Allt du Behöver Veta om Stuckatur – Tips & Guide

Stuckatur, även känd som puts, är en typ av konstruktionsmaterial som består av bindemedel, vatten och ballast .

Detta material är en formförändrande konstruktionsartikel som appliceras våt, sedan hårdnar det till en mycket tät fast substans. Materialet är känt för att användas som en dekorativ beläggning för väggar och tak.

Dessutom används den som tillbehör för skulpturala och konstnärliga material inom arkitekturen och som en yttre byggnadsfasad.

Stuckatur är ett mycket lönsamt alternativ för att täcka mindre visuellt tilltalande ämnen under konstruktion. Dessa ämnen kan inkludera material som ett askeblock, metall, betong eller lertegel. De är mycket betydelsefulla för att bygga grunden för en struktur.

Men, de uppskattas inte särskilt väl av tittarna i dekorativ mening, och det är då stuckatur kommer in i bilden.

Etymologi på olika språk

Olika språk har olika tillämpningar för ordet “stuckatur”. Från och med det berömda och mest använda språket, engelska, finns det en tydlig distinktion i användningen av ordet.

“Stuk” hänvisas till som beläggningen för byggnadens utsida. medan “gips” å andra sidan är ordet som används för att hänvisa till en beläggning för interiörer.

Förutom engelska har andra europeiska språk, framför allt italienska, inga några sådan distinktion. “Stuck” betyder gips på italienska och kan användas för båda orden omväxlande.

Materialets historia

Stuckatur användes traditionellt som ett potentiellt material för både invändig och exteriör finish som använde ett eller två tunna lager direkt över en tegel-, sten- eller massiv muryta.

Dessa skikt avslutades sedan med en ytbeläggning som mestadels innehöll en viktig färg och var strukturerad för ett bättre utseende. Allteftersom tiden förändrades förändrades också materialen som är involverade i byggnadskonstruktionen.

Införandet och utvecklingen av konstruktionsmetoder för tungt timmer och lätta träram ledde till att stuckatur utvecklade sig själv till denna nya roll. Rollen gör det möjligt för materialet att lägga till förstärkning av galler eller ribba för strukturellt stöd och höja antalet lager för att öka systemets totala tjocklek.

Dessa förändringar gav stöd och draghållfasthet för de spröda. materialets våta gips och hjälpte till att kontrollera sprickbildning.

Ansökningsförfarandet

Appliceringen av stuckatur består traditionellt av tre lager; scratch coat, brun coat och finish coat.

De två grund- eller baslackerna av stuckatur appliceras antingen manuellt av arbetare eller sprayas automatiskt på ytan av maskiner. Slut- eller slutskiktet är å andra sidan lite mer eklektiskt. Denna ytbeläggning kan ha olika former, t.ex. släta med murslev, handtexturerad, sprayad eller till och med flytande till en sandfinish.

Det är viktigt att notera att ribban-materialet är tillverkat. av trälister i början, som installerades horisontellt på väggen. Denna teknik användes flitigt eftersom det var viktigt att stödja det våta gipset tills det härdat med mellanrummen.

När ett liknande tillvägagångssätt används i ytterväggsapplikationer, installeras läkten främst över en väderbeständig asfaltimpregnerad filt eller pappersark. Denna speciella procedur hjälper till att skydda inramningen från fukten som potentiellt kan passera genom stuckaturens porösa natur.

Efter andra världskriget revolutionerades materialet och dess tillämpning genom att integrera metalltrådsnät eller nät. till den traditionella träribban. Integrationen gjorde metoden mer användbar, med tanke på att galvaniseringstekniken gjorde tråden korrosionsbeständig och lämplig för utomhusbruk.

Även efter transformationen, den autentiska användningen av den traditionella metoden med tråd nätlist och tre lager utvändig puts är fortfarande mycket underhållna.

Attribut för stuckatur

Sedd som ett potentiellt byggnadsmaterial är stuckatur hyllad som ett av de bästa materialen som finns. Några av dess egenskaper inkluderar hållbarhet, attraktivitet och väderbeständighet.

För att utveckla dessa egenskaper måste du överväga hur länge det kommer att hålla när du letar efter byggmaterial.

Med materialet som hänger med i samtida, de flesta splitternya hem har byggts med en exteriör stuckatur som har en akryl-polymer finish.

Detta finish håller sprickorna till ett minimum, vilket gör att den håller i mer än 50 år innan den behöver repareras.

Övrigt än hållbarhet, förbättrar denna finish också materialets väderbeständighet när det expanderar och drar ihop sig med materialet och kan därför vara ett utmärkt alternativ att överväga.

När det gäller attraktionskraft, Stuckatur är oöverträffad på listan på grund av dess intrikata och vackra texturerade design. Materialet ger en känsla av arv och kungligheter till estetiken på din plats och uppskattas väl av besökarna.

Vad du ska göra om du behöver reparation

Stuckatur är känt för att vara ett styvt material som har potential att stå emot alla slags stötar . Det är viktigt att inse att även efter de listade attributen, behöver vissa saker tas om hand specifikt för detta material.

I huvudsak är behovet att se till att ingen fukt är instängd i väggarna, annars kan materialet börja försämras på grund av vatteninfiltration. Om någon typ av sprickor eller hål lämnas utan uppsikt i strukturen, kan de resultera i att fukt sipprar under smyg.

Denna vatteninfiltration kan få träribban att ruttna och metallen att rost. Och detta måste definitivt tas om hand.

I sådana fall kan du rädda ditt hem från skador genom att förse din stuckatur med rimlig vård och reparation.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!