Så Tar du Bort Repor från Trägolv [Bästa Tips]

Har du fått repor i ditt trägolv? Vad kan du i så fall göra för att ta bort repor från ditt trägolv?

Det finns flera tillvägagångssättt för att ta bort märken, jack och repor för att återuppliva skönheten i trägolv.

Trägolv ger skönhet och värde för ett hem – så länge de underhålls väl. Naturligt trä löper konstant risk för ytslitage, vattenmärken och djupare skador. Det finns flera sätt att motverka detta, såsom att använda mattor samt mjuka skyddskuddar för att flytta möbler, ta av skor så mycket som möjligt och klipp naglarna på husdjur. Men om reporna väl är framme kan du vilka ta lämpliga åtgärder för att bli av med dem.

Golvets yta skyddar den mot vardagligt slitage, men det är viktigt att veta vilken typ av yta du har för att behålla den. Till exempel på ett trägolv som installerats före 1970 gjordes förmodligen med lack eller skallack. Du kan lägga glans till en sådan finish med flytande vax eller olja. Om din äldre golvyta är märkbart repad, kan den avlägsnas eller slipas ner, sedan lackeras med en polyuretanbaserad produkt vilket ger en mycket hållbar yta som är motståndskraftig mot nötning och lätt att rengöra – var noga med att bara använda en vattenbaserad silikonpolish på polyuretanfärgade golv.

När allmänt slitage syns är den tids- och arbetskrävande processen med total golvlackering nödvändig, och i de flesta fall är det ett jobb som bäst lämnas åt proffsen. Lyckligtvis kan du minimera eller till och med helt utrota mindre allvarliga märken och missfärgning med tipsen nedan – och återställa dina trägolv till sin tidigare glans.

Rengör trägolvet försiktigt

Smutsigt och glanslös yta kan förstora utseendet på repor och slitna ytor – för att inte tala om att smutspartiklar som slipas i trägolv kan leda till värre repor – så din första åtgärd bör vara grundlig men försiktig rengöring. Undvik kvastar eller slipande skurplattor och blötlägg aldrig golvet med vatten eller flytande rengöringsmedel.

Använd istället en mjuk mopp eller dammsugare (med lämpligt fäste) för att avlägsna damm, hår och ytrester. För att rengöra, tillsätt två till fyra droppar flytande tvål till en liter vatten, blanda i en sprayflaska och spraya ditt polyuretanfärgade golv och fördela sedan lösningen med en torr mikrofibermopp.

Därefter sprayar du lätt med färskvatten och buffar med en mjuk, torr trasa. Kommersiella giftfria trärengöringsmedel som är säkra för golv i polyuretanfärg finns också. Ditt bästa val är en vattenbaserad produkt med ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel.

Slip bort reporna i trägolvet

Ett finkornigt sandpapper är allt du behöver för att få bort skadan. Slipa först golvet i riktning mot träet. Du måste applicera färg som du har buffat bort under processen, så välj ett dolt område (under sängen, i en garderob) för att testa vilken färg/olja som matchar din golvfärg. När du har hittat rätt färg.

En vattenbaserad uretan torkar snabbt, med en klar, blank yta som är idealisk för nyare golv – men det kan skapa för mycket kontrast om golven har mörknat med åldern.

Oljebaserade uretaner luktar starkt, men de torkar med en gul nyans som mörknar över tiden, vilket bättre passar färgen på ett äldre golv. Se till att ditt slipade område är jämnt och ordentligt rent innan du fläckar och avslutar.

Gnid valnötsolja över repor för att dölja dem

Valnötter innehåller utmärkta naturliga mjukgörande medel och bruna färgämnen som både reparerar och förbättrar utseendet på slitna, repade träslag. Värm upp oljan med fingrarna och gnid sedan in i slitna delar av golvet med små cirkulära rörelser.

Låt oljan sitta några minuter och torka sedan med en mjuk trasa. Kokosolja kan också minimera repor på nyslipade golv. Applicera ett tunt lager kokosnötolja med en borste eller svamp, låt den ligga i fem minuter och buffa sedan med en mjuk trasa.

Bakpulver och olivolja

En kombination av bakpulver och olivolja kan hjälpa till att minska och ta bort repor från trä. Dammsug ditt golv ordentligt och applicera sedan bakpulver fuktad med flera droppar olivolja på repade områden. Vänta i fem minuter, buffa sedan försiktigt med en mjuk svamp. Rengör noggrant med en fuktig trasa och torka med en handduk.

Trägolvsprodukter avsedda för borttagning av repor

Det finns flera trägolvsprodukter på marknaden som är utvecklade specifikt för att ta bort repor på ditt golv.

Dessa är bra för reporeparation på både trä- och laminatgolvör. Dessa rengör, polerar och minskar utseendet på repmärken orsakade av smuts, skor, husdjur och möbelskrapor. Titta på marknaden för för denna typ av olja som både skyddar och döljer fula fläckar. Allt du behöver är en mjuk trasa att applicera på rena träytor.

Ta bort mål och börja om

Om trägolv är i ett ganska dåligt skick, täckta av lager av polyuretan, vax eller till och med färg, kan du ta bort dem för att avslöja deras skönhet. Välj ett flytande färgborttagningsmedel.

Följ produktinstruktionerna noga för att applicera, använd sedan stålull, gnugga i riktning mot kornet, för att avlägsna överflödig färgborttagare. Om du bara tänker ta bort en liten del av ditt golv, se till att du också har testat en matchande färg och polyuretanbeläggning för att applicera efter att färgborttagningen är klar.

Plåstra och reparera djupare repor i trägolv

För djupare hål i ditt trä, prova ett träfyllmedel som kan slipas och färgas eller målas. Du kan också använda ett färgat latexträfyllmedel. Fyllmedel finns i en mängd olika färger och kan behöva blandas för att matcha ditt golv exakt. Det här alternativet är bäst för små, djupa hål som sedan kan fyllas, slipas, färgas och finputsas, vilket gör golvet felfritt igen.

Vanliga frågor

Hur får man bort repor på golv?

Det finns flera metoder för att ta bort repor på golv, beroende på vilken typ av golv det handlar om och hur allvarliga reporna är. Här är några metoder som kan hjälpa till att ta bort repor:

 • Slipning och polering: Slipning och polering är den mest effektiva metoden för att ta bort repor på trägolv. Det kan göras med en maskin eller för hand med slipmedel och en fuktig trasa.
 • Användning av polermedel: Olika polermedel finns på marknaden, välj det som passar just din golvtyp. Applicera polermedlet på en mjuk trasa och gnugga försiktigt över reporna.
 • Användning av vax: Vax är bra för att dölja mindre repor på trägolv. Applicera ett tunt lager vax över reporna och gnugga det jämnt med en mjuk trasa.
 • Användning av en eraser: Det finns specialdesignade erasers för golv, som är bra för att ta bort repor och märken. Gnugga erasern över reporna tills de försvinner.

Det är viktigt att alltid testa metoden på en liten osynlig yta först, för att se hur det påverkar färgen och ytan på golv.

Om det är djupa repor och skador på golv, kan det vara bättre att låta en professionell hjälpa till.

Kan man vaxa bort repor från golv?

Det är möjligt att vaxa bort mindre repor från golv, men det är inte den mest effektiva metoden. Vax hjälper till att dölja reporna genom att fylla ut dem med en annan färg, men det kommer inte att ta bort reporna helt. Dessutom kan vaxet samla sig i reporna och göra dem mer synliga.

Slipning och polering är den mest effektiva metoden för att ta bort repor på trägolv. Det kan göras med en maskin eller för hand med slipmedel och en fuktig trasa. Användning av polermedel kan också hjälpa till att ta bort repor, välj det som passar just din golvtyp.

Det är viktigt att alltid testa metoden på en liten osynlig yta först, för att se hur det påverkar färgen och ytan på golv.

Om det är djupa repor och skador på golv, kan det vara bättre att låta en professionell hjälpa till.

Kan polering ta bort repor från golv?

Polering kan hjälpa till att ta bort repor från golv, men det beror på hur allvarliga reporna är och vilken typ av golv det handlar om. Polering används vanligtvis för att ta bort ytliga repor och få en jämn och blank yta på golv.

Polering kan vara effektiv på trägolv, laminatgolv, marmor och kakelgolv. Men om det är djupa repor och skador på golv, kan det vara svårt att ta bort dem med polering, och det kan vara nödvändigt att slipa golv för att ta bort dessa repor.

Det är viktigt att välja rätt typ av polermedel för golvtypen, och följa tillverkarens anvisningar noga. Det är också viktigt att vara försiktig när du polerar golv, för att undvika att skada ytan eller göra reporna värre.

Det är också viktigt att alltid testa metoden på en liten osynlig yta först, för att se hur det påverkar färgen och ytan på golv. Om det är djupa repor och skador på golv, kan det vara bättre att låta en professionell hjälpa till.

Hur får man bort repor på träbord?

Det finns flera metoder för att ta bort repor på träbord, beroende på hur allvarliga reporna är och vilken typ av trä det handlar om. Här är några metoder som kan hjälpa till att ta bort repor:

 • Slipning: Slipning är den mest effektiva metoden för att ta bort repor på träbord. Det kan göras med en maskin eller för hand med slipmedel och en fuktig trasa.
 • Användning av polermedel: Olika polermedel finns på marknaden, välj det som passar just trätypen. Applicera polermedlet på en mjuk trasa och gnugga försiktigt över reporna.
 • Användning av vax: Vax är bra för att dölja mindre repor på träbord. Applicera ett tunt lager vax över reporna och gnugga det jämnt med en mjuk trasa.
 • Användning av en eraser: Det finns specialdesignade erasers för träbord, som är bra för att ta bort repor och märken. Gnugga erasern över reporna tills de försvinner.

Det är viktigt att alltid testa metoden på en liten osynlig yta först, för att se hur det påverkar färgen och ytan på träbordet.

Om det är djupa repor och skador på träbordet, kan det vara bättre att låta en professionell hjälpa till. Och det är också viktigt att skydda träbordet genom att använda en skyddsbehandling och undvik att placera föremål som kan skada ytan.

Hur lagar man trägolv?

Det finns flera metoder för att laga trägolv, beroende på typ av skada och träslaget. Här är några vanliga metoder:

 • Slipning: Slipning är en vanlig metod för att ta bort skador och repor från trägolv. Det kan göras med en maskin eller för hand med slipmedel och en fuktig trasa.
 • Spackling: Om trägolvet har sprickor eller öppna fogar, kan det behöva spacklas för att få en jämn yta. Använd en träspackel och applicera den på träet med en liten spatula. Slipa sedan ner spacklet för att få en jämn yta.
 • Lägga nytt golv: I vissa fall kan det vara nödvändigt att lägga ett nytt golv över det gamla, om skadorna är alltför allvarliga eller om golv har förlorat sin struktur och styrka.
 • Måla: En annan metod för att dölja skador på trägolv är att måla eller laka över det. Men det är viktigt att förbereda ytan ordentligt innan du målar, slipa och rengör den, använd primer och välj rätt typ av färg eller lak.

Det är viktigt att alltid testa metoden på en liten osynlig yta först, för att se hur det påverkar färgen och ytan på trägolvet. Och det är också viktigt att skydda trägolvet genom att använda en skyddsbehandling och undvik att placera föremål som kan skada ytan. Om det är svåra skador eller om du är osäker, kan det vara bättre att låta en professionell hjälpa till.

Är det svårt att slipa golv själv?

Det kan vara svårt att slipa golv själv, beroende på hur erfaren du är med att hantera verktygen och hur allvarliga skadorna på golv är. Slipning av golv kräver en viss grad av fysisk ansträngning och tid, och det är viktigt att följa rätt metod för att undvika skada på golv eller omkringliggande områden.

Följande är några tips om du väljer att göra det själv:

 • Använd rätt verktyg: Det finns olika typer av slipmaskiner tillgängliga, inklusive belt slipmaskiner, rotations slipmaskiner och håndhållna slipmaskiner. Välj det verktyg som passar bäst för ditt projekt och din erfarenhet.
 • Följ säkerhetsföreskrifterna: Läs igenom bruksanvisningen för verktyget och följ säkerhetsföreskrifterna noga. Bär lämplig skyddsutrustning, inklusive skyddsglasögon, hörselskydd och andningsskydd.
 • Förbered ytan: Ta bort alla möbler och föremål från rummet och täck omkringliggande områden med plast eller filtar för att skydda dem från damm och skräp.
 • Börja med grovslipning: Börja med en grovslipning för att ta bort översta lager av trä och för att ta bort repor och skador. Använd en grovslipande slipkloss och ta det långsamt för att undvika att skada träet.
 • Fortsätt med finslipning: Efter grovslipningen, fortsätt med finslipning för att få en jämn och slät yta. Använd en finslipande slipkloss och ta det långsamt för att undvika att skada träet.
 • Rengör ytan: Rengör ytan noga efter slipningen för att ta bort damm och smuts. Använd en fuktig trasa eller dammsugare.
 • Lacka eller måla: Efter att golv är rengjort och torkat, är det dags att lacka eller måla trägolv för att skydda ytan och ge det en ny finish.

Det är viktigt att notera att slipning av golv kan vara fysiskt krävande och det kan ta lång tid, så det är viktigt att vara förberedd på detta. Och om du är osäker eller inte har erfarenhet av att slipa golv, kan det vara bättre att låta en professionell hjälpa till.

Hur många gånger kan man slipa trägolv?

Det beror på hur tjockt trägolvets yta är och på hur mycket trä som har tappats på tidigare slipningar, men generellt kan trägolv slipas upp till 3-4 gånger. Men det är viktigt att notera att ju mer du slipar golv desto tunnare blir träskiktet och det kan påverka golv styrka och estetik.

Det är också viktigt att kontrollera om golv är lämpligt för slipning, eftersom vissa träslag är mer mottagliga för skador än andra. T.ex. om trägolvet är gjort av känsligt träslag som ek eller ask, kan det inte slipas så många gånger.

Det är också viktigt att notera att om trägolvet är för tunnt efter flera slipningar, det kan vara svårt att återställa det till sin ursprungliga skick och kan kräva att du lägger ett nytt golv över det gamla.

Det är därför viktigt att tänka på det här innan du börjar slipa trägolvet, och att undersöka trägolvet noga innan du bestämmer dig för att slipa det. Det är också viktigt att välja rätt typ av slipmedel och slipmaskin för trägolvet och att följa alla säkerhetsföreskrifter noga.

Om du är osäker på hur många gånger trägolvet kan slipas, eller om det är lämpligt för slipning, rekommenderar jag att du kontaktar en professionell för rådgivning. En professionell kan undersöka trägolvet och ge dig råd om det bästa sättet att återställa det.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!