika föremål, som kan hålla i generationer. Folks uppskattning för klassiskt handverk, både tillverkare och konsumenter, är det som idag driver svarvning.
Ens fantasi är vanligtvis gränsen för vad du kan göra med en svarv. Vissa har byggt skräddarsydda verktyg och redskap, utvecklat verktyg och olika mekanismer för att övervinna särskilda utmaningar eller göra något helt unikt.
Träsvarvning, som utvecklades för tusentals år sedan, är en användbar och vacker typ av träbearbetning som kan njutas av både proffs och amatörer. Det kräver inte många verktyg och kan användas i en mängd olika projekt.
Hur träsvarvning fungerar
Vid träsvarvning fästs en träbit på en svarv, som används för att snabbt rotera träet. När den snurrar använder träarbetaren verktyg som skåror och mejslar för att försiktigt skära bort det träet för att forma träet och forma ett mönster av spår. Det är relativt lätt för nybörjare att komma igång och börja producera enkla föremål, medan avancerade träarbetare kan skapa mer intrikata mönster.
Vad träsvarvning används till
Träsvarvning används oftast för föremål som stolsben och bordsben. Dessa långa, tunna träbitar är idealiska för svarvning och är utmärkta projekt för nybörjare. Men träsvarvning kan användas för många fler projekt, inklusive skålar, vaser, ljushållare, fågelholkar och mer.
Bästa träslag för svarvning
De flesta svarvningar görs med hårda träslag, eftersom mjuka träslag tenderar att slitas ner för snabbt när de vänds. Hårda träslag tenderar också att hålla bättre över tiden, vilket är en viktig egenskap för föremål som stolar och bord som måste vara starka och hållbara. Några av de mest populära inhemska lövträden för svarvning inkluderar björk, ask, lönn, körsbär och valnöt. Exotiska lövträ är också populära för träbearbetningsprojekt på grund av deras distinkta mönster och färger.