Hur Får man bort en Förstörd Skruv? Bästa Tips & Guide

Även den mest erfarna och professionella hemmafixaren är ibland tvungen att ta bort en och annan skruv. I vissa fall kan skruven vara förstörd eller skadad, och då blir helt plötsligt uppdraget betydligt jobbigare. Faktum är att det kan vara väldigt frustrerande att försöka ta bort en förstörd skruv – men det är möjligt! I denna artikel ska vi titta närmare på de olika tillvägagångssätten du kan använda för att göra detta.

Det kan faktiskt vara ganska enkelt att ta bort en förstörd skruv. Om du inte äger en skruvutdragare – en speciell avsmalnande borr med ett fyrkantigt huvud – är allt du behöver veta en handfull praktiska tips.

1. Använd gummiband

Innan du försöker något annat, prova detta:

  • Sätt ett gummiband över den förstörda skruven.
  • Sätt in skruvmejselns spets ordentligt och skruva sedan loss fästet långsamt.
  • Har du inte tillgång till ett gummiband? Ersätt lite stålull istället eller något av det gröna slipmedlet från en svamps skurande sida.
  • Placera ett brett gummiband mellan skruvmejseln och det utlösta skruvhuvudet, applicera sedan hårt men långsamt kraft när du vrider skruven.

2. Borra en ny plats

Ibland kan borrande av ett litet hål i en avskruvad skruv tillåta din skruvmejsel att nå djupare in och få ett bättre grepp om fästet. Om du ska prova detta tillvägagångssätt, se till att du använder en borr som är avsedd att användas på metall, inte på trä. Och borra inte för långt ner; skruvhuvudet kan lossna!

3. Dra med tång

Inspektera skruvhuvudet noga.

Se om du kan få tag i skruven med en låstång. Om du kan få verktyget att hålla fast i skruven bör du kunna vrida tången tills skruven lossnar och dras bort.

Detta är inte det minst arbetskrävande alternativet, men under rätt omständigheter fungerar det utmärkt.

4. Försök med en skruvmejsel

Du kan använda en platt skruvmejsel som är tillräckligt smal för att passa i skruvhuvudet. Tänk på att det krävs riktiga muskler för att dra av detta. För att underlätta saker är det smart att kombinera denna smarta strategi med gummibandsmetoden som beskrivs i alternativ 1.

5. Förbättra din skruvmejselhandtag med en hammare

Om skruven är gjord av mjuk metall – vilket är den typ som troligtvis blir avskalad i första hand – ta tag i din hammare.

Använd hammaren för att knacka ner skruvmejseln i skruvhuvudet. Ställ in skruvmejseln så fast du kan i skruvhuvudet. Om du gör det kan det ge det extra grepp du behöver för att vrida fästelementet.

6. Skär in med ett oscillerande verktyg

Om det finns ett oscillerande verktyg i din verkstad, till exempel en dremel fäst metallskärningsskivan och skapa en ny, djupare plats i skruvhuvudet . Följ upp med en platt skruvmejsel, tryck fast den ordentligt i fördjupningen och vrid den långsamt.

7. Svetsa en mutter vid skruvhuvudet

Om du har erfarenhet av svetsning och har den nödvändiga utrustningen till hands-och du verkligen vill ta bort den irriterande skruven-här är en sista insats du kan göra. Punktsvetsa en mutter till toppen av skruvhuvudet, vänta tillräckligt länge och ta sedan bort både skruv och mutter med en hylsnyckel.

Med alla dessa tips, nästa gång du tar bort en skruv kan du vara säker på att det inte är hopplöst. Inget av detta fungerar varje gång, men när du väl känner till alla alternativ du har för hur du tar bort en förstörd skruv lär du dig gradvis att känna igen vilka scenarier som kräver vilken typ av lösning.

Det befintliga hålet i skruven fungerar som en guide. När du väl har börjat springa, se till att flytta verktyget fram och tillbaka – du vill inte ha en plats med en böjd botten. Försök också att hålla verktyget så vinkelrätt mot huvudet som möjligt. Om du slipar spåret i en vinkel får du ett annat avskalat skruvhuvud.

Som alltid, låt verktyget göra jobbet: Tryck inte för hårt, annars kommer sliphjulet att hoppa ut ur spåret, annars går den sönder. Och överslipa inte.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!