Hantera din Handsåg [Användning & Säkerhetstips för Fogsvans]

När det är riskabelt eller besvärligt att såga fogar med en cirkelsåg kan du alltid använda handsågen, även känd som fogsvansen.

I denna artikel går vi igenom hur hanterar din handsåg för maximal säkerhet, effektivitet, och bästa resultat.

Hur du sågar emot träriktningen

Detta innebär att du sågar på så sätt att du sågar emot träets riktning.

När du väl har mätt och markerat din träbit, styr sidan av sågbladet med tummen. Börja snittet genom att dra upp din handsåg två eller tre gånger och skjut sedan sågbladet framåt i ungefär 45 graders vinkel. Det är att föredra att börja dina snitt på träsidan som kommer att synas mindre när projektet är klart.

Hur man såg utan splitter

När du sågar vill du ntagligen helst undvika att träet splittras när du sågar det.-

Ett snabbt och enkelt sätt att minska mängden splittring som uppstår när du sågar trä med en handsåg är att aplicera en remsa av maskeringstejp längs skärlinjen på baksidan av stycket. Du kommer att märka en betydande förbättring. Ett annat sätt är att använda en verktygskniv för att göra snittet. Detta ger dig en exakt mätning och gör snittet mjukare.

Fler tänder eller färre tänder?

Du bör välja en handsåg baserat på typen och storleken på massivt trä du skär. Sågar med färre tänder per tum ger ett snabbare men grovare snitt. När du skär tjockare bitar trä kommer en såg med fler tänder per tum att producera mer skräp än den kan hantera, vilket får den att täppas till och bindas. Samma såg kommer dock att göra ett utmärkt jobb på mjukare, tunnare träslag.

Underhåll av handsåg

Kvalitets handsågar är utformade för att ge många års god service. Genom att torka hela sågbladets yta med en oljig trasa kommer du att maximera sågens prestanda och förlänga dess livslängd. Hantverkshandsågar kommer med ett skyddande tandskydd. Släng inte detta. Det kommer att skydda tänderna från alla skador som kan uppstå. Om du inte hittar det här, skär och skär upp en bit av en gammal trädgårdsslang och använd den för att täcka hela bladets längd.

Noggrann handsågning

När det är riskabelt eller besvärligt att såga fogar med en cirkelsåg, använd den här tekniken för att skära för hand.

  • Spänn fast arbetsstycket ordentligt.
  • Markera skåran eller tappen med en penna och en fyrkant.
  • Håll sågen i en 45-graders vinkel mot brädans ände och såga in i varje övre hörn längs layoutlinjerna, följ båda pennlinjerna till de nedre hörnen.
  • Avsluta snittet genom att såga nedåt, med hjälp av de preliminära skärningarna för att hålla sågen på linan.

Använd den här tekniken på både horisontella och vertikala snitt för att skapa ett fyrkantigt snitt varje gång.

En handsåg kan mer än att kapa trä.

Till exempel, använd sågen för att skära sandpapper i anpassade ark för slipning av block eller slipmaskiner. Vik sandpapper på önskad rivlinje, tryck vikningen mot tänderna medan du håller ner sågen på ett arbetsbord.

Markera exakta vinklar

Vänd din såg till en fyrkant för att spåra en skärlinje. Markera linjer vid 90 grader och vilka andra vinklar du än vill kapa över sågklingans yta, lägg sedan upp den markerade linjen med brädans kant och spåra skärlinjen med bladets bakkant.

Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar och annat som du behöver för att bygga en härlig trall till sommaren med upp till 45% rabatt på utvalda produkter!
Kampanj på skruvar, skruvdragare, sågar med upp till 45% rabatt på utvalda produkter hos Proffsmagasinet!