Vilka typer av Arbetskläder ska man Använda vid Bygg och Renovering?

Är du på gång att renovera badrummet, bygga en altan eller måla om i sovrummet? Då är det viktigt att du har på dig oömma och skyddande kläder. Till en början kanske en sliten skjorta duger men vid mer omfattande arbeten är det nödvändigt att ha rejäla arbetskläder som passar arbetsmomenten.

Bra arbetskläder tål att slitas och är bekväma att arbeta i. Funktioner som knäskydd och förvaring på kläderna gör arbetet mer behändigt och effektivt. Kläderna har också en skyddande funktion mot giftiga kemikalier och vassa föremål såsom spikar och träflisor.

Arbetskläder för alla tillfällen

Beroende på det arbete som ska utföras varierar den klädutrustning som behövs, men generellt sett finns en uppsättning arbetskläder som passar de flesta ändamål. Därtill måste du ha i åtanke att kläderna passar för den temperatur och det klimat som arbetet ska utföras i. En badrumsrenovering inomhus kräver givetvis inte samma kläduppsättning som ett byggarbete utomhus i kallare klimat.

Rejäla arbetsbyxor

Ett av de viktigaste plaggen är helt klart ett par rejäla arbetsbyxor. Arbetsbyxorna bör vara slittåliga och vid nedsmutsning kunna tvättas om och om igen. De flesta arbetsbyxor har gott om förvaring för verktyg och diverse föremål samt förstärkningar runt knäna. Många byxor har även fickor med rum för knäskydd. Knäskydd är ett måste då du exempelvis ska lägga golv. Att sitta mycket på knäna sliter och blir obekvämt i längden om du inte har skydd.

Lager på lager

I ett Sverige med friskt växlande väder kan det vara smidigt att ha flera lager med kläder på överkroppen som du lätt kan ta av och på när det blir för varmt eller kallt. På sommaren bär du med fördel t-shirt. Genom att välja en t-shirt i svettavvisande polyestermaterial torkar tröjan snabbare då du svettas.

När det blir något svalare kan du dra på en flanellskjorta över t-shirten. Sedan kan du rulla upp eller dra ned ärmarna på skjortan beroende på temperatur. Är det riktigt kallt bör du ha både en värmande fleece och en arbetsjacka. Att ha en arbetsjacka vid utomhusarbete är helt klart att föredra då en vanlig jacka lätt slits ut och blir förstörd.

Slitstarka skor och andra tillbehör

Vid tyngre arbeten gäller det att ha rejäla arbetsskor. Det är lätt att skada sig på vassa material om man inte har skyddande skor. Träskor och andra skor med spikskydd skyddar mot vassa föremål som spikar. Ska du däremot lyfta tunga föremål och riskerar att tappa dem på fötterna rekommenderas en sko med stålhätta.

Andra tillbehör som kan vara bra att ha är arbetshandskar och eventuellt en huvudbonad. Arbetshandskar skyddar mot slitage på händerna. Det finns även skyddshandskar som bör användas då man hanterar giftiga kemiska substanser. 

En enkel huvudbonad som en keps kan skydda mot såväl sol som lättare slag mot huvudet. Men om du befinner dig i en miljö med större risk för slag mot huvudet är en hjälm att föredra. Slutligen är hörselkåpor ett måste för de allra flesta bygg- och renoveringsprojekt, då ljudvolymen generellt är väldigt hög.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!