Hur man väljer Energieffektiva Fönster för ditt hem

Installation av energieffektiva fönster i ditt hem kan minska ditt koldioxidavtryck och sänka dina energiräkningar.

Temperaturfluktuationer, höga energiräkningar och luftdrag är alla tecken på att du kan göra ditt hus mer effektivt. Enkelglasfönster är standard i äldre hem och erbjuder mycket mindre isolering och ljuddämpning än moderna dubbelglasfönster. Ändå representerar energieffektivitet mer än antalet glasrutor.

Som husägare måste du överväga typerna av beläggningar, antal rutor och rammaterial innan du fattar ditt beslut. Även om detta låter komplicerat, kommer att följa en uppsättning steg hålla processen enkel och okomplicerad. Fortsätt läsa för att upptäcka dina alternativ.

1. Överväg att uppdatera befintliga fönster

Innan du förbinder dig att riva ut de befintliga fönstren, utvärdera deras funktioner. Sprickor är en av de största orsakerna till ineffektivitet. Kall luft kan läcka genom springor i karmen eller springor där glaset håller på att smulas bort. Om dina fönster verkar i gott skick, kanske du vill öka deras energieffektivitet genom att reparera skadan.

En fullständig restaurering kan vara omfattande, särskilt om fönstret har sprickor eller röta. Om du letar efter en snabb lösning, överväg att installera tätningslister för att minska drag och luftläckor. Dessa alternativ kan tilltala husägare med en stram budget som vill öka sin fastighets energieffektivitet. Även om du kan anlita en hantverkare för att utföra reparationsarbeten, bör du alltid kontakta proffs om du funderar på att byta ut dina fönster helt.

2. Bestäm vilka fönster du ska ersätta

När du har undersökt ditt hus kan du bestämma dig för att det är bättre att byta ut några – eller alla — av dina fönster. Om så är fallet bör du göra en lista över de du vill uppgradera tillsammans med deras motsvarande mått. Detta hjälper dig att uppskatta den totala kostnaden för din renovering korrekt.

Det finns många olika typer av fönster, så rådfråga en guide eller proffs innan du beställer. Stilen du vill ha i ditt burspråk i vardagsrummet kommer att skilja sig från vad du skulle använda i ditt sovrum eller badrum.

3. Leta efter Energy Star Rating

Nu när du vet vilken typ av fönster du behöver är det dags att välja energi- effektiva föremål. Att välja valfritt fönster med en energistjärna är ett enkelt sätt att säkerställa att du köper en energibesparande produkt. Kriterierna för detta är baserade på klimatzonklassificeringar certifierade av National Fenestration Rating Council (NFRC). NFRC-etiketten listar opartiska betyg, som Energy Star sedan utvärderar.

Om fönstren du väljer är Energy Star-certifierade vet du att de kommer att ha överlägsen energiprestanda.

4. Undersök NFRC-etiketten

Det är fördelaktigt att lära sig de olika delarna av en NFRC-etikett för att göra din egen utvärdering.

Det här är de fem avsnitten du kan hitta på en NFRC-etikett:

  • U-faktor
  • Solvärmeförstärkningskoefficient
  • Synlig överföring
  • Luftläckage
  • Kondensationsmotstånd

Förstå vad dessa data betyder kommer hjälpa dig att välja produkter som passar ditt hem bäst. Beroende på vädret i ditt område och dina fönsters placering, kommer varje variabels effekter att skilja sig. Till exempel kan människor som bor i kallare klimat föredra fönster med låg e-beläggning.

5. Begränsa ditt urval

När du har lärt dig om varje avsnitt av en NFRC-etikett vill du begränsa ditt urval av alternativ. Dina alternativ kan variera om du byter fönster istället för att bygga ett nytt hem.

Deras omfattande guider utvärderar NFRC-etiketterna och Energy Star-alternativen som finns tillgängliga samtidigt som man tar hänsyn till kod, hållbarhet och installationsproblem.

6. Anlita utbildade proffs för installationen

Att byta ut din fastighets fönster är en betydande investering, så se till att anlita proffs som är upp till uppgiften. Om du försöker installera dem själv kan du av misstag upphäva garantin. Därför är det bäst att läsa det finstilta och budgeten för att få utbildad personal att slutföra installationen.

När du bestämmer dig för vem du ska anlita, kontakta fönstersäljaren eller tillverkaren för deras rekommendationer. De kan till och med ha någon på sin lönelista som kommer att göra tjänsten som en del av den medföljande avgiften.

Planera en hemenergiutredning

Du kan använda dessa sex steg för att välja energieffektiva fönster för ditt hem. Det är dock värt att notera att fönster bara spelar en liten roll för din fastighets effektivitet. Det är bäst att planera en energirevision i hemmet för att avgöra vilka områden som har störst inverkan. Du kanske upptäcker andra uppgraderingar som kommer att minska ditt koldioxidavtryck och årliga räkningar

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!