Hantera din Handsåg [Användning & Säkerhetstips för Fogsvans]

När det är riskabelt eller besvärligt att såga fogar med en cirkelsåg kan du alltid använda handsågen, även känd som fogsvansen.

I denna artikel går vi igenom hur hanterar din handsåg för maximal säkerhet, effektivitet, och bästa resultat.

Hur du sågar emot träriktningen

Detta innebär att du sågar på så sätt att du sågar emot träets riktning.

När du väl har mätt och markerat din träbit, styr sidan av sågbladet med tummen. Börja snittet genom att dra upp din handsåg två eller tre gånger och skjut sedan sågbladet framåt i ungefär 45 graders vinkel. Det är att föredra att börja dina snitt på träsidan som kommer att synas mindre när projektet är klart.

Hur man såg utan splitter

När du sågar vill du ntagligen helst undvika att träet splittras när du sågar det.-

Ett snabbt och enkelt sätt att minska mängden splittring som uppstår när du sågar trä med en handsåg är att aplicera en remsa av maskeringstejp längs skärlinjen på baksidan av stycket. Du kommer att märka en betydande förbättring. Ett annat sätt är att använda en verktygskniv för att göra snittet. Detta ger dig en exakt mätning och gör snittet mjukare.

Fler tänder eller färre tänder?

Du bör välja en handsåg baserat på typen och storleken på massivt trä du skär. Sågar med färre tänder per tum ger ett snabbare men grovare snitt. När du skär tjockare bitar trä kommer en såg med fler tänder per tum att producera mer skräp än den kan hantera, vilket får den att täppas till och bindas. Samma såg kommer dock att göra ett utmärkt jobb på mjukare, tunnare träslag.

Underhåll av handsåg

Kvalitets handsågar är utformade för att ge många års god service. Genom att torka hela sågbladets yta med en oljig trasa kommer du att maximera sågens prestanda och förlänga dess livslängd. Hantverkshandsågar kommer med ett skyddande tandskydd. Släng inte detta. Det kommer att skydda tänderna från alla skador som kan uppstå. Om du inte hittar det här, skär och skär upp en bit av en gammal trädgårdsslang och använd den för att täcka hela bladets längd.

Noggrann handsågning

När det är riskabelt eller besvärligt att såga fogar med en cirkelsåg, använd den här tekniken för att skära för hand.

 • Spänn fast arbetsstycket ordentligt.
 • Markera skåran eller tappen med en penna och en fyrkant.
 • Håll sågen i en 45-graders vinkel mot brädans ände och såga in i varje övre hörn längs layoutlinjerna, följ båda pennlinjerna till de nedre hörnen.
 • Avsluta snittet genom att såga nedåt, med hjälp av de preliminära skärningarna för att hålla sågen på linan.

Använd den här tekniken på både horisontella och vertikala snitt för att skapa ett fyrkantigt snitt varje gång.

En handsåg kan mer än att kapa trä.

Till exempel, använd sågen för att skära sandpapper i anpassade ark för slipning av block eller slipmaskiner. Vik sandpapper på önskad rivlinje, tryck vikningen mot tänderna medan du håller ner sågen på ett arbetsbord.

Markera exakta vinklar

Vänd din såg till en fyrkant för att spåra en skärlinje. Markera linjer vid 90 grader och vilka andra vinklar du än vill kapa över sågklingans yta, lägg sedan upp den markerade linjen med brädans kant och spåra skärlinjen med bladets bakkant.

Vanliga frågor

Vad är säkerhetstips för en fogsvans?

 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan du använder en fogsvans och följ alla säkerhetsinstruktioner.
 2. Använd alltid skyddsutrustning, inklusive skyddsglasögon och hörselskydd.
 3. Se till att arbetsområdet är väl ventilerat och att det inte finns några lättantändliga föremål i närheten.
 4. Kontrollera fogsvansen regelbundet för skador eller slitage och reparera eller byt ut den om det behövs.
 5. Använd rätt typ av fogmassa och följ tillverkarens rekommendationer för användning.
 6. Var försiktig när du håller fogsvansen för att undvika att bränna dig själv eller någon annan med den heta fogmassan.
 7. Var noga med att hålla fogsvansen jämnt och rakt för att undvika ojämna fogar eller skador.
 8. Stäng av fogsvansen och vänta tills den svalnat innan du försöker rengöra eller lagra den.
 9. Var försiktig när du rör vid den varma fogmassan, förbränningsrisk finns.
 10. Var alltid uppmärksam och fokuserad när du använder fogsvansen för att undvika olyckor.

Hur vårdar man en handsåg?

För att vårda en handsåg och förlänga dess livslängd, kan du följa dessa steg:

 1. Rengör sågen: Rengör sågen efter varje användning för att ta bort smuts och eventuellt vedrester. Torka av bladet med en fuktig trasa och torka sedan av det med en torr trasa.
 2. Smörj sågen: Smörj sågen med en liten mängd olja, såsom olja för verktyg, för att hålla bladet från rost.
 3. Slipa sågen: Slipa bladet regelbundet för att hålla det skarpt. Det finns olika sorters slipskivor, slipklossar och slipverktyg som kan användas för detta.
 4. Laga sågen: Om sågen är trasig eller om det finns någon form av skada på den, bör du laga den så fort som möjligt för att undvika att skada dig själv eller andra och för att förlänga sågens livslängd.
 5. Förvara sågen: Förvara sågen på en torr plats och skydda den mot fukt för att förhindra rost.
 6. Använd rätt teknik: Använd rätt teknik när du sågar för att undvika att skada sågen eller för att göra arbetet svårt.

Hur sågar man med en fogsvans?

Såga med en handsåg kräver lite övning och teknik för att få ett bra resultat. Här är några tips för att såga med en handsåg:

 1. Välj rätt sorts såg för det material som ska sågas, till exempel en kap- eller trädsåg för trä, en metallsåg för metall och en flis- eller rundsåg för plast och gips.
 2. Placera materialet som ska sågas på en stabil yta och säkra det med klämmor eller en sågställning.
 3. Börja såga med en lätt, jämn rörelse och tryck inte för hårt på sågen. Såga inte för snabbt, det kan göra det svårt att få ett rakt snitt.
 4. Håll sågen med båda händerna och se till att hålla den rakt. Försök att hålla sågen parallellt med det material som ska sågas.
 5. Såga alltid i rätt riktning och följ sågens tandning. Såga inte mot sågtandningen, det kan göra det svårt att såga och öka risken för olyckor.
 6. Var försiktig när du närmar dig kanten av det material som ska sågas, så att du inte skär bort för mycket eller skadar det.
 7. Var extra försiktig när du sågar med en handsåg då det kan finnas dolda föremål i materialet som kan skada sågen eller orsaka olyckor.
 8. Efter användning, rengör och underhåll sågen korrekt för att förlänga dess livslängd och förhindra olyckor.
 9. Var alltid uppmärksam och fokuserad när du sågar för att undvika olyckor.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!