Hur du Får dina växter att Växa Snabbt med 7 Tips

Är det möjligt att lära sig att göra växter växa snabbare? Om du börjar på din planteringsresa kan du förstås inte bärga dig att se dina skapelser spira och blomstra. Även om det finns en sanning i vardagsspråket om att se gräs växa — mycket långsamt, i de flesta fall — finns det några tips och trick som du kan använda för att få igång saker och ting.

Skillnaden kan kanske vara liten, men även de små sakerna kan hjälpa i det långa loppet. Dina växter kommer fortfarande att ta tid att växa, men dessa tips är ett tillfälle att ge dem lite extra näring längs vägen.

1. Äggskal

Ett vanligt komposttips, att kasta in äggskal i din trädgård kan ge dina växter en extra boost av kalcium för att hålla dem starka och friska. Tomatplantor är särskilt mottagliga för äggskal. Du kan inkludera dem i komposten för din trädgård, eller helt enkelt slänga dem i jorden.

2. Kaffesump

Använt kaffesump kan ge utmärkt växttillväxt för dem som älskar sur jord. Järnek, azalea och vintergröna växter klarar sig alla bra i sur jord och skulle suga upp alla näringsämnen som kaffesumpen har att erbjuda. Packa in dem vid basen av växten eller sprid dem i jorden för bästa resultat.

3. Kompostte

Om du redan komposterar kan du även använda din komposthög för att gör en flytande brygd — kompostte — som hjälper växten att växa snabbare, starkare och bättre. Ofta krävs det en stor hink och en akvariumluftare för att göra det bästa kompostteet ordentligt.

Om du inte komposterar eller inte vill använda din kompost för att göra te, kan du vanligtvis hitta det i form av ett pulver i trädgårdsavdelningen i många butiker.

4. Korrekt belysning

Detta är för det mesta självklart, men det är oerhört viktigt att se till att dina växter får rätt mängd ljus om du vill att de ska trivas. Tillsammans med vatten är rätt belysning en av de viktigaste delarna av det som hjälper växter att växa. Olika växter behöver ofta olika mängder ljus, och du kan undersöka behoven hos varje specifik växt för att ta hand om dem så bra som möjligt.

Om du har krukväxter är de lätt att flytta runt, men om du har att göra med trädgårdsarbete i marken kan lite effektiv forskning och planering göra susen. Växter som utsätts för för mycket ljus kan torka upp, medan växter utan tillräckligt med solljus riskerar att svältas ut på näringsämnen. Om du vill lära dig hur man får växter att växa snabbare är det ett bra ställe att börja med att förse dem med rätt belysning.

5. Teblad

I motsats till kompostte, kan du också inkludera faktiskt te i tillväxten av dina växter. Använda teblad innehåller kväve, kaliumklorid och kalcium, som alla är näringsämnen som ger näring till jorden och fungerar som ett fantastiskt naturligt gödningsmedel. Detta är ett bra alternativ, eftersom det använder resterna från något du redan har gjort i ditt kök på ett helt nytt sätt.

6. Växtnäring

Du kan alltid köpa växtnäring i butiken, vilket är ett snabbt och enkelt sätt att få dina växter att växa snabbare. Men du kan också göra din egen växtmat av hushållsartiklar. Båda dessa lösningar kan ge ett stort uppsving för de flesta växter som du råkar odla.

7. Klippt gräs

Även om det inte precis är ett köksavfall, kan klippt gräs i din jord hjälpa växterna att hålla sig hydrerade och återfuktade, och hjälpa till att hålla ogräset borta.

Detta kan vara särskilt användbart för växter som behöver vattnas oftare. Att lägga upp gräsklippet i ett tunt, jämnt lager ovanpå jorden är en utmärkt metod för att ge skydd och näring till dina växter, vilket hjälper dig att nå ditt mål att växa växter snabbt.

Vilka växter växer snabbt?

1. Spindelväxt

Spindelväxter är det perfekta valet för alla nya plantägare, eftersom de är mycket lättskötta. De växer bäst i indirekt solljus. Undvik övervattning, men se till att hålla jorden fuktig för att undvika att plantan torkar ut. De kommer att växa väldigt snabbt, särskilt om de ges rätt vård, så de är ett utmärkt val för alla som är intresserade av att odla växter snabbt!

2. Ormbunke

Som spindelväxten, ormbunken är en fantastisk nybörjarväxt som anpassar sig till både svagt och direkt ljus och har höga, robusta blad. Ormbunkar kan också gå långa perioder utan vatten – på vintern kan de gå två månader mellan vattningarna, medan man på sommaren vill vattna dem var tredje till fjärde vecka. För bästa skötsel, låt jorden torka mellan vattningarna och växla mellan indirekt och direkt solljus. Undvik övervattning, vilket kan orsaka röta. Eftersom de kommer att växa snabbt, kan du behöva plantera om dem ett par gånger om året.

3. Bambu

Medan termen “bambu ” används för tusen olika växtarter, som inte alla kan växa inomhus, vissa sorter som gyllene bambu är perfekta att odla inomhus. Dessa växter kräver lite beskärning och är lätta att ta hand om. Det är bäst att undvika för mycket skugga, så placera din planta på en ljus plats som får mycket sol och indirekt ljus. När du vattnar, håll jorden fuktig, men undvik att samla vatten, annars ruttnar rötterna. Med rätt vatten och belysning kommer din planta att börja växa snabbt!

Hur får man växter att växa snabbt

De här tipsen är alla bra sätt att ge näring och odla dina växter lite snabbare. Allt handlar om att hitta vilka idéer som fungerar för dig i din trädgård eller ditt hushåll.

Varje växt är olika, så det är alltid viktigt att undersöka de specifika behoven hos växter som du tar hand om. Vissa behöver mindre solljus eller surare jord. Det är viktigt att lära sig och göra din forskning om varje enskild grodd du lägger så mycket tid och ansträngning på.

Även om det inte finns någon magisk besvärjelse för att odla läckra vinstockar över en natt, kan du alltid ta en lite extra ta hand om dina älskade växter genom att mata dem väl, ta hand om dem och bli upphetsad av att se dem växa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!