Såga plywood – Så gör du Steg-för-Steg

Kan man såga plywood? Ja! Men du måste använda rätt metoder och tillvägagångssät för bästa resultat.

Att såga och kapa plywood är inte allas favorituppgift men som tur är finns det flera effektiva metoderna och verktyg för att göra jobbet enklare.

Om du undrar om du ska använda en bord eller en cirkelsåg för att klara jobbet.

Många föredrar att använda en cirkelsåg för att såga plywood. Att försöka manövrera ett tungt plywoodskikt genom en bordssåg själv är en kamp.

Om du har en medhjälpare blir det mycket enklare. Det är mycket lättare att såga med en cirkelsåg.

Du måste ställa in en station för skärning med din cirkelsåg – använd en arbetsbänk eller sågar. Kapning på marken fungerar också om du lägger ner skrotblock.

Detta gör att du kan sänka bladet på din cirkelsåg så att det skär genom plywooden utan att skära din arbetsbänk.

Om du inte har flera sågar, se till att skaffa ett plywoodskärblad, vilket hjälper till att göra jobbet smidigare. Dessa blad har vanligtvis ett högt tandantal för att förhindra rivning för renare snitt.

Olika typer av snitt

Det finns ett par olika snitt som du kommer att använda när du arbetar med plywood.

Tvärsnitt går mot träkornet, och rip-cut går med kornet.

Du vill skjuta din såg längs guiden och ställa in önskad bredd. Dubbelkolla med ett måttband att avståndet från insidan av bladet till guiden matchar den bredd du vill ha. Andra tips inkluderar:

  • Bladskärningen ska vara på undersidan av plywoodstycket.
  • Ställ in bladdjupet för att skära något djupare än plywoodskivan.
  • Skär från den ena änden av arket till den andra, med den raka kanten tätt mot plywood. Det är viktigt att hålla det tätt, men också fyrkantigt så att bladet skär fyrkantigt. Detta bör ge dig en plywoodlist med önskad bredd.
  • Spänn fast din plywood till såghästarna så att den inte rör sig medan du skär.

När du gör tvärsnitt, mät längden du vill ha din plywood och markera på varje sida av plankan. Vänd på den fina sidan av träet. De flesta rivningar kommer att ske på toppen av snittet när du använder en cirkelsåg, så vilken rivning du än stöter på bör vara på den” dåliga” sidan om du vänder den upp och ner.

Innan du gör tvärsnitt, se till att det finns stöd varhelst snittet görs. Om du bara stöder ändarna kommer biten att sjunka vid snittet och klämma bladet. Du kan förhindra denna risk (och eventuell tillbakagång från träet) genom att placera dina såghästar under snittet eller använda skrot för att stödja det.

Lösningar för sågning av plywood

Träarbetare och hantverkare använder plywood eftersom det erbjuder mångsidiga lösningar för stil och erbjuder hållbarhet du kan lita på, särskilt om du använder lövträsplywood.

Sågning utan splitter är möjlig med vilken typ av såg som helst, eftersom problemet inte ligger i sågen, utan på hur du använder den.

Med sticksåg

En sticksåg är faktiskt inte det perfekta verktyget för dessa material, men om du inte har något annat till hands kan du använda det. Det vanliga sågbladet som en sticksåg vanligtvis levereras är mindre lämpligt, men sågblad speciellt för plywood finns för alla kända märken. Det viktigaste är att sågbladet är knivskarpt. Det gäller alla typer av sågar.

Två tips för att förhindra flisning:

  • Använd en linjal och en-kniv för att göra ett hack längs skärets längd innan du börjar såga.
  • Tejpa upp och ned på skivan med maskeringstejp och markera skärlinjen på den. Denna enkla försiktighetsåtgärd fungerar också för de andra sågarna.

Med cirkelsågen

När du kapar plywood eller fanerad möbelbräda med en cirkelsåg, skapas fliserna upptill. Det du kan göra är att såga två gånger. Först gör du ett grunt snitt på 3 till 4 mm och sedan skär du skivan. Detta förhindrar att träfibrerna lyfts upp, vilket skapar en spröd kant.

Typ av sågblad är också viktigt. Det måste vara fintandat. Ett cirkelsågblad med minst 80 tänder rekommenderas.

Du kan förhindra att träet smulas i slutet av snittet genom att hålla en bit av virke mot baksidan.

Med bordssågen

En bordssåg är idealisk för att skära plywood men inte alla kommer att ha en i sin verkstad. Detsamma gäller en bordsåg som en cirkelsåg, du behöver ett knivskarpt sågblad med minst 80 tänder. Det finns till och med speciella sågblad för plywood med 180 tänder.

Ett bra verktyg för bordssågar är en “nollklarinsats”. Detta användbara tillbehör säkerställer att det bara finns ett minimalt mellanrum mellan sågbladet och geringsplattan på vardera sidan. Detta ökar inte bara säkerheten, utan stöder även träfibrerna, vilket minskar risken för splittring och sönderfall.

Med handsågen

Eftersom det inte är lätt att göra långa raka snitt med en handsåg, är det inte det första du når. Men om du inte har något annat att ta tag i kan det här enkla verktyget också användas. Uppenbarligen fungerar en såg med fina, vassa tänder bäst. Och att klämma fast en stång för att såga längsmed hjälper till att nå andra sidan utan omvägar. Ta dig tid och såg med långsamma, små rörelser.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!