En Guide till att köpa en Energieffektiv Luftrenare

Luftrening är en viktig del av att hålla din byggnad sanitär och bekväm för alla invånare. Om någon i ditt hushåll lider av astma eller allergier är luftrenare särskilt viktiga. Men de kan också bli dyra med tiden, och alla luftrenare är inte bra för miljön.

Undrar du hur man köper en energieffektiv luftrenare? Oroa dig inte; vi är här för att hjälpa dig. Vår guide till att köpa en energieffektiv luftrenare hjälper dig att lära dig mer om hur de fungerar, hur du identifierar dem och vilka företag som gör de bästa alternativen.

Så fungerar luftrenare

Luften inuti ditt hem tenderar att vara mindre ren än luften utanför det. En luftrenare kan förbättra inomhusluftens kvalitet i ditt hem, vilket gör luften du andas bekvämare och säkrare för unga och gamla. När det gäller luftburna föroreningar som finns i hemmen finns det i allmänhet flera bovar:

  • Mögel, som bildas som en biprodukt av fukt som lämnas okontrollerad under långa perioder.
  • Damm, som kommer in i luften i ett hem efter att ha cirkulerats av värme- och kylsystem.
  • Hår och mjäll från husdjur eller ohyra.
  • Toxiner från invånare som är vanliga rökare.
  • Pollen och andra allergener som kommer in från öppna fönster.

Det finns flera olika typer av luftrenare tillgängliga, men alla är utformade för att fånga upp dessa föroreningar och lämna luften i ditt hem renare.

Vanliga luftrenare vs energieffektiva

Det finns flera olika varianter av luftrenare, varav några är mer effektiva än andra.

Ozongeneratorer

Ozongeneratorer producerar ozon i ett försök att desinficera luften, snarare än att ta bort partiklar från den. Det bör dock noteras att effektiviteten av ozongeneratorer är omtvistad inom det vetenskapliga samfundet och att ozon i sig klassas som en giftig gas.

Joniserande renare

Joniserande renare använder laddade plattor för att dra förorenade partiklar mot dem och ut ur luften. Men joniserande renare kan också producera ozon som en biprodukt, och de kan vara extremt dyra i förväg och kosta över $1000.

Luftfilter

Några av de vanligaste luftreningssystemen är enkla filter som används av ditt VVS-system. Filter kan tillverkas av många material, inklusive skum, bomull och till och med glasfiber. Dessa material begränsar mängden luft som ditt system kommer att kunna cirkulera, vilket innebär att de kan få det att använda mer energi. Dessutom behöver de regelbundet rengöras eller bytas ut.

HEPA-filter och elektrostatiska filter

Ett sätt att kringgå effektivitetsutmaningarna med vanliga luftfilter är att köpa ett HEPA-filter (eller High Efficiency Particulate Air) istället. HEPA-filter använder ett superfint glasfibermaterial för att fånga över 99,97 % av partiklarna så små som 0,3 mikron i diameter.

HEPA-filter är utmärkta i hem där boende lider av allergier, men de kan också vara dyra. Alternativt kan du använda ett elektrostatiskt filter för att attrahera partiklar med statisk elektricitet. Dessa filter är också dyrare än vanliga luftfilter, men de kan tvättas och återanvändas flera gånger för att kompensera för sina kostnader.

Energy Star-produkter och deras fördelar

Om du letar efter en energieffektiv luftrenare som fungerar är ett smart val att leta efter ENERGY STAR-certifierade produkter. ENERGY STAR-programmet identifierade högeffektiva apparater så att konsumenterna kan göra informerade och hållbara val.

Eftersom en vanlig luftrenare kan använda mer än 550 kWh per år i el, representerar ENERGY STAR-certifierade produkter mer kostnadseffektiva alternativ såväl som miljövänliga. De kan vara upp till 40 % effektivare än standardmaskiner, vilket ger 225 kWh i årliga besparingar. Blueair, Honeywell och Iconic Comfort Plus tillhandahåller alla exklusiva produkter som är ENERGY STAR-certifierade.

Nyfiken på hur mycket en energieffektiv luftrenare kan spara dig? Använd en app som Byggtipsen.se för att granska din nuvarande energianvändning och se var det finns utrymme för förbättringar.

Att välja en energieffektiv luftrenare kan göra mer än att bara förse ditt hem med renare luft. Det kan också hjälpa dig att spara pengar och ge dig möjlighet att leva ett mer miljövänligt liv. Se den här guiden när du handlar produkter och välj en lösning som passar din livsstil.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!