Vad ska du Göra om du har Blyfärg i ditt Hem?

Även om blyfärg tidigare var standard för hem, är farorna med blyfärg välkända idag. Med ett antal risker, särskilt i hem med små barn, rekommenderas att ta bort blyfärg.

Det finns dock inte ett enda alternativ för att hantera blyfärg i hemmet. Här är några alternativ du kan överväga om du upptäcker att ditt hem har blyfärg.

Inkapsling

Även om du kanske vill ta bort färgen helt, är målning över blyfärg ett annat alternativ. Detta kan vara ett bra alternativ om området är svårt att ta bort eller om du inte har råd med borttagning just nu. Inkapsling innebär helt enkelt att du täcker vilken yta som helst i hemmet som är målad med en blybaserad färg med en specifik typ av färg som kallas inkapslingsfärg.

Även om denna färg är lite dyrare än standardfärger, är det vanligtvis en kostnadseffektiv metod. Inkapslingsfärgen kommer att skapa en fullständig bindning och tätning i alla ledningar. Detta är idealiskt för väggar eller trimning även om du inte vill använda det i områden där det är hög trafik eller friktion. Med tiden kan detta göra att färgen skavs av.

Omsluta färgen

Detta är likt inkapsling men det innebär att allt som har färg täcks med en fysisk barriär. Det betyder att om innerväggarna i ditt hus har blyfärg, kommer du att få dem täckta med ny gips. På liknande sätt kommer alla sidospår som innehåller blyfärg att täckas med aluminium eller liknande material. Detta tar inte bort färgen, men det kommer att förhindra all skada. Tänk på att om du väljer den här metoden måste du informera eventuella framtida bostadsköpare om att bostaden har bifogat blyfärg innan du säljer.

Ta bort färgen

Om du har tid eller ekonomi att ta bort färgen bör du överväga detta som ett alternativ. Det rekommenderas att du använder en professionell tjänst, även om det kan göras själv. Att ta bort blyfärg innebär att man använder antingen stålborstning eller våtslipning av det drabbade området. Uppenbarligen är detta tidskrävande och tråkigt. Du måste också använda en godkänd elektrisk slipmaskin som har ett HEPA-filtrerat vakuum. Rengöring är otroligt viktigt så var försiktig med den här metoden.

Totalt utbyte

Precis som namnet antyder är detta en borttagningsmetod där antingen du själv eller en entreprenör blir av med allt som innehåller blyfärg och sedan installerar nya material. Av alla tillgängliga alternativ kommer detta att bli det dyraste. Det kommer dock att ge större sinnesfrid för vissa husägare. Om du förbereder dig för att göra några hemrenoveringar kan detta vara ett bra alternativ för dig. Många hemrenoveringar kan innebära att bli av med blyfärgsområden så överväg detta om du kan.

Även om blyfärg är ett bekymmer för husägare, särskilt i äldre hem, är det ganska lätt att hantera. Beroende på ditt hem och de målade områdena, kanske du vill överväga ett av dessa alternativ. Varje alternativ är tillgängligt idag och kommer att ge tillräckligt skydd mot exponering.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!