Hur du Säkrar ditt Smarta hem mot Hackare

Smarta hemenheter som anslutna termostater, smarta lampor och smarta virtuella assistenter kan göra våra anslutna hem mer effektiva och bekväma. Men samma innovationer utgör också säkerhetsrisker. En nyligen genomförd studie upptäckte att det tog i genomsnitt trettio minuter att hacka och hitta lösenord för de flesta smarta hemenheter:

“Genom att använda dessa enheter i vårt labb kunde vi spela hög musik genom en babymonitor, stänga av en termostat och slå på en kamera på distans, mycket till stor oro för våra forskare som själva använder dessa produkter”, säger en expert inom IT.

Dessutom är det inte bara någon som hackar sig in i ditt hem som du bör oroa dig för. Nya storskaliga cyberattacker har visat hur ett stort nätverk av uppkopplade smarta enheter kan bemästras som en del av Internet of Things (IoT) för att förlama webbplatser och orsaka kaos online. Hur säkerställer du att ditt smarta hem för framtiden förblir säkert från cyberthot och hackare? Du kan använda följande tips för att bedöma risken som dina smarta enheter utgör och hjälpa till att förhindra att IoT-nätverket i ditt hem kapas.

Börja med att säkra din router

Ditt Wi-Fi är ingångsporten för de flesta hackare, så om du vill skydda dina smarta enheter är säkra din router ett utmärkt ställe att börja. Ändra användaruppgifterna från routerns standardinställningar om du inte har gjort det ännu, och se till att lösenordet är starkt. Även om de flesta moderna routrar uppdateras automatiskt när de är anslutna till internet, dubbelkolla efter de senaste säkerhetsuppdateringarna från tillverkaren.

Du bör också granska enheterna som anges som anslutna på din router och se till att inget misstänkt är på väg. Många routrar tillåter dig att konfigurera flera nätverk, så ta det extra säkerhetssteget att isolera dina smarta enheter på ett annat Wi-Fi-nätverk från din dator eller smartphone.

Inventera alla dina IoT-enheter

Det är lätt att glömma hur många enheter du har, så ta en promenad genom ditt hem och se till att du har tagit hänsyn till alla anslutna prylar. Du kanske har förbisett saker som smarta högtalare i ditt vardagsrum undangömt bakom en växt eller smart belysning i dina korridorer.

Även saker som babyvakter och termostater är ofta uppkopplade enheter som öppnar för en större risk för hackning. Det är också tillrådligt att ta bort enheter som inte behöver vara anslutna till internet som smarta TV-apparater eller spelkonsoler. Bara för att en elektronisk gadget har smarta funktioner betyder det inte att det är vettigt att ha den ständigt ansluten till Wi-Fi.

Sök efter uppdateringar för smarta hemenheter

Om dina enheter har tillgång till internet, se till att de uppdateras automatiskt så att de alltid har den senaste programvaran installerad. När det finns en känd sårbarhet utfärdar utvecklare en uppdatering för att stänga kryphålet i säkerheten så att du inte lämnas exponerad. Att investera i enheter från välkända varumärken hjälper eftersom dessa företag är mer benägna att skapa säkerhetsfixar och har resurserna att utfärda frekventa uppdateringar. Experter rekommenderar också att du inte köper smarta hemenheter begagnat – de kan ha dolda programvarubuggar som är utformade för att infiltrera ditt nätverk.

Ändra dina användarnamn och lösenord

Oroväckande nog ändrar många husägare inte standardlösenorden för sina internet-enheter. Och även om du redan har anpassat dina inställningar, bör du fortfarande ändra användarnamn och lösenord med jämna mellanrum. Om du vill kan du ställa in tvåstegsautentisering på vissa enheter och konton som en extra säkerhetsåtgärd. Det här steget kan vara särskilt viktigt för saker som smarta hemhubbar som har köpkraft. Kom ihåg att även ändra lösenorden på din smartphone om du styr dina anslutna enheter via mobilappar.

Glöm inte ditt hemsäkerhetssystem

När du går igenom din internet-inventering och kontrollerar den två gånger efter hackbara enheter, kom ihåg att dina hemsäkerhetssystem är lika sårbara som dina andra smarta enheter.

De flesta moderna hemsäkerhetssystem har en smartphone-app så att du kan komma åt dem på distans, vilket gör dem till ett mål för hackare. En tekniskt kunnig inkräktare kan hacka och avaktivera ditt larm och sedan bryta omkretsen utan att bli upptäckt. Var noga uppmärksam på säkerhetsenheter som kameror och smarta lås för att se till att de har alla lämpliga skydd på plats.

Var uppmärksam på vem som lyssnar (och tittar)

Många smarta hubbar som Amazon Echo eller Google Home har inbyggda mikrofoner som alltid lyssnar så att deras virtuella assistenter kan svara på röstkommandon. Som du kan förvänta dig är den här funktionen ett tveeggat svärd som öppnar upp för övervakning om enheten inte är säker. För att vara säker på att du har kontroll över dina enheter kan du lära dig hur du inaktiverar deras mikrofoner när du behöver mer integritet. Eftersom de flesta smarta hubbar styr flera enheter kan alla deras brister göra hela ditt smarta hemnätverk sårbart.

Tänk på en smart brandvägg

Alla hem som är anslutna till internet bör skyddas av en brandvägg, men du kan också få skydd mot skadlig programvara eller smarta brandväggar speciellt utformade för att skydda IoT-enheter. Brandväggar tillåter trafik till och från internet endast på specifika portar och via identifierade IP-adresser, vilket effektivt stänger av ditt nätverk från hackningsförsök och avskräcker från all otrevlig undersökning.

Experter rekommenderar att man investerar i brandväggar eftersom så många tillverkare som tillverkar elektronik med smarta funktioner ännu inte har varit konsekventa när det gäller att ta itu med säkerhetsproblem. När uppkopplade hem blir mer komplexa måste du fortsätta göra smarta val om hur du håller dina enheter säkra.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!