Renovera Badrum – En Komplett Guide [Steg för Steg]

Att renovera badrummet är ett av de största renoveringsprojekten du kan göra. Det är inte bara en stor renovering från ett kostnadsperspektiv men också i hur komplext det kan vara med tanke på tätskikt, kakel, och hänsyn till vatten och avlopp.

Med detta sagt kan det kännas överväldigande att veta var du ska börja när det kommer till att renovera ditt badrum. Men oroa dig inte. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta och tänka på när du ska renovera badrum.

Renovera badrum – steg för steg


Planera i förväg

Nu har du äntligen bestämt att du ska renovera badrummet! Precis som med alla byggprojekt är planering otroligt viktigt för en lyckad badrumsrenovering.

Dina prioriteringar: funktionalitet, hållbarhet, enkelt underhåll och komfort. För att maximera din investering är det viktigt att planera noggrant.

Innan du börjar din renovering behöver du bestämma och svara på dessa frågor:

 • Hushållets storlek och allas specifika behov: ju större familj du har, desto mer förvaringsutrymme och utbud av utrustning krävs. Om en familjemedlem har specifika fysiska behov (rullstol, gånghjälpmedel) eller kanske du tänker på din egen rörlighet om några år, tillämpa några universella utformningsregler. Välj ett badkar avsett för personer med nedsatt rörlighet, eller ändra duschen för enklare åtkomst, eller installera fler ergonomiska kranar. Du måste helt enkelt tänka på din och din familjs behov när du renoverar.
 • Aktiviteter och livsstil: Vem ska använda badrummet? Barn? Vuxna? Detta är en viktig faktor att tänka på när man bestämmer förvaringsbehov och vilken typ av inventarier och möbler som ska inkluderas. Om mer än en person använder badrummet åt gången bör layouten planeras i enlighet därmed. Du kommer förmodligen att välja två tvättställ, två speglar etc.
 • Förvaring: Hårvårdsprodukter, hårtork, smink, handdukar, och så vidare. Även om ditt badrum inte är särskilt stort måste alla dessa föremål förvaras där. Var särskilt uppmärksam på dina förvaringsbehov, inklusive konfiguration av skåp.
 • Budgeten och specialarbetet: Ombyggnad av badrummet kommer att innebära att utföra en viss mängd arbete och inköp av olika inventarier och utrustning. Din budget måste innehålla uppskattningar för varje aspekt av projektet:
 • VVS
 • Elektricitet
 • Skåp och bänkskivor
 • Handfat och kranar
 • Måla, trimma och detaljera
 • Golv
 • Rörmokarartiklar
 • Belysning
 • Lagring

Dekoration och tillbehör: Vissa större eller specialiserade arbeten kommer att kräva kvalificerad professionell hjälp, vilket ibland kan svälla kostnaderna avsevärt. Nu är det dags att budgetera för det.

Optimera utrymmet

I ett väldesignat badrum ska det vara lätt att röra sig mellan möblerna och armaturerna. Tips: dela upp utrymmet i särskilda områden, beroende på dina behov och önskemål. En bra badrumslayout bör innehålla följande:

Ett toalettområde. Helst bör detta område vara i den minst synliga delen av rummet. Trenden är att skilja den från resten av rummet, antingen med väggar och en dörr, eller med en halvvägg, rumsdelare eller liknande. Inkludera förvaringsutrymme för toalettpapper, mjukpapper etc.
En dusch och badkar. Oavsett badkar och duschkonfiguration, oavsett badkarets storlek och form, var noga med att lämna utrymme längs sidan för enkel åtkomst. Tillåt ytterligare utrymme framför badkaret. Inkludera ett skåp och/eller hyllor för förvaring av handdukar och ansiktsdukar, tvål och andra kroppsvårdsprodukter. Det har blivit allt vanligare att många inte väljer att installera badkar i sitt badrum eftersom att de helt enkelt inte använder dem tillräckligt ofta eller känner att de enbart tar alltför mycket plats.

En bänk. Oavsett om du väljer ett handfat i badrummet med integrerat handfat eller ett enkelt handfat,  lämna lite utrymme  på båda sidor. Tänk också på bänkhöjd. Du vill ha en ergonomisk höjd som är praktisk och bekväm. Installera en spegel och ett bra spegel för sminkning, rakning etc. Inkludera förvaringsutrymme för toalettartiklar, skönhetsprodukter och så vidare.

Om du inte tänker ändra på VVS på något sätt, se till att välja ett badkar eller en dusch som kan anslutas till det befintliga avloppet.

Belysning

Dina val av belysning kan ha en enorm inverkan på atmosfären i ditt hem och inte minst i ditt badrum. Medan husägare tenderar att ägna extra uppmärksamhet åt belysningen i vardagsrummet och salongen, ignoreras badrum ofta.

Om du planerar att renovera ett badrum bör du överväga att uppgradera lamporna också. Det är inte bara viktigt att förbättra dess funktionalitet utan också dess estetik. Även väl upplysta rum tenderar att se större ut. Därför bör man säga adjö till gammaldags lysrörslampor och istället installera taklampor, vägglampor, spotlights, och hängande lampor för att få utrymmet att se mer lyxigt och mysigt ut.

Den typ av glödlampor du använder påverkar också stämningen och atmosfären i ett rum. Om du till exempel vill ha ett varmt ljus i gulaktiga nyanser är glödlampor det bästa alternativet. Samtidigt används halogenlampor för vägglampor och hängande lampor.

En effektiv belysningsplan bör komplettera det naturliga ljuset och passa de olika behoven hos badrumsanvändare. Planera ditt belysningsschema i “lager”, dvs:

 • Allmän belysning som är justerbar och kan anpassas till rummets naturliga ljuskälla när den ändras under hela dagen. Infällda lampor, hängande lampor och spårljus utrustade med dimmer ger alla denna typ av belysning.
 • Specifik belysning nära badkaret och duschen, för att säkerställa god sikt och förbättra säkerheten. Ljus nära spegeln och bänken är till hjälp för sminkning etc.
 • Dekorativ belysning för att ge atmosfär.

Granska hur mycket naturligt ljus dina badrumsfönster ger för närvarande, och bestäm sedan vilken typ av belysning du behöver.

Alternativen inkluderar:

 • Aktivitetslampor – används för att belysa områden som behövs för att utföra en specifik uppgift.
 • Taklampor – används för att skapa allmän belysning
 • Spot lights – ger en bra nivå av omgivande belysning och kan användas för att förbättra uttalande funktioner i ett badrum.

Förutse dina förändrade behov: universell design

Om du ska renovera ditt badrum och påkosta detta projekt kan det vara bra att tänka i förväg. Om du planerar att bo länge i din bostad och vill att badrummet ska fungera även när du blir äldre är detta någonting som du bör ta i beaktning.

Här är några ergonomiska överväganden för att fortsätta leva bekvämt och få ut det mesta av ditt badrum när du blir äldre:

 • Uttag och strömbrytare installerade närmare marken och mer tillgängliga för rullstolsburna
 • Visst avstånd mellan de olika elementen i badrum, till exempel bänkskivor och armaturer, för att manövrera med rullstol eller gånghjälpmedel
 • Kranar med en rörelsedetektor eller dubbla spakar;
 • Bänkskivor i lämplig höjd som är mer ergonomiska för mindre personer eller rullstolsburna
 • Lådor snarare än skåp. Lådor är lättare att använda
 • Handtag – bredvid badkaret och toaletten och i duschen
 • Tillgängliga badrumsarmaturer: badkar med sidodörr, duschkabin (kant) tillräckligt stor för att rymma en rullstol, en sittplats eller bänk i duschen och en nära badkaret, etc.
 • Tillräcklig och välanpassad belysning
 • Halkfria golvytor.

När du har fastställt dina behov och layout, rita en plan över det nya rummet, som visar VVS -element, el, sanitetsarmaturer, fönster, dörrar och så vidare.

Välja material

Det finns otaliga val att göra när man renoverar badrummet, vad gäller utrustning och material. Armaturer, golv, bänkskivor, kranar – allt måste övervägas noggrant. Gör kvalitet till din prioritet; trots allt är badrummet ett av de mest använda rummen i hemmet, och ditt välbefinnande är ovärderligt.

Badkar

Badkar finns i en mängd olika former och storlekar: infälld (eller alkov), rund, fristående, clawfoot, däckmonterad (drop-in eller plattform), extra djup (badkar), etc. Det första beslutet är att bestämma huruvida du vill ha badkar eller inte. Det har blivit allt vanligare att inte installera badkar i badrummet.

Men om du har bestämt dig för att du vill ha ett badkar finns det ett antal saker du bör överväga.

När du väljer ett badkar är utrymme den första faktorn att överväga. Olika material finns tillgängliga, var och en med sina egna speciella egenskaper:

 • Akryl är fortfarande det mest populära valet. Mångsidig, den kan formas till nästan vilken form som helst, den är lätt att rengöra och håller värmen väl. Det är hållbart och kommer inte att blekna.
 • Emaljerat stål (eller porslin på stål) och gjutjärn används fortfarande ganska ofta. De är billigare än akryl men tappar värme snabbare. De är lätta att rengöra och kan repareras när de blir slitna.

Om du verkligen vill göra ditt badrym lyxigt kan du överväga en jaccuzzi eller ett terapeutiskt badkar.

Dusch

Hörndusch, rund, fyrkantig, rektangulär – när det kommer till duschar så finns det en oändlig mängd olika alternativ. Den första aspekten att tänka på är givetvis utrymme, både i badrummet och för att bära in alla delar i ditt hem.

En modulär dusch passar nästan var som helst; detta prefabricerade duschkit finns i flera delar som monteras i badrummet. Dessa har dock en tendens att inte se så lyxiga och eleganta ut. Om du väljer en dusch i ett stycke, som levereras i ett stycke, måste du se till att den passar genom alla dina dörrar.

Ett annat populärt alternativ är en specialbyggd duschkabin med kaklade väggar och glasdörrar. Detta projekt är inom räckhåll för de flesta gör-det-själv-användare och låter dig anpassa din dusch som du vill.

Duschdörrar finns i olika stilar: svängande (svängbara), skjutbara, vikande eller helt enkelt en panel. Det är viktigt att välja mekanismer av god kvalitet.

Ett brett spektrum av tillbehör finns tillgängliga för duschar: infällda halogenlampor, fotstöd, handtag, handduksställ, gjutna hyllor, flera jetstrålar sprutsystem etc.

Om utrymmet är begränsat i ditt badrum och du verkligen vill ha ett badkar kan bad-dusch kombinationen vara rätt väg att gå. Genom att lägga till en elegant glasdörr, vackra plattor och några väl valda tillbehör kommer du att bli förvånad över utseendet du kan uppnå!

Toalett

Toaletter har kommit långt. Medan äldre toaletter använder så mycket som 20 liter vatten per spolning, använder dagens modeller bara 6 liter. För samma pris, varför inte välja en toalett som använder betydligt mindre vatten?

Toaletter säljs i tre kategorier:

 • Hela toaletter, vars sömlösa design minskar risken för läckor och ger ett mer modernt utseende. Denna typ av toalett är dock tyngre och därför svårare att transportera.
 • Tvådelade toaletter– mindre kostsamma och lättare att transportera, denna toalettstil är mycket populär.
 • Väggmonterade toaletter, vars tank är inbyggd i väggen. Dessa toaletter är kompakta, vilket gör dem idealiska för små badrum och områden där det brist på mycket utrymme.

Handfat

Om flera personer använder badrummet på morgonen kan du överväga att installera två separata handfat och speglar, eller en dubbel handfat och en stor spegel

Du har tre alternativ att välja mellan:

 • Ett traditionellt handfat placerat på eller inbyggt i ett tvättställ eller bänkskiva. Dessa typer av bänkar finns i många olika stilar och erbjuder en rad intressanta möjligheter och utformningar.
 • En piedestal eller fristående handfat är perfekt för små utrymmen. VVS kan döljas bakom piedestalen eller avloppshöljet. Andra modeller visar medvetet upp rören som har en mer estetisk design än vanliga rör för att skapa ett modernt utseende.
 • Skåp, handfat och ibland kranar inbyggda. Den har fördelen att den är enkel att installera och ger användbart lagringsutrymme. Badrumsfickor finns i olika stilar, från traditionella till moderna.
  Handfat finns i flera olika material-porslin, solid yta, glas, rostfritt stål-som alla är slitstarka och relativt lätta att rengöra.

Skåp, lådor, och förvaring

Badrumsytor har konstant kontakt med fukt och stänk, vilket snabbt kan lämna dem fläckade och fula. Det är därför klokt att välja vattenbeständiga material som är lätta att rengöra och underhålla. Du har en mängd olika alternativ när det gäller badrumsskåp:

Melamin är både prisvärt och extremt mångsidigt. Stilar sträcker sig från klassiskt, kanske med gjutning, till ett mer modernt, minimalistiskt utseende. Melamin ser fantastiskt ut som äkta trä.

PVC kan formas för att passa din valda stil och finns i alla färger och texturer. Det är prisvärt och mycket fuktbeständigt.

Glas ger ljus till rummet och ger en vacker yta för att visa tillbehör. Det är lätt att hålla rent och förbättrar inredningen.
Inkludera så många lådor som möjligt: ​​de är lättare att använda än skåp och rymmer lika mycket; Dessutom kan du enkelt se deras innehåll.

Välj handtag och hårdvara av god kvalitet; de kommer att förbättra utseendet på lådor och skåp. Vissa stängningssystem är nu utrustade med mjukstängningsmekanismer, som förhindrar att fingrar fastnar-en extra fördel om du har små barn.

Bänkskivor

Färger, ytbehandlingar, texturer och material – bänkskivans alternativ är obegränsade. Bänkskivan i ditt badrum kan faktiskt ha en stor påverkan på hur ditt badrum ser ut. De lyxigaste alternativen är givetvis sten såsom marmor eller granit, men om du har en mer begränsad budget finns det en rad andra alternativ.

Laminat finns i olika nyanser, texturer och ytbehandlingar och imiterar material såsom sten, betong eller trä. Den kan skäras i olika former och storlekar, är budgetvänlig och kräver lite underhåll.

Massiva ytor (syntetiska material) efterliknar olika material och finns i en bred palett av färger, mönster och finish. De är fläckbeständiga och bleknar inte ens när de utsätts för solljus. Med denna typ av material kan bänken gjutas in i bänkskivan-ett underhållsfritt alternativ.

Kakel – keramik, sten eller porslin – är det mest mångsidiga alternativet; de kan kombineras på oändliga sätt för att harmonisera med inredningen. Välj kakel som kompletterar dem som används i duschen, på golvet eller runt badkaret, för att skapa en verklig spa -atmosfär.

Golv

Badrumsgolv måste vara vatten- och fuktbeständiga. Vissa material är särskilt lämpliga för detta ändamål:

Keramiska plattor är mångsidiga och slitstarka; det är fläckbeständigt, tål stötar och repor och avvisar vatten och fukt. Kakel kan ordnas på många olika sätt för att skapa vackra och snygga effekter. Var försiktig så att du inte väljer kakel med mycket släta eller blanka ytor, som blir hala och farliga när de är våta.

Sten är särskilt hållbart och elegant, och när den väl är förseglad avvisar den fläckar. Skiffer, marmor och granit ger ett mycket sofistikerat utseende.

Vinyl och linoleum finns i en mängd mönster, färger och texturer, vissa med mönster som replikerar keramik och trä. De är billiga och enkla att installera, kan enkelt sågas för att få rätt form, och kräver mycket lite underhåll.

Golvets skick är kanske det första folk märker när de kommer in i ett badrum. Det kräver inte bara konstant rengöring och uppmärksamhet, men du måste också se till att det inte finns några sprickor eller skador som måste hanteras och om kaklet har börjat se tråkiga och bleka ut.

Därför är det första steget att renovera ett badrum att uppgradera golvet.

Om du undrar hur du gör om ett badrumsgolv måste du först ta reda på vilken typ av kakel som skulle vara mest lämplig för ditt projekt. Vanligtvis föredrar husägare porslin, keramiska plattor, även om vinylplattor också har blivit allt populärare. Alla dessa plattor är ganska prisvärda och motståndskraftiga mot vattenabsorbering.

Dessutom behöver du inte spendera extra pengar genom att anlita en expert för det här jobbet. Att kakla ett badrumsgolv är lättare än du förväntar dig – så länge du noggrant följer instruktionerna.

Kranar

Oavsett om det gäller dusch, badkar eller handfat, finns det många kranstilar och finish att välja mellan. Leta alltid efter kvalitet och hållbarhet. Den mest populära finishen är krom, men du hittar också modeller av mässing, koppar och rostfritt stål. Kranar är givetvis en nödvändighet, men de är också en viktig estetisk funktion, så var noga med att matcha stilen på dina kranar i hela badrummet.

Duschhmunstucken finns i alla former och storlekar; välj bland alla olika sorter för att hitta en som passar dig bäst.

Vissa duschmunstycken är fasta eller handhållna och ger en nederbördseffekt, medan andra skapar en spray i bastustil.
För badkaret är det användbart att ha en handmunstycke för att tvätta hår eller skölja ur badkaret (särskilt om det är ett stort badkar). När det gäller ett fristående badkar monteras kranen antingen på golvet eller på väggen.

Ventilation

Om ditt hem inte har en luftväxlare kommer en fläkt i ditt badrum att extrahera överflödig fukt och förbättra din komfort. Läs vår detaljerade guide till badrumsventilering här.

Utförandet av arbetet

Redo att komma igång med din badrumsrenovering? Då är det dags att planera din renovering i rätt ordning. Att utföra renoveringen i rätt ordning kommer att effektivisera ditt arbete och se till att du inte behöver göra om vissa delar för att du gjort arbetet i fel ordning.

Arbetsordningen som du bör följa för renovering av badrum är följande:

VVS och el

Vattentillförseln är givetvis avgörande i badrummet. VVS-arbeten bör därför vara din främsta prioritet. VVS och el är någonting du bör lämna till proffsen för säkerhet och för att försäkra dig om att arbetet blir korrekt utfört

Målning och golv

Nästa steg i projeketet är målning och golv.

Passa på att utföra lackering innan armaturer, skåp, lådor och golv monteras. Det går så mycket snabbare när du inte behöver måla runt hinder eller skydda ytor. Välj en lämplig färg för att skapa precis rätt atmosfär. Installera sedan väggplattorna, sedan golvet. Om du har bestämt dig för att bygga en kaklat duschkabin är det dags att göra detta. Dessa ombyggnadsuppgifter är inom räckhåll för de flesta gör-det-själv-användare.

Läs också: 11 bästa målarfärger för badrum

Rörmokarartiklar

Nu är det dags att installera armaturerna: badkar, dusch, handfat eller tvättställ och toalett.

Skåp och bänkskiva

Om du inte har valt skåp och bänkskiva är det dags att montera skåp och lådor, liksom bänkskivan, efter behov. Om du installerar en handfat, sätt fast den först och sänk sedan diskhon på underskåpet.

Dekorera rummet

Sök inspiration för att skapa din valda atmosfär för badrummet.

Förvaring

Lådor och skåp kan justeras tum för tum för att passa dina behov. Kolla in de tillgängliga förvaringssystemen för att hålla ditt badrum städat. Utdragbara ställningar, justerbara hyllor, moduler och fack-möjligheterna är oändliga.

Dekorativa tillbehör

Less is more när det gäller badrumstillbehör: eleganta speglar, några snygga tavelramar, mjuka handdukar och en vacker badmatta är allt som behövs för att dekorera ditt nya rum. Försök att inte överfylla utrymmet; rena, orörda ytor bidrar till en stressfri atmosfär.

Här är några tips om hur du renoverar ett badrum som direkt kan uppgradera ditt utrymme:

 • Kaklade badrumsgolvet
 • Uppgradering av badrumsväggarna
 • Installera ett nytt handfat och armaturer
 • Förbättra belysningen
 • Var uppmärksam på tillbehör

Beroende på din budget kan du välja att göra alla eller några av dessa ändringar. Även om du bestämmer dig för att gå med ett av dessa tips, blir resultatet nästan omedelbart.

Förbättring av badrumsväggarna

Precis som golvet måste badrumsväggarna vara tuffa, hållbara och fuktsäkra också.

Beroende på din personliga preferens och stil kan du antingen gå för hel- eller halvkaklade badrumsväggar.

I det första alternativet är väggarna täckta med kakel från golv till tak. Om du väljer större kakel i ljusare nyanser kan den här badrumsrenoveringsidén faktiskt få rummet att se rymligt ut eftersom närvaron av många kakelplattor gör att ljuset kan studsa och skapa en illusion av ett större utrymme.

Detta kan dock vara dyrt och om du renoverar ett badrum helt själv kan det ta ganska lång tid att slutföra detta projekt. Dessutom måste du se till att arbetet är fackmannamässigt utfört för att din hemförsäkring ska gälla.

Halvkaklade badrumsväggar är ett annat populärt alternativ. I detta scenario installeras kakel bara upp till hälften av en väggs höjd medan resten av ytan är målad. Förutom att vara ett billigare och mindre tidskrävande alternativ är renovering av ett badrum med halvkaklade väggar enklare eftersom du helt enkelt kan använda en ny färg för att uppgradera hela utseendet.

Observera att eftersom badrummen är fuktiga måste du välja en färg som är vattenavvisande och tålig fukt och motstår mögel. Vanligtvis anses halvblank färgläggning vara idealisk för badrum eftersom de är lätta att rengöra och motståndskraftiga mot fukt.

Installera nytt handfat och bänk

Medan ett nytt golv och uppgraderade väggar direkt kan få ditt badrum att se helt nytt ut, kan ersättning av ditt gamla handfat med en modern design också ha en dramatisk inverkan på din övergripande inredning.

Fristående handfat är populära eftersom de inte tar mycket plats och är betydligt billigare. Generellt kan större och lyxigare handfat vara relativt dyra och ta mycket mer plats, även om de också ger dig extra förvaringsutrymme och får ditt badrum att se lyxigt och elegant ut. Handfat är vanligtvis inbyggda i bänkskivor i granit eller marmor med skåp och hyllor installerade under för att förvara din dusch och rengöringsartiklar.

På samma sätt kan de armaturer du väljer när du renoverar ett badrum också ha en enorm effekt på dess inredning. Oavsett om du väljer att installera polerade mässingskranar och kranar eller gå med de moderna kromarna, se till att investera i högkvalitativa armaturer för ett felfritt utseende.

Tänk noga på dina tillbehör

När det gäller att göra om och renovera ett badrum är köp och installation av badrumstillbehör vanligtvis det sista på människors att-göra-lista. Ofta ägnar husägare inte mycket uppmärksamhet åt formen, färgen och kvaliteten på föremål som handduksstänger, vägghängare, tandborsthållare och tvålbehållare. Även om det inte finns några riktlinjer för korrekt placering av tillbehör, finns det några rekommendationer som du kan följa för att ditt badrum ska se lyxigt och välplanerat ut.

Till exempel bör handdukstänger helst installeras cirka 45 till 48 tum ovanför badrumsgolvet, medan mitten av en badrumsspegel ska vara i ögonhöjd. Den idealiska höjden på medicinskåp är cirka 50 till 55 tum över golvet. Badrumstillbehör som tandborsthållare och tvålskålar/dispensrar måste placeras bredvid handfatet, cirka 48 till 55 tum ovanför golvet, medan vägghängare kan installeras bakom dörren cirka 60 tum över marken.

Naturligtvis måste dessa mått justeras enligt din bekvämlighet för ett mer sammanhållet och personligt utrymme.

Demolering av ditt gamla badrum

Om du inte gör allt själv kommer din valda montör till platsen för att påbörja processen med att riva utt ditt gamla badrum.

En skyddsfilm måste läggas från dörröppningen till badrummet för att undvika att golv blir smutsiga eller skadas. Om du vill kan du riva ut badrummet själv så sparar du in tid för snickaren som du anlitar och kan hålla ner kostnaden.

Hur lång tid ska en badrumsrenovering ta?

Givetvis beror detta på hur omfattande renoveringen är. För ett badrum i standardstorlek tar en renovering i genomsnitt två veckor (80 timmar). Om du ska göra om verkligen allt kan du förvänta dig att en renovering av ett medelstort badrum kan ta ett antal veckor.

Naturligtvis kan detta variera beroende på dina specifika krav, och tillägg till arbetstid kan läggas till beroende på uppgiften. Till exempel, om du väljer att flytta din toalett, kommer extra tid att läggas till för att ändra placeringen av ditt avfallsrör.

Hur mycket kostar en badrumsrenovering?

I genomsnitt kostar det att förbättra en befintlig svit mellan 40-90.000kr om din renovering inte är omfattande.

En totalrenovering, med nya armaturer, inredning, kakelplank etc kostar från 70-100.000kr. Om du väljer lyxiga material som marmor och dyra duschar och toaletter kommer detta att läggas till på denna budget.

Om du gör mer omfattande renoveringar av badrum med lyxiga materialval och tillbehör kan du förvänta dig en kostnad på åtminstone 100.000kr och uppåt.

Men här är de goda nyheterna: Du behöver inte tiotusentals eller hundratusentals kronor för att förvandla ditt badrum till ett lugnt, elegant utrymme. Det finns många sätt att renovera och göra om på en budget om du väljer att återställa där du kan istället för att byta ut!

En genomsnittlig badrumsrenovering kostar cirka 100.000kr medan en exklusiv ombyggnad kan kosta uppåt 200.000kr, men om du blir kreativ kan du göra en badrumsrenovering för 30.000-60.000kr ller ännu mindre, beroende på hur mycket du vill ändra.

Kom ihåg att renovering av ditt badrum tillför ett värde till din fastighet! Med andra ord kommer du att få tillbaka en betydande del av kostnaderna när du säljer ditt hem, i vissa fall så mycket som 100%.

Om din budget ligger i den låga delen vill du hålla dig till kosmetiska förändringar, till exempel nya armaturer eller en ny bänk och ny färg. Om du har mer att spendera kan du fokusera på större förändringar, till exempel att lägga till kakel, en större dusch eller ett fönster. Återigen beror allt på din budget.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!