Så Tar du Bort Repor från Trägolv [Bästa Tips]

Har du fått repor i ditt trägolv? Vad kan du i så fall göra för att ta bort repor från ditt trägolv?

Det finns flera tillvägagångssättt för att ta bort märken, jack och repor för att återuppliva skönheten i trägolv.

Trägolv ger skönhet och värde för ett hem – så länge de underhålls väl. Naturligt trä löper konstant risk för ytslitage, vattenmärken och djupare skador. Det finns flera sätt att motverka detta, såsom att använda mattor samt mjuka skyddskuddar för att flytta möbler, ta av skor så mycket som möjligt och klipp naglarna på husdjur. Men om reporna väl är framme kan du vilka ta lämpliga åtgärder för att bli av med dem.

Golvets yta skyddar den mot vardagligt slitage, men det är viktigt att veta vilken typ av yta du har för att behålla den. Till exempel på ett trägolv som installerats före 1970 gjordes förmodligen med lack eller skallack. Du kan lägga glans till en sådan finish med flytande vax eller olja. Om din äldre golvyta är märkbart repad, kan den avlägsnas eller slipas ner, sedan lackeras med en polyuretanbaserad produkt vilket ger en mycket hållbar yta som är motståndskraftig mot nötning och lätt att rengöra – var noga med att bara använda en vattenbaserad silikonpolish på polyuretanfärgade golv.

När allmänt slitage syns är den tids- och arbetskrävande processen med total golvlackering nödvändig, och i de flesta fall är det ett jobb som bäst lämnas åt proffsen. Lyckligtvis kan du minimera eller till och med helt utrota mindre allvarliga märken och missfärgning med tipsen nedan – och återställa dina trägolv till sin tidigare glans.

Rengör trägolvet försiktigt

Smutsigt och glanslös yta kan förstora utseendet på repor och slitna ytor – för att inte tala om att smutspartiklar som slipas i trägolv kan leda till värre repor – så din första åtgärd bör vara grundlig men försiktig rengöring. Undvik kvastar eller slipande skurplattor och blötlägg aldrig golvet med vatten eller flytande rengöringsmedel.

Använd istället en mjuk mopp eller dammsugare (med lämpligt fäste) för att avlägsna damm, hår och ytrester. För att rengöra, tillsätt två till fyra droppar flytande tvål till en liter vatten, blanda i en sprayflaska och spraya ditt polyuretanfärgade golv och fördela sedan lösningen med en torr mikrofibermopp.

Därefter sprayar du lätt med färskvatten och buffar med en mjuk, torr trasa. Kommersiella giftfria trärengöringsmedel som är säkra för golv i polyuretanfärg finns också. Ditt bästa val är en vattenbaserad produkt med ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel.

Slip bort reporna i trägolvet

Ett finkornigt sandpapper är allt du behöver för att få bort skadan. Slipa först golvet i riktning mot träet. Du måste applicera färg som du har buffat bort under processen, så välj ett dolt område (under sängen, i en garderob) för att testa vilken färg/olja som matchar din golvfärg. När du har hittat rätt färg.

En vattenbaserad uretan torkar snabbt, med en klar, blank yta som är idealisk för nyare golv – men det kan skapa för mycket kontrast om golven har mörknat med åldern.

Oljebaserade uretaner luktar starkt, men de torkar med en gul nyans som mörknar över tiden, vilket bättre passar färgen på ett äldre golv. Se till att ditt slipade område är jämnt och ordentligt rent innan du fläckar och avslutar.

Gnid valnötsolja över repor för att dölja dem

Valnötter innehåller utmärkta naturliga mjukgörande medel och bruna färgämnen som både reparerar och förbättrar utseendet på slitna, repade träslag. Värm upp oljan med fingrarna och gnid sedan in i slitna delar av golvet med små cirkulära rörelser.

Låt oljan sitta några minuter och torka sedan med en mjuk trasa. Kokosolja kan också minimera repor på nyslipade golv. Applicera ett tunt lager kokosnötolja med en borste eller svamp, låt den ligga i fem minuter och buffa sedan med en mjuk trasa.

Bakpulver och olivolja

En kombination av bakpulver och olivolja kan hjälpa till att minska och ta bort repor från trä. Dammsug ditt golv ordentligt och applicera sedan bakpulver fuktad med flera droppar olivolja på repade områden. Vänta i fem minuter, buffa sedan försiktigt med en mjuk svamp. Rengör noggrant med en fuktig trasa och torka med en handduk.

Trägolvsprodukter avsedda för borttagning av repor

Det finns flera trägolvsprodukter på marknaden som är utvecklade specifikt för att ta bort repor på ditt golv.

Dessa är bra för reporeparation på både trä- och laminatgolvör. Dessa rengör, polerar och minskar utseendet på repmärken orsakade av smuts, skor, husdjur och möbelskrapor. Titta på marknaden för för denna typ av olja som både skyddar och döljer fula fläckar. Allt du behöver är en mjuk trasa att applicera på rena träytor.

Ta bort mål och börja om

Om trägolv är i ett ganska dåligt skick, täckta av lager av polyuretan, vax eller till och med färg, kan du ta bort dem för att avslöja deras skönhet. Välj ett flytande färgborttagningsmedel.

Följ produktinstruktionerna noga för att applicera, använd sedan stålull, gnugga i riktning mot kornet, för att avlägsna överflödig färgborttagare. Om du bara tänker ta bort en liten del av ditt golv, se till att du också har testat en matchande färg och polyuretanbeläggning för att applicera efter att färgborttagningen är klar.

Plåstra och reparera djupare repor i trägolv

För djupare hål i ditt trä, prova ett träfyllmedel som kan slipas och färgas eller målas. Du kan också använda ett färgat latexträfyllmedel. Fyllmedel finns i en mängd olika färger och kan behöva blandas för att matcha ditt golv exakt. Det här alternativet är bäst för små, djupa hål som sedan kan fyllas, slipas, färgas och finputsas, vilket gör golvet felfritt igen.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!