Vad du kan Förvänta dig av en Hembesiktning

Att köpa ett hus och sälja ett är ingen lätt uppgift. Det finns andra viktiga saker att göra innan du tar det stora steget i ditt liv. Efter att ha gjort ditt hus redo för andra människor, måste en hembesiktning ske innan en försäljning.

Vad är en hembesiktning och hur går den till?

En hembesiktning eller kontroll är en bedömning som görs av en person som är behörig att besiktiga huset. Inspektören kommer att titta på funktionaliteten och andra potentiella problem med huset. Inspektören kommer sedan att göra en rapport som kommer att visas för den som köper huset.

Inspektören kommer att granska husets struktur. De kommer också att kontrollera alla system som el-, VVS- och värme-/kylsystem.

Husets huvudmål inspektion är att kartlägga och avslöja eventuella underliggande problem med huset. Det är också sista chansen för köpare om de vill köpa huset. Besiktning sker när säljaren har godkänt erbjudandet, innan fastigheten köps.

Hur man gör sig redo för en heminspektion

Rengör och rengör allt du tycker som behöver rengöras som köksutrustning. Rensa ut dina förråd, källare eller vind och bli av med allt du inte längre behöver. Organisera och damma av dina garderober och skåp för mer utrymme.

Testfunktionalitet

Kolla upp allt funktionellt i huset. Öppna och stäng fönstren och dörren för att kontrollera om de fungerar smidigt och om låsen fortfarande fungerar. Slå på och av alla lampor för att kontrollera om de fortfarande fungerar utan problem. Spola dina toaletter och slå på kranar och duschar. Kör takfläktarna och kontrollera om ventilationsfläktarna fortfarande fungerar bra.

Säkerhetsåtgärder

Se till att du byter alla batterier på rökdetektorer och ha brandsläckare redo. Du bör också utrota alla insekter och skadedjur som kan angripa huset.

Reparera

Säkert har vissa saker i huset slitna, se till att byta ut och reparera alla dessa saker. Dessa inkluderar byte av gamla glödlampor och reparation av vissa vattenskador. Du kanske också vill ta bort proppar i avloppen och täta om dina badrum. Att reparera spruckna fönster och skadad takbeläggning är också mycket viktigt.

Exteriöra förbättringar

Exteriören på ditt hus är lika viktig som interiören; se till att du rengör rännorna. Du bör också sopa all smuts, damm och skräp på taket medan du håller på.

Huvudsakliga saker som en besiktningsman fokuserar på

Heminspektörer har hundratals till tusentals saker på deras checklista. Men här är en lista över de typiska checklistan som heminspektörer har:

Strukturer

Inspektörer kontrollerar husets struktur för att se om det har en stark grund och om den är rak. Detta är viktigare för människor som tittar in i ett äldre hus.

De flesta grundproblem orsakas av vatten. Vatten är särskilt problematiskt för fundament (alla typer) byggda ovanpå expansiv jord. Dessutom kan dålig dränering leda till hydrostatisk uppbyggnad i jorden under grunden. En våt krypgrund kan negativt påverka en byggnads strukturella integritet. Det är viktigt för husägare att förstå hur vatten kommer in i en krypgrund och hur man håller en krypgrund torr.

Grunder

Detta är den första sak heminspektörer kontrollerar. De kommer att granska landet om det kommer att finnas problem som vattenpölar och stuprör.

Exteriör

Inspektören kommer att titta på skadat murverk, vanligtvis nära källaren. De kommer också att kontrollera sprickor och förfalla runt vinden. De kommer också att leta efter eventuella blåsor och flagnande smärta.

Takläggning

En heminspektör kommer att leta efter defekter med taket som kan orsaka läckor i krypgrunderna.

Dörrar och fönster

Dörrar och fönster måste vara i bra skick. Inspektören kommer att kontrollera om det finns några skador på glaset och om det finns några skador på dörrarnas trä.

Badrum

Syftet med detta är att kontrollera om toaletterna fortfarande kan spola. Det är också för att kontrollera om kranarna och duschen fortfarande fungerar och för att se till att det inte finns något igensatt avlopp.

VVS

Inspektörer kommer att kontrollera detta för att se om det finns några problem med rör, avlopp och vattenrelaterade problem.

Kök

Detta för att säkerställa att det inte finns några läckor under diskbänken, inga felaktiga ledningar som kan orsaka bränder. Det är också att kontrollera att fläktarna ovanför kaminen är riktade utåt.

Elektriskt system

Denna del är till för att kontrollera de synliga ledningarna och de elektriska panelerna. Denna del inkluderar även kontroll av uttag, ljusbrytare och VVS-system.

Vad ska man fråga vid en hembesiktning?

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!