Bästa Ljusmätaren – 5 Bäst i Test [Lista & Guide]

Ljusmätare används inom en mängd olika branscher och har många applikationer. De används ofta för att mäta ljusintensiteten i arbetsmiljöer, offentliga utrymmen och för fotografering. Oavsett om du vill mäta ljus inomhus och utomhus – applikationerna är oändliga

Men visste du att inte alla ljusmätare är kapabla att mäta LED-ljus och om du mäter LED-ljus med en mätare som inte är designad för det, kanske du samlar in data med betydande fel?

I den här artikeln kommer vi att förklara varför du behöver specifika ljusmätare för att mäta LED-ljus samt ge exempel på de fem bästa ljusmätarna som kan mäta LED.

Ljusmätare eller luxmätare är det enklaste sättet att mäta ljusintensiteten. De är lättanvända enheter och alla fungerar på relativt samma sätt. Du trycker på en knapp och gör en mätning. Ändå har alla ljusmätare olika mätområden och mätmöjligheter. Ett perfekt exempel på detta är LED-lampor. Alla ljusmätare är inte kapabla att noggrant mäta ljus som avges från LED-lampor och kan ge felaktiga resultat om de används felaktigt.

Fel kan uppstå eftersom många ljusmätare är gjorda för att mäta fluorescerande, glödande och halogen glödljuskällor. Dessa avger ljus från de “varmare” spektra som gult, orange och rött, de producerar inte särskilt mycket blått ljus. Medan de flesta LED tänder ett smalt band av blått ljus, så om du använder en enhet som inte är gjord för att mäta LED, kan betydande fel i resultaten uppstå.

Som svar på den ökade användningen av LED-belysning i många hem och företag på senare tid, har ljusmätare som är speciellt designade eller har en inbyggd mekanism som exakt kan korrigera och mäta ljusintensiteten från LED-lampor blivit vardag.

Ljusmätare har traditionellt används av fotografer men de är också en stor resurs för arkitekter och designers. De kan till exempel användas för att bestämma ljusnivåer inom ett utrymme när man väljer armaturer eller lägger till fönster och takfönster vid ombyggnad.

I denna artikel går vi igenom de bästa och mest populära ljusmätarna på marknaden. Längre fram går vi även igenom allt du behöver känna till när du ska göra ditt val.

Bästa ljusmätaren


KIMO LX100 ljusmätare

Detaljer

  • Praktisk ljusmätare med stort mätområde från 0,1 till 150.000 lux
  • Liten, kompakt, och praktisk handhållen design
  • Snabba och enkla mätningar av ljuskvalitet i en rad olika områden
  • Utrustad med funktion för mätning av relativ ljusstyrka för att identifiera bland annat brister i ljusförhållandet
  • Tillverkad i en robust silikonfotodiod
  • Möjlighet att frysa aktuellt mätvärde på displayen
  • Minimum och maximum medelvärdesberäkning
  • Hög mätprecision för belysningsstyrka under 10 lux på ±0,1 lux
  • Möjlighet att mäta belysningsstyrka i lux eller foot-candela
  • Indikerar mätning relativt till referensvärde
  • Funkion med automatisk lagring vid oväntat spänningsbortfall genom att automatiskt spara aktuellt mätvärde

KIMO LX50 ljusmätare

Detaljer

  • Smidig ljusmätare från Kimo
  • Anpassad för mätning av ljuskvalitet av ljus i skolor, sjukhus, skolor mm
  • Enkelt avläsning av resultaten på en Lcd-display med två rader
  • Hold funktion sparar tidigare resultat
  • Mätaren stängs av automatiskt efter 20 minuter
  • Användningstemperatur från 0°C till 50°C
  • Vikt: 200g

Laserliner LuxTest-Master Ljusmätare

Detaljer

  • Professionell ljusmätare från Laserline
  • Avsedd för att snabbt och enkelt mäta belysningsstyrka på arbetsplatser och i offentliga byggnader
  • Hold funktion för att spara tidigare mätvärden
  • Nollutjämningsfunktion
  • Max och min indikator
  • stativanslutning
  • Vikt 200g

EXTECH SDL470

Detaljer

  • Ljusmätare som mäter långvågs- och kortvågs UV-strålning
  • Dataloggning för att lagra mätvärden
  • Kan spara upp till 99 mätningar
  • Bakrundsbelyst Lcd-display
  • Vikt: 475g

HIOKI Ft3425

Detaljer

  • Professionell ljusmätare med bluetooth från Hioki
  • Avsedd för att testa belysningsutrustning
  • Fem mätområden
  • Mätaren är kompatibel med LED-ljus
  • Timer-funktion
  • Möjlighet att spara upp till 99 stycken mätningar

Vad är en ljusmätare?

En ljusmätare är en oumbärlig hjälpreda inom fotografi, arkitektur och design för att mäta ljusets intensitet i en given scen. Genom att ge exakta ljusmätningar hjälper ljusmätaren till att avgöra den optimala exponeringsinställningen för att uppnå korrekta och välbalanserade bilder.

En ljusmätare är en enhet, antingen separat eller inbyggd i en kamera, som används för att mäta ljusnivåerna i en scen. Den fungerar genom att analysera det reflekterade ljuset från motivet eller genom att mäta ljuset som passerar genom objektivet (genomträngande ljusmätning). Ljusmätaren ger sedan en läsning i form av en exponeringskombination, oftast uttryckt som en kombination av bländare och slutartid, vilket ger fotografen vägledning för att uppnå korrekt exponering.

Olika typer av ljusmätare

  1. Spotmätare: Spotmätare är ljusmätare som fokuserar på en liten del av motivet. Genom att mäta ljusintensiteten på en specifik punkt kan fotografen noggrant bedöma exponeringen för det specifika området och justera kamerans inställningar därefter. Spotmätare är särskilt användbara i situationer där en specifik del av scenen behöver prioriteras för korrekt exponering, till exempel vid porträttfotografering.
  2. Matrismätare: Matrismätare, även kända som flerzonsmätare, tar hänsyn till ljuset från flera områden i scenen och beräknar en medelvärdesexponering. Genom att använda algoritmer och förprogrammerade mönster kan matrismätare ge en bredare och mer generell bedömning av ljusnivåerna i en scen. Detta är den vanligaste typen av ljusmätare i moderna kameror och används för att ge en övergripande bedömning av exponeringen.
  3. Reflekterat ljus vs genomträngande ljusmätning: Reflekterat ljusmätning mäter det ljus som reflekteras från motivet och ger en läsning baserad på dess reflekterade intensitet. Genomträngande ljusmätning, å andra sidan, mäter ljuset som passerar genom objektivet och ger en läsning baserad på hur mycket ljus som faktiskt når bildsensorn eller filmen. Båda metoderna har sina fördelar och används i olika situationer, och valet beror ofta på fotografens preferenser och de specifika förhållandena i scenen.

Varför behöver du en ljusmätare?

En ljusmätare kan vara en ovärderlig följeslagare för fotografer, arkitekter och designers. Den spelar en avgörande roll för att uppnå korrekt exponering och kontrollera ljusnivåerna i olika situationer. Här är några skäl till varför du behöver en ljusmätare:

Fördelarna med att använda en ljusmätare

  1. Exponeringskontroll: En ljusmätare ger dig möjlighet att exakt mäta ljusnivåerna i en scen och bestämma den optimala exponeringskombinationen. Genom att uppnå korrekt exponering kan du undvika överexponerade eller underexponerade bilder och skapa bilder som visar detaljer och nyanser på rätt sätt.
  2. Jämn exponering i olika ljusförhållanden: I situationer där det finns starka kontraster mellan ljusa och mörka områden i en scen kan en ljusmätare hjälpa dig att balansera exponeringen. Genom att mäta ljusnivåerna i olika delar av scenen kan du anpassa kamerans inställningar för att få en mer jämn exponering över hela bilden.
  3. Kreativ kontroll: En ljusmätare ger dig möjlighet att ta kontroll över ljuset och skapa den önskade atmosfären och stämningen i dina bilder eller i en arkitektonisk miljö. Genom att exakt mäta ljusnivåerna kan du medvetet manipulera exponeringen för att skapa dramatiska effekter, silhuetter eller mjuka, välbalanserade belysningsförhållanden.

Exponeringskontroll och korrekt exponering

  1. Undvik över- och underexponering: Genom att använda en ljusmätare kan du undvika överexponering, där för mycket ljus resulterar i förlorade detaljer i de ljusare områdena, samt underexponering, där för lite ljus resulterar i mörka och detaljfattiga skuggområden. Genom att mäta ljusnivåerna kan du finjustera kamerans inställningar för att uppnå en optimal exponering.
  2. Hantera kontrastrika scenarion: I scener med hög kontrast, till exempel vid solnedgångar eller i starkt backljus, kan en ljusmätare vara särskilt användbar. Genom att mäta ljuset i olika delar av scenen kan du anpassa kamerans inställningar för att behålla detaljer både i de ljusare och mörkare områdena, vilket ger en välbalanserad och harmonisk bild.
  3. Kompensera för olika ljusförhållanden: Olika ljusförhållanden kan påverka exponeringen av dina bilder. Genom att använda en ljusmätare kan du anpassa dina kamerainställningar för att kompensera för dessa förhållanden och säkerställa att dina bilder återger verkligheten på ett korrekt sätt.

Genom att använda en ljusmätare får du bättre kontroll över exponeringen och möjlighet att skapa bilder eller miljöer som matchar dina visioner och intentioner. Det är ett oumbärligt verktyg för att uppnå korrekt exponering, hantera kontrasterande ljusförhållanden och utöva kreativ kontroll över ljuset.

Köparguide ljusmätare

Som namnet antyder är en ljusmätare ett verktyg som låter dig mäta ljuset eller intensiteten av ljuset i ett givet område. Ett sådant verktyg kan vara ganska praktiskt där du behöver gott om belysning som trädgårdsarbete inomhus, fotografering, vetenskapliga användningar och alla typer av industriella användningar. Därför är vi här med de bästa ljusmätarna som har valts ut utifrån dessa faktorer:

  • Räckvidd/mätområde: När du köper någon form av mätverktyg som en ljusmätare är det ganska viktigt att kontrollera dess räckvidd för att få en uppfattning om hur mycket ljus den kan upptäcka. Medan de flesta ljusmätare är klassade för ett intervall på 0 lux till 200000 lux eller 0 lux till 400000 lux, kan vissa avancerade modeller till och med erbjuda ett intervall från 0 lux till 2000000 lux för mycket större mångsidighet.
  • Sensorposition: Du bör också kontrollera positionen för sensorn på din ljusmätare för att få en uppfattning om dess möjliga tillämpningar och användningsområden. Även om de flesta ljusmätare har en inbyggd sensor på toppen, som kan vara vridbar eller inte, kommer några ljusmätare med en extern sensor som är ansluten via en lång kabel erbjuda hög mångsidighet.
  • Noggrannhet: Även om din ljusmätare erbjuder ett högt ljusmätområde kan den inte användas för industriellt bruk om den inte är tillräckligt noggrann. Därför har vissa ljusmätare också en noggrannhetsklassning som +/- 5 % eller +/- 10 % noggrannhet där ett kortare värde är det bättre för att ta mycket exakta avläsningar.

Användningsområden och behovsanalys

Innan du köper en ljusmätare är det viktigt att identifiera dina specifika användningsområden. Bestäm om du främst kommer att använda ljusmätaren för fotografi, arkitektur eller design. Detta kommer att hjälpa dig att välja en ljusmätare med de rätta funktionerna och egenskaperna för ditt specifika ändamål.

Mätningstyper och mätningsmetoder

Det finns olika typer av ljusmätare som erbjuder olika mätningstyper och metoder. Överväg vilken typ av mätning du föredrar, som spotmätning eller matrismätning. Tänk också på om du vill ha en ljusmätare som mäter reflekterat ljus eller genomträngande ljus. Detta kommer att påverka valet av ljusmätare.

Kompatibilitet med dina kameror eller utrustning

Kontrollera att ljusmätaren är kompatibel med dina befintliga kameror eller utrustning. Vissa ljusmätare kan vara mer inriktade på vissa kameramärken eller modeller. Se till att ljusmätaren är kompatibel med de enheter du använder för att säkerställa en smidig integration och korrekt funktionalitet.

Användning av ljusmätare

Som nämnts ovan har ljusmätare ett brett användningsområde för både proffs och gör det själv.

En viktig skillnad är mellan vad fotografer använder dessa verktyg till och vad andra använder dem till. Det är inte alla ljusmätare som avgör rätt exponering för ett foto. Så om du är en fotograf, se till att den har den här funktionen.

Vissa modeller mäter bara ljusintensiteten, vilket är idealiskt för att mäta ljusnivåer i kontor, skolor, hem, växthus, labb och mer. Att känna till ljusnivåerna kan vara extremt fördelaktigt när du optimerar belysningen i ett rum. Överbelysning är ett vanligt problem som inte bara är irriterande för de boende i byggnaden utan också tillför onödiga elkostnader.

Luminans

Digitala ljusmätare mäter luminansnivån som definieras som “ett mått på ljusintensiteten per enhetsarea av ljus som färdas i en given riktning”. Värdet anges i enheter av lux och/eller fotljus.

Mätområde

Beroende på den specifika modellen kommer den att kunna mäta ljusnivåer inom ett givet område. Att veta vad du vanligtvis kommer att använda mätaren till hjälper dig att avgöra vilken modell som fungerar bäst för dig. Vissa mätare kan till exempel mäta ner till 0,1 lux. Detta skulle vara idealiskt för någon som vanligtvis arbetar i svagt ljus.

Exponeringsvärde (EV)

För fotografer är exponeringsvärdet en kombination av kamerans slutartid och f-nummer. Precis som med lux kommer mätarna med EV-kapacitet att erbjuda både ett mätområde och noggrannhet. Dessutom kommer de specifika kraven för denna funktion att komma ner till en kostnads-nyttoanalys. Om du kräver extrem noggrannhet när du mäter lux eller EV kommer det ofta att åtföljas av en kostnadspremie för enheten.

Skärm

De flesta moderna ljusmätare har en LCD-skärm som låter dig övervaka inställningar och mätningar. Vissa har en bakgrundsbelyst display som hjälper till att läsa värdena under svagt ljus eller mörka förhållanden.

Storlek

En enkel men viktig funktion att notera är enhetens totala storlek. Eftersom de flesta mätare kommer att packas i en bärväska eller i en ficka, notera måtten. Normalt kommer funktionsuppsättningen att reduceras med en mindre enhet, allt annat lika. Som ett resultat måste du väga för- och nackdelar med vilka funktioner du behöver kontra hur lätt det kommer att vara att bära runt.

Energimetod

De flesta mätare drivs av ett eller flera standardbatterier som AA eller 9V. Detta har fördelen av att snabbt kunna byta ut ett nytt batteri när du är ute på fältet. Om det vore ett fast batteri som en smartphone skulle det krävas att man väntade på att den skulle laddas, vilket försenade uppgiften. De flesta enheter har en automatisk avstängningsfunktion som hjälper till att bevara batteritiden.

Budgeten

Innan du skyndar dig att kolla kostnaderna för ljusmätare online eller på marknaden bör du ha en uppfattning om hur mycket du behöver spendera. Ange i vilken prisklass du behöver produkten du tänker köpa ligger.

Med detta menar vi att du anger ett lägsta och högsta belopp du behöver spendera. Budgeten kommer att fungera som din guide eftersom den kommer att trimma flera alternativ som faller utanför din prisklass. När detta är i åtanke, studera noggrant de ljusmätare som faller inom din budget och välj den bästa blixtljusmätaren av alla.

Funktioner

När du väljer en ljusmätare på marknaden är funktionerna allt som avgör vad du ska ta med dig hem. Tänk alltid på att du måste välja en mätare som passar dina avsedda behov. Det är också funktionerna som skiljer en modell från den andra.

Från din lista över möjliga modeller att köpa, studera deras funktioner en efter en. Vissa mätare kommer att ha lite mer avancerade funktioner än andra. Beroende på ditt tänkta projekt och var du ska använda det, skaffa en ljusmätare med funktioner som gör arbetet lättare för dig. Se också till att du väljer en mätare som är av det bästa värdet av alla.

Hållbarhet

Nästan varje faktor här är avgörande för att bestämma vilken ljusmätare du ska köpa. Men hur avgör du om en viss mätare är hållbar? Du börjar med att studera märket på mätaren du tänker köpa. Ljusmätarna är oftast gjorda av liknande material. Men du kommer att bli förvånad över att deras hållbarhet varierar i stort. Det sätt som mätaren är kopplad på och den övergripande designen är det som skapar variationen.

Dessutom finns det varumärken som är kända för att göra hållbara ljusmätare. Det här är de du bör tänka på innan du kollar på andra. Men om du behöver diversifiera dig för att få ett annat alternativ måste du studera dem noggrant. Dessutom bör du titta på garantitiden. En modell med en mer utökad garanti betyder en hållbar ljusmätare.

Användarvänlighet

En speciell ljusmätare kan ha alla funktioner som garanterar en användare utmärkt prestanda. Men om den är komplicerad att använda, kommer användarna att ha svårt att få ut det bästa från den.

Mätaren ska ha ett lättanvänt gränssnitt för att användarna ska få den bästa upplevelsen av det de betalar för. Se till att du får en mätare med funktioner som är lätta att använda. Dessutom innebär lättheten att använda en ljusmätare att du får exakta och exakta mätningar i dina dagliga mätaktiviteter.

Utbud av sensorer

Detta är också en av de högsta prioriteringarna när man väljer den bästa ljusmätaren för fotografering. Olika mätare är bäst lämpade för att prestera perfekt i olika miljöer.

Vissa kommer att fungera bra på att hantera det naturliga energispektrumet från solen. Andra är designade för att fungera perfekt i studiomiljöer. Det rekommenderas att du skaffar en ljusmätare som passar där du tänker använda den.

Mätarens konstruktion

Detta är en av avgörande faktorer när du bestämmer vilken ljusmätare du ska köpa. Mätarna brukar stöta mycket när vi bär runt dem. Sårbarheten hos modellen du tänker köpa kan hjälpa dig att bestämma vilken ljusmätare du ska investera i. Se till att du har ett hölje som kan skydda din mätares sensor.

Skydd betyder här när du är i väskan och även när du använder den. Dessa mätare har extra känsliga fotosensorer. Deras effektivitet minskar även efter exponering för ljus när de inte används. Överväg att skaffa en ljusmätare med ett lämpligt hölje för att skydda dem och tjäna dig effektivt längre.

Betyg och recensioner

Tillverkarna lyfter givetvis enbart fram det positiva om sin produkt. Men detta ger dig inte en helhetsuppfattning om produktens prestanda. Genom att läsa igenom kundrecensioner får du en bättra förståelse över en  viss ljusmätares prestanda i praktiken.

Recensionen kommer vanligtvis från personer som har använt just produkterna. Gå online och titta på vad folk säger om modellen innan du bestämmer dig för att avsluta affären.

Syftet med köpet

Att ha en uppfattning om det avsedda syftet med mätaren hjälper dig att bestämma vilken du ska köpa. På marknaden hittar du både multi- och engångsmätare. Att välja en multifunktionsmätare kan betyda mycket. Det bästa av allt är dock att välja en modell som kommer att tillgodose behovet.

Räckvidd

Om du skaffar något som en ljusmätare, kommer den bara att vara lönsam för din användning om den kan mäta ljuskällor av alla typer av intensiteter. Därför är det alltid en bra idé att gå med ljusmätare med högt mätområde. De flesta ljusmätare där ute erbjuder ett mätområde på 0 lux till 200 000 lux eller 0 lux till 400 000 lux, vilket borde vara ganska högt för de flesta användare. Men om du vill ha något gjort för industriellt bruk, så kan du också hitta några alternativ med ett mätområde på 0 lux till 2000000 lux, vilket är mycket högre.

Sensorposition

Alla ljusmätare har en sfärisk och vit färgsensor som är ansvarig för att kontrollera ljusintensiteten i ett givet område. Och för att korrekt ta avläsningar kan positionen för denna ljussensor vara ganska viktig. Vanligtvis hittar du ljusmätare för att ha en fast ljussensor på toppen. Även om vissa av dessa har roterbara och justerbara ljussensorer, är det mycket mer mångsidigt att ha en extern sensor. Dessa externa ljussensorer är anslutna via en kabel så att du enkelt kan placera dem i vilken position du vill.

Noggrannhet

Förutom att vara mångsidig när det gäller sin sensorposition och kunna ta högintensiva mätningar, bör varje given ljusmätare också erbjuda hög precision och mätnoggrannhet. Detta säkerställer att du får korrekta avläsningar från den, vilket är mycket viktigt för industriella applikationer. Tack och lov erbjuder många ljusmätare där ute en noggrannhetsklassning som +/- 5 % eller +/- 10 %, varav den förra är bättre. Med ett lägre värde som +/- 5 % kommer alla dina avläsningar att vara så nära det faktiska värdet som möjligt.

Display

Eftersom de flesta ljusmätare erbjuder flera lägen och olika detaljer om intensiteten av ljuset runt dig, har de alla inbyggda displayer för att visa dig avläsningarna. Även om inte alla ljusmätare har samma displayer. Medan vissa av dem kan ha små skärmar med begränsad information, kommer andra med stora bakgrundsbelysta skärmar som låter dig kontrollera många detaljer på en gång.

Tillbehör

Många ljusmätare kommer också med olika typer av praktiska tillbehör som ingår i kartongen. Detta inkluderar saker som bärväskor, rengöringsverktyg, batterier, stativ och mer. Du får inte bara bättre valuta för pengarna med en sådan ljusmätare, utan dessa tillbehör gör även din ljusmätare mer mångsidig.

Garanti

När du köper någon form av industriverktyg som en ljusmätare, vill du att den ska vara funktionell och pålitlig så länge som möjligt. Således kommer de flesta ljusmätare med robust plastkvalitet för att enkelt kunna använda dem i alla typer av miljöer. Förutom det kan du också överväga att kontrollera den medföljande garantin för din ljusmätare för att få en uppfattning om dess livslängd. I de flesta fall hittar du antingen 2 års eller 3 års garanti med en given ljusmätare, vilket borde vara ganska bra för de flesta användare.

Så här använder du en ljusmätare

Att använda en ljusmätare kan vara enkelt och följa några grundläggande steg. Här är en guide för att använda en ljusmätare effektivt:

Grundläggande steg för att mäta ljus med en ljusmätare

  1. Placera ljusmätaren nära motivet: Rikta ljusmätaren mot det område du vill mäta ljuset från. Se till att ljusmätaren är riktad mot ljuskällan eller det område du vill exponera korrekt.
  2. Aktivera ljusmätaren: Slå på ljusmätaren och vänta på att den är redo att ta en mätning. Vissa ljusmätare kan kräva kalibrering eller initiala inställningar, så följ tillverkarens instruktioner för att säkerställa korrekt användning.
  3. Ta en mätning: Tryck på avtryckaren eller den relevanta knappen för att ta en ljusmätning. Ljusmätaren kommer att analysera ljusnivåerna och ge dig en exponeringskombination, vanligtvis i form av en kombination av bländare och slutartid.

Tolka och använda mätvärden för korrekt exponering

  1. Bländare och slutartid: Ljusmätaren kommer att ge en läsning som anger den rekommenderade bländaren och slutartiden för att uppnå korrekt exponering. Justera kamerans inställningar enligt dessa värden för att få en balanserad exponering.
  2. Överväg kreativa faktorer: Utöver den rekommenderade exponeringskombinationen kan du överväga dina kreativa intentioner och effekter. Om du vill ha en grundligare skärpedjup kan du välja en mindre bländare, medan en snabbare slutartid kan frysa rörelser.

Praktiska tips och råd för att optimera din användning av en ljusmätare

  1. Testa och experimentera: Prova olika ljusmätningsmetoder och mätområden för att se vilken som fungerar bäst för dina specifika scenarier. Genom att experimentera kan du lära dig att använda ljusmätaren på ett mer intuitivt och effektivt sätt.
  2. Kombinera mätningar: I scener med hög kontrast kan du ta flera mätningar på olika delar av scenen och använda medelvärdet eller bedöma den mest relevanta mätningen för att uppnå en balanserad exponering.
  3. Använd ljusmätaren som en guide: Ljusmätaren ger rekommendationer för exponeringsinställningar, men du kan alltid använda din kreativa bedömning för att justera inställningarna baserat på dina preferenser och den estetiska effekt du vill uppnå.

Genom att följa dessa steg och experimentera med ljusmätaren kommer du snart att bli mer bekant med dess funktioner och användning. Övning och erfarenhet kommer att hjälpa dig att använda ljusmätaren som ett effektivt verktyg för att uppnå korrekt exponering och förverkliga din kreativa vision.

Huvudbild: videomaker.com

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!