Enkla och Billiga takidéer för ditt Vardagsrum

När folk pratar om att inreda sina hem kretsar samtalet vanligtvis kring att försköna de “fyra väggarna” på bästa sätt. Så mycket kärlek ges till densamma. Ofta, även om budgeten tillåter något mer, är nästa sak som tas i beaktande golvet. Hur golvet ser ut, hur det känns när du går på det, hur det kompletterar resten av möbelartiklarna i rummet och vilket material det är gjort av.

Men när man föreslår att dekorera taket är det som att folk ofta tenderar att betrakta det som ett “tillval”. De anser att det är ovärdigt att dekoreras eller ägnas mycket uppmärksamhet åt av någon annan anledning. Ursäkten brukar vara något som låter så här:

Folk spenderar inte så mycket tid på att titta i taket ändå, så vad är poängen med att lägga pengar på det?

Billiga takidéer för vardagsrummet

Poängen är att anledningen till att folk inte tittar på tak så ofta är att de vanligtvis inte är dekorerade. Som ett exempel, tänk på kyrkor eller annan religiös arkitektur. Du stirrar nästan alltid förstummad på de vackra konstverken och designerna i taket. Du kan inte låta bli att undra vad de betyder.

Samma filosofi fungerar för ditt hem också. Ännu mer specifikt ditt vardagsrum. Anledningen är att det är den plats där du tillbringar större delen av din tid i ditt hem. Ett dekorerat tak ser inte bara vackert ut, det hjälper också ditt hem att skilja sig från de flesta andra lägenheter.

Inte bara det, men ett välinrett tak kan också vara en bra konversationsstartare. Till exempel, om du har dina vänner eller släktingar som kommer över för att umgås eller fira festivaler.

Installera ljuskronor

Ofta ses ljuskronor som något bara de superrika har råd med. Vi anser vanligtvis inte att dessa är vardagliga heminredningsartiklar. Men så är det inte, åtminstone enligt vår uppfattning. Ljuskronor, i verkligheten, är inte så dyra och är prisvärda för medelklassfamiljen.

Föga förvånande finns de i många former , storlekar och olika nivåer av exotiska. Du kan ganska enkelt hitta en ljuskrona som går smidigt med atmosfären i ditt vardagsrum. Det kan hjälpa dig att försköna ditt tak och stjäla all uppmärksamhet från dina besökare.

Om du råkar ha din TV över en öppen spis, att lägga till en ljuskrona kan skapa en vacker dualitet mellan naturligt och mänskligt skapat i ditt vardagsrum och ge dig den där allt-i-ett-känslan.

Men när du installerar en ljuskrona, se till att kontrollera att ljuset som reflekteras från den inte stör dina betraktningsvinklar från soffan när du tittar på TV:n. Annars kan du behöva justera din sittställning flera gånger när du sätter dig ner för att titta på TV.

Med hjälp av ett modernt TV-fäste kan du luta och svänga din TV i olika riktningar. Detta kan hjälpa dig att undvika att bli bländande på TV-skärmen. Om du behöver mer info om TV-fästen eller en guide om hur man monterar en TV på väggen utan dubbar, klicka på länken för att besöka och ta en titt på vår självhjälpsartikel som vi gjort just för dig!

Var kreativ med ljus

Dagarna med tråkiga lampor och rörlampor är förbi. Idag börjar fler och fler förstå värdet av ergonomi och design i sin vardag.

Välj designlampor framför vanliga. Dessa passar bättre deras stil och passar in i taket och vardagsrummet.

Du kan till exempel testa att installera snygga ljus runt kanterna på ditt tak. Detta kan ge ditt vardagsrum en mer drömmande och dramatisk känsla, speciellt på natten, då effekten kommer att maximeras!

Om du råkar ha ett tegeltak installerat istället, kan du använda belysning på ett smart sätt. Detta kommer att hjälpa till att markera sprickorna i designen med lysdioder som visas i bilden nedan:

Vit väntar i listan över billiga takidéer

De flesta väljer en rak och okomplicerad vit -tvätt som ett färgalternativ för deras tak. Även om det inte är något fel med att ha ett rent vitt tak, är det fortfarande inte långt ifrån sanningen att vitt har blivit för mycket av en klyscha och inte väcker lika mycket uppmärksamhet längre som det brukade göra tidigare.

Som ett alternativ, prova att använda olika färger som matchar temat i ditt vardagsrum. Om du till exempel råkar ha en minimalistisk uppställning kan det kännas lätt och blåsigt att måla ditt tak himmelsblått eller grått utan att verka för intensivt. Detta är särskilt lämpligt för personer som arbetar hemifrån och letar efter en mer ergonomisk atmosfär.

Om du hellre föredrar något annat kan du försöka välja ett mer naturligt alternativ istället: ett texturerat trätak.

Låt speglar göra magin

En av de överlägset mest ambitiösa och kreativa lösningarna som kommit till bordet är att använda speglar som ett takinredningstillbehör. Det är en växande trend i den urbana eran att ständigt pröva nya och innovativa idéer, och att installera speglar verkar vara nästa stora.

Den stora fördelen med att ha speglar som takdekor är att du inte längre behöver oroa dig för vilken färg du ska välja. Vad som är ännu coolare är att speglar ger ut illusionen av att ha dubbelt så parallellt utrymme än vad det är.

Detta betyder att ditt vardagsrum kommer att kännas mycket rymligare och större när du tittar upp i taket. Du kan prova att välja olika former som bikaka, cirklar eller rutor och se vad som fungerar bäst för dig!

Slutsats

Att inreda ditt hem är utan tvekan en vacker känsla och ditt tak, precis som alla andra väggar i ditt vardagsrum, är en duk för dig att måla din personlighet på. Stilen du väljer säger mycket om dig; det är en subtil återspegling av vem du är och de värderingar du håller kär och vill dela med dig av.

Prova olika idéer från vår lista och se vad som fungerar bäst för dig. Vi hoppas att vi kunde hjälpa dig och lägga till lite skönhet till din vardag!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!