Tänker du måla om ditt tak?
Det finns flera anledningar till att du funderar på att måla ditt tak. Det kan bero på att din takfärg inte passar ihop med din moderna inredning eller att den redan bleknar.
Men för att få en framgångsrik målningssession måste du samla alla nödvändiga verktyg för att göra ditt projekt värt besväret. I den här artikeln kommer vi att diskutera de verktyg som behövs för att måla ett tak, som samt pro-testade tips för att göra hela projektet enklare för dig. Se till att läsa vidare.
Förbered att måla ditt tak
Målning av ditt tak kommer att få ditt tak att se fantastiskt ut och skiljer sig inte så mycket från att måla en vägg. För att reparera befintliga fel och skydda dina möbler, golv och liknande är planering nyckeln till en framgångsrik målningssession.
Verktyg som behövs
Här är verktygen du behöver för att måla ditt tak:
- Målarvalsramar
- Målarfärg
- Färgroller
- Målarband
- Förlängningspinne
- Färgbricka & liner
- Grundfärg
- Stege
- Målarpensel
- Hink
För din säkerhet behöver du följande utrustning:
- Säkerhetsglasögon
- Skyddshandskar
- Hatt
- Droppdukar
- Förkläde
Målning av tak kan vara extremt stökig, så lägg så mycket som droppdukar för att undvika att färg stänker över hela rummet och dig.
Tips och tricks för att måla ett tak
Enligt professionella målare är det bästa sättet att måla ett tak att använda takfärg och grundfärg i en. Denna typ av färg är utvecklad för att stänka mindre än den vanliga färgen och ger en platt finish för att dölja skador och brister.
Om du vill pigga upp färgen i ditt rum kommer du aldrig att gå fel med en vit innertaksfärg. Detta rekommenderas starkt, särskilt i rum som inte får mycket naturligt ljus. Å andra sidan, om du har ett större rum och högt i tak är det bäst att måla dem med mörkare färger.
Om du har ett popcorntak kan du täcka det med en vägg- och taktexturprodukt. För att detta ska hända måste du ha en roller med tjockare rygg så att färgen effektivt täcker den strukturerade ytan. Var noga med att inte övermätta taket eftersom texturerna blir mer tydliga.
Sandpappra före målning
När färgskikt byggs upp fastnar smuts och annat i taket. Om du har ett slätt, ostrukturerat tak, är det bra att använda ett slippapper med 100 kornstorlek för att säkerställa en jämn målningsjobb och bättre vidhäftning. Om du inte har en stege, använd en slipstolpe så att slippappret når taket. Efter att ha dammat taket, använd en fuktig svamp för att ta bort skräp och damm.
Steg för att måla taket
Första steget:
Om du bara målar taket vill du inte att dina väggar ska påverkas. För att göra detta, applicera målare tejp runt kanterna. Skär sedan in med en 2-tums pensel och en skuren hink (en mindre hink än en konventionell.
Se till att du inte låter din pensel suga in för mycket färg. Börja varje drag med att borsta bort från kanten. Skapa långa drag och avsluta alltid dina drag med att borsta tillbaka in i den våta färgen.
Ibland hoppar målare över detta steg i ett försök att spara tid genom att använda en färgrulle i hörnet. Men den här slarviga metoden är inte tillrådlig eftersom den bygger upp överflödig färg och kan lämna en tjock färglinje på den översta delen av väggen.
Andra steg:
Det är på tiden att få din roller att arbeta. Om du behöver ytterligare hjälp för att nå taket utan stege, använd en förlängningsstång och fäst den på färgrollern.
Tredje steg:
Fukta den först med hjälp av en våt handduk så att den suger mer färg. Rulla sedan in den i färghinken och rulla sedan av för att ta bort överflödig belastning. Börja måla hörnet och måla i raka överlappande linjer i sektioner. Se till att rulla den långsamt så att färgen inte stänker.
För att få en jämn, konsekvent lackering, se till att flytta snabbt från en sektion till en annan så att färgen längs kanten inte skulle torka ut innan du rullar nästa sektion. Detta trick kallas för att ”hålla en våt kant” och är vanligtvis en strategi för att undvika märken och streck i färgen. Du får bäst täckning när du gör det på det sättet.
När du är klar med en några sektioner, gå långsamt över färgen med en ren, obelastad roller för att platta till och jämna ut defekter. Upprepa efter att hela taket är målat.
När taket är målat och torrt, kolla upp för eventuella brister och brister som du kan ha missat under processen.