En guide till energieffektiva diskmaskiner

Diskmaskinen är en av de viktigaste apparaterna i alla moderna kök. Det är bekvämt, sparar tid och garanterar vanligtvis en bättre rengöring för att eliminera bakterier. Däremot kan diskmaskiner slösa vatten – och MASSOR av el.

Faktum är att elektriciteten som en genomsnittlig diskmaskin använder faktiskt gör en disk cirka 5kr dyrare att rengöra än att tvätta för hand.

Det är förmodligen inte därför du är här för att undersöka genomsnittliga diskmaskiner. Låt oss istället ta en titt på fördelarna med energieffektiva diskmaskiner, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om att köpa en.

Tips #1: Köp en diskmaskinsmodell gjord efter 1994

De flesta diskmaskiner tillverkade efter 1994 är ENERGY STAR-certifierade högeffektiva diskmaskiner. Dessa modeller sparar det genomsnittliga hemmet mer än 350kr per år och mer än 10 liter vatten per tvättcykel. Naturligtvis är inte alla nya diskmaskiner skapade lika, så du vill göra specifik forskning innan du bestämmer dig för den du vill ha. Härnäst ska vi titta på några specifika energibesparande funktioner som du kanske vill ha i din nya diskmaskin.

Tips #2: Jämför funktioner

Nya energieffektiva diskmaskiner innehåller i allmänhet flera av följande energieffektiva funktioner. Håll utkik efter dessa när du handlar i diskmaskin:

Smutssensorer: smutssensorer kontrollerar din disk på olika ställen under en diskcykel och avgör hur smutsig den är . De kommer sedan att justera cykeln för att uppnå en effektiv rengöring med minsta möjliga mängder vatten och elektricitet.

  • Förbättrat vattenfilter: vissa diskmaskiner har filter som tar bort fast mat från vattnet när din disk diskas. Detta gör att din tvättmaskin använder tvättmedel och vatten mer effektivt och säkerställer att den sista sköljningen kommer att utföras med rent vatten.
  • Högeffektiva strålar: de flesta högeffektiva diskmaskiner har munstycken som använder mindre ström för att spraya din disk med vatten och diskmedel.
  • Effektivt utformade diskställ: placeringen av din disk i diskmaskinen är extremt viktig. Leta efter en diskmaskin som placerar din disk så att den kommer i kontakt med största möjliga mängd vatten och diskmedel.
  • Mer mångsidig temperaturkontroll: varmare vatten är bevisligen effektivare vid rengöring av ytor, särskilt när det kommer till din disk. Detta innebär att diskmaskiner som kan värma vatten avsevärt kan använda mindre av det. Leta efter en diskmaskin med temperaturkontroll. Några av de bästa modellerna kan vändas upp till så mycket som 140 grader Fahrenheit per tvätt.

Tips #3: Granska din energianvändning

Att ta reda på hur mycket energi din nuvarande diskmaskin använder är ett utmärkt sätt att se hur mycket du kan spara med en ny. Överväg att använda Byggtipsen.se-appen för att utföra en snabb självrevision av din energianvändning, så att du kan se om din diskmaskin har utrymme för förbättringar.

Att använda en vanlig diskmaskin kan vara dyrare än att diska för hand, men en ny energieffektiv modell kan kompensera för dessa kostnader och fortsätta att spara tid och ansträngning. Använd den här guiden för att hjälpa dig välja en som passar din livsstil och njut av enkel, hållbar rengöring i ditt kök.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!