Hur Lägger man Fiskbensparkett? Steg-för-Steg Guide

Det klassiska fiskbensparkettgolvet är ett populärt val för att ge ditt hem ett elegant och klassiskt utseende. Det är dessutom en typ av golv som har ökat i popularitet under de senaste åren.

Du bör dock vara medveten om att installation av fiskbensparkett inte är en enkel match. Det här är mönstret som även proffsen inte får till pefekt.

Den goda nyheten är att i denna artikel ska vi gå igenom i detalj hur du lägger fiskbensparkett – och lyckas!

Markera mittlinjen

Börja med att göra en kritlinje längs mitten av rummet. Markera sedan en vinkelrät linje: Nu, rita en halvcirkel över den; från den andra änden, dra korsande bågar. Använd en räta för att ansluta de punkter där bågarna korsar varandra. Nu kan du mäta av dessa vinkelräta linjer för att skapa det rektangulära fält som fiskbensmönstret kommer att uppta.

Ställ in lamellängden

Fiskbensparkett måste kapas till en längd som är en exakt multipel av deras bredd. Men om du inte är en mästare på matte, lägg först ut bitar för att se vilken ungefärlig längd som passar inom ditt område; du vill få en lamell i full längd på vardera sidan. Placera det första stycket i en 45 graders vinkel mot mittlinjen, sicksacka sedan ut till sidan, överlappande bitar i 90 grader för att justera längden. När du har en ungefärlig uppsättning, ställ in den exakta längden och notera mätningen.

Bästa Lamellfräs – 5 Bäst i Test [Lista & Tips]

Skapa en testpanel

När du har identifierat din lamellängd, mät och markera en remsa, med tungans ände som avfall, och skär den med en geringssåg. Använd en gummiklubba för att få in antalet remsor som motsvarar dina mått. Säkerställ att lamelländarna ligger helt i jämnhöjd med panelens kanter. Om de inte är det, ta en annan bit och testa den igen.

Klipp lamellerna

När du är nöjd med lamellängden, sätt upp ett stoppblock och skär de återstående lamellerna, så att du hugger av tungans ändar.
Tips: Sopa bort sågspån vid stoppblocket efter varje kapning; annars kommer det att påverka dess längd och passform.

Lägg till spår i de platta ändarna

Fiskbensparketter behöver spår i båda ändar för att låsa fast dem ordentligt. Använd en lamellfräs om du inte har färdiga bitar. Kläm fast en lamell på en arbetsbänk och dra skäret. Montera en tunga inuti det nya spåret för att fästa din fiskbensparkett

Ställ in arbetsavståndet

Du måste rita parallella arbetslinjer på vardera sidan om mittlinjen för att rikta in hörnen på varje lamell när du placerar den. Använd en bjälke för att markera en 45-graders vinkel från ett hörn av en lamell för din första arbetslinje. För att få avståndet till den andra arbetslinjen, rita en linje från motsatt hörn för att korsa den första linjen. Gör nu en linje från skärningspunkten mellan T, vinkelrätt mot lamellens kant. Från den punkten på kanten, rita en linje parallell med toppen av T för att representera mittlinjen.

Markera golvet

Placera lamellen så att den sista raden du ritade är över mittlinjen. Markera i varje hörn av lamellen med flera intervall längs mittlinjen. Använd en räta för att ansluta märkena och bilda två arbetslinjer.

Upprätta mönstret

Rikta in den första lamellen med den sida som täcker mittlinjen, tungan vänd utåt. Lägg den andra lamellen längs den andra sidan och överlappa den första änden med hörnen i linje med arbetslinjerna och tungan utåt.

Spika lamellerna på plats

Placera en golvspikar mot tungans kant på den första lamellen. Slå spikarna med en klubba för att driva in spikarna var 5 tum längs lamellen. Kontrollera inriktningen av den andra lamellen och spika den på plats.

Installera den tredje lamellen som överlappar den andra lamellens ände, den fjärde lamellen som överlappar den tredje lamellens ände och så vidare. Fortsätt mönstret tills spetsen når änden.

Du kan inte spika i spåret på en lamell, så du måste vända lamellriktningen för att täcka de områden som lämnas. För att göra det behöver du en golvlinje, som gör att du kan stöta ihop två spår. Applicera lite trälim i spåret på en installerad lamell. Arbeta nu med den “tungan” och lägg till lameller tills fältet är täckt.

Markera överlappningen för borttagning

Där lamellerna överlappar fältets gränser, trimmar du dem för att få en rak linje. Använd målartejp för att markera en skärlinje. Tejpen skyddar mot splittring när du skär. Det är genom kapning som du får perfekt raka linjer.

Kapa bort överflödet

Skaffa en skärguide för sågningen.Sätt cirkelsågen på styrningen och justera bladets djup till ett djup som är mer än lamellens tjocklek. Trimma lamellerna längs gränsen. Gör samma sak på de andra tre sidorna av fältet.

Lägg till spår i kanterna

Använd lamellfräsen för att skära ett spår runt omkretsen så att du kan lägga till långa golvremsor för att rama in fiskbensmönstret.

Kör en pärla av trälim i spåret längs en sida av fiskbensfältet och sätt in en lång träbit och knacka seda på plats. Upprepa för de andra tre sidorna. Installera nu en dekorativ accentbit för att definiera fältets kant.

Spika gränsstyckena

För nästa lager, mät och klipp för att säkerställa en nära passform. Använd spikar för att installera varje remsa så att den överlappar slutet på nästa i en ram runt fältet. Fortsätt spika kantstycken tills din inramning är klar.

 • Ett bra sätt att starta den första raden är att använda en plywoodskiva. Det ska vara en fyrkantig bit av samma dimension som längden på mönstret. Rikta upp punkterna på en av arbetslinjerna. Dubbelkolla plywood för att se till att den är helt fyrkantig.
 • Skruva ner stödplattan. Med den på plats, torka ihop de första delarna för att se till att allt stämmer som det ska.
 • Rekommendationerna varierar om hur man fäster fiskbensmönstret på undergolvet. Vissa rekommenderar endast spikning; andra rekommenderar att endast lim används. Vissa tillverkare rekommenderar både spikning och limning av golvet. Kontrollera med tillverkaren av golvet du använder.
 • Om du ska limma, ta bort torrskivorna och sprid limmet under de första raderna, se till att du använder lämpligt lim.
 • Placera nästa lamell försiktigt och spik den på plats.
 • När bitarna placeras, var noga med de arbetslinjer som syns genom limet och justera vid behov.
 • När du arbetar kontrollerar du att golvet går ner rakt.
 • Fortsätt spika golvet. Hur du spikar kan hjälpa till att justera mönstret efter behov.
 • Om du inte redan har gjort det, överför en arbetsrad till nästa rad.
 • Börja nästa rad genom att sätta in spåret i ändfogen och placera sedan nästa lamell försiktigt.
 • När du har lagt minst tre lameller i nästa rad, kontrollera om det är rak och skruva ner den första lamellen i raden. Detta förhindrar att lamellerna skjuts ut ur kvadrat när du börjar spika.
 • Innan du går vidare, dubbelkontrollera vinklarna igen med en fyrkant för att se till att lamellerna inte rörde sig medan skruvarna gick in.
 • När den första lamellen skruvas ner kan resten av lamellerna i raden spikas i.
 • Dubbelkolla avståndet mellan hörnen och nästa rad. När du installerar lamellerna, kontrollera detta avstånd regelbundet för att hålla installationen rak. Om det finns variationer i avståndet måste du göra justeringar medan du spikar för att komma tillbaka på rätt spår.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!