En komplett Guide till Trägolv

Vid 1900-talets början, var lövträ populärt. Ny spikning gav ett elegant utseende som många älskade och bättre fräsalternativ och enkel installation gjorde trägolv otroligt populärt. Men på senare år har mer prisvärda alternativ börjat konkurrera med detta klassiska alternativ.

Tack vare dess prisvärdhet och elegans börjar många husägare installera lövträ igen. Denna solida investering kommer att behålla sitt värde i många år och öka värdet på bostadens andrahandspris. Dessutom ser och känns lövträ som kvalitet — något alla husägare skulle vara stolta över.

Om du också skulle vilja byta till lövträ är det klokt att lära dig mer om dina alternativ och förstå installationsprocessen.

Nedan kommer vi att titta närmare på hur man väljer den bästa sorten av lövträ för ditt hem och hur det kan jämföras med konstruerat lövträ och andra typer av golv.

De bästa rummen i ditt hus för lövträ

Lövträ är ett relativt solidt, hållbart material som kan ge utmärkta golv beroende på var du lägger det. Matplatser, sovrum, vardagsrum och hallar är perfekta ställen att lägga trägolv. Dessa rum har i allmänhet lite fukt och endast spill hotar träet.

Badrum, källare och kök är dock inte de bästa ställena att lägga den här typen av golv. Dessa rum är mer benägna att hysa spill och miljöer med hög fuktighet – två av lövträs största fiender.

Träsorter

Trägolvet du väljer kommer att delas in i en av två kategorier — inhemska arter eller exotiska arter. Hushållsprodukter som bok, ek och lönn är vanligtvis billigare och lättare att hitta. Men importerade träslag som kempa, ipe och brasiliansk valnöt kan kosta mer och finns i en mängd olika färger.

Du kan också välja att installera trägolv. De flesta konstruerade brädor består av en plywoodbas med ett massivt träfanér ovanpå. Även om denna typ av lövträ är hållbart och ett populärt val, kan du bara slipa det en till två gånger innan du måste byta ut det eller leva med repor och fläckar.

Hårdhetsbetyg

För att avgöra hur hårt ett visst trä verkligen är, hänvisa till Jankas hårdhetsskala. Ju högre siffra, desto bättre kommer de att stå emot påverkan från daglig användning. Även vissa barrträsorter är relativt hållbara och rankas högt på skalan.

Ändå består den övre halvan av listan mestadels av lövträ som ek, valnöt, lönn, ach och pekannöt. För de hårdaste träslagen, välj exotiska arter från Indonesien och Sydamerika. Bambu – som inte är ett trä alls – och eukalyptus är två av de starkaste barrträalternativen.

Kornmönster

När du har valt vilken träslag du föredrar kan du sedan bestämma dig för ett ådringsmönster. När företag fäller träd kapar de dem på tre olika sätt – sågning, spricksågning eller kvartssågning. Vanligt sågat trä har den traditionella träfibrerna med katedralmönster. Samtidigt har riftsågade brädor långa, linjära fibrer utan katedraler och kvartsågade har en linjär fibrer med ytterligare oregelbunden figur genomgående.

Förfinish eller Site Finish

Att börja med oavslutade golv och avsluta dem på plats erbjuder ett utmärkt utbud av nyanser och färger. De kommer också att ge ett jämnt utseende utan avfasning eller spår mellan brädor. Många entreprenörer föredrar platsbearbetade golv när de ska slutföra ett stort renoverings- eller byggprojekt.

Förbehandlade golv är dock praktiskt taget felfria, innehåller färre flyktiga organiska föreningar och är billigare än tillbehör som är färdiga på plats. De möjliggör också en snabbare installation som entreprenörer kan slutföra på en enda session. Därefter behöver du inte vänta dagar eller veckor innan du går på dess yta.

Vård och underhåll

Vatten, barn och husdjur är de största hoten mot dina nya trägolv och lämnar fläckar på vissa ställen och repor på andra.

Därför kan du komma på att du slipar ytan då och då för att radera bevis på nyfikna djur och ungar. Använd en trumslipmaskin för att ta bort djupa skåror i träet och en orbitalslipmaskin för att befria golv från lättare repor.

Att ta bort vattenfläckar är en mer mödosam process och kan kräva ett annat tillvägagångssätt beroende på fläckens färg. Det finns dock några lösningar som kan fungera och hindra dig från att byta ut hela golvet.

Trägolv är klassiskt av en anledning

Att installera trägolv kan uppgradera utseendet och känslan i hela ditt hem, ge andrahandsvärde och spara pengar på lång sikt. Om det är rätt golvalternativ för dig vet du att det är ett pålitligt val med bestående värde.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!