Hur man Använder en Vinkelslip [Komplett Guide]

Vineklslipar är mångsidiga verktyg som kan slipa metall och skära kakel, stuckatur, stenar, riva ut murbruk, plus att de kan slipa, polera och slipa. Med andra ord är vinkelslipen ett mångsidigt och praktiskt verktyg som alla bör ha i sin verktygssamling.

I denna artikel tittar vi närmare på hur du använder en vinkelslip i detalj.

Översikt över vinkelslipar

Vinkelslipar är ett bredd använt verktyg och därför hittar du det var som helst där verktyg säljs. Större vinkelslipar finns, men den populära standardstorleken är lämplig storlek för de flesta uppgifter. Du kan köpa väldigt billiga vinkelslipar, men för frekvent användning eller för krävande jobb rekommenderar jag att du investerar lite mer pengar för en vinkelslip med högre kvailitet, kraftfullare motor, och bättre prestanda.

Förmågan att hantera olika hjul och tillbehör är det som gör vinkelslipar så mångsidiga. Din vinkelslip innehåller en spindelbricka och spindelmutter som du installerar i olika konfigurationer för att rymma tjockare eller tunnare hjul eller ta bort helt och hållet när du skruvar fast trådhjul på den gängade spindeln.

Du hittar slipande hjul för en vinkelslip i vilken verktygsaffär som helst. Även om hjulen alla ser lika ut, är de utformade för olika uppgifter.

Metallrengöring med en vinkelslip

Använd en stålborste för rengöring

Rengör rost, cement och smuts från trädgårdsredskap med en trådkopp. Säkra arbetet med klämmor. Se till att borsten snurrar bort från, inte in i kanten. Annars kan borsten fastna på kanten och slå tillbaka på dig.

Borttagning av färg

Ta bort färg med ett trådhjul. Var noga med att arbeta bort från, inte in i, vassa kanter. Trådhjul passar i sprickor och trånga områden.

Trådkoppborste

Trådborstar fungerar utmärkt för stora, plana ytor.

Trådhjul

Trådhjul passar in i trånga utrymmen.

Trådhjul tar snabbt bort rost och fläckad färg. Trådhjul och borstvinkelslipfästen är utformade för olika typer av färgborttaning, rengöring, med mera. Trådhjul fungerar bäst för att ta bort färg eller rost från breda, plana ytor. Trådhjulen passar lättare i sprickor och hörn. Hjul- och borstfästen finns i en mängd olika stilar. Läs förpackningen för att hitta en som fungerar för din applikation. Se också till att matcha trådarna till spindeltrådarna på Vinkelslipen.

Kapa stänger, stänger och bultar med vinkelslip

Montera ett metallskärblad i din vinkelslip. Skjut upp armeringsstångens långa sida och håll den ordentligt. Led avskärningshjulet genom metallen så att vikten på verktyget kan göra det mesta av arbetet. Låt den korta änden släppa fritt för att undvika att kniven kläms fast.

Slipbultar spola mot betong. Du kan borsta mot betongen, men försök inte skära i den med detta hjul.

Om du är tålmodig kan du skära mest metall med en bågfil. Men för snabba, grova skärningar är det svårt att slå en vinkelslip. Jag har använt en vinkelslip för att skära armeringsjärn, vinkeljärn, rostade bultar och svetsade trådstängsel. Använd ett billigt skärhjul för dessa och andra metallskärningsuppgifter.

Kapa kakel, sten och betong

Markera skärets konturer exakt både på framsidan och baksidan av plattan. Kläm fast plattan på din arbetsbänk och gör konturen ungefär 1/8 tum djup på framsidan med diamantbladet.

Vänd brickan och skär igenom brickan bakifrån. Förläng skärningarna förbi linjerna i hörnen för att göra skarpa, fyrkantiga hörn.

Skårning och skärning av keramik eller stenplattor för att passa runt utlopp och andra hinder är svåra om inte omöjliga. Med en vinkelslip utrustad med ett torrslipat diamanthjul kan du enkelt utföra detta arbete.

Slipa bladen på vinkelslipen

Kläm fast bladet i ett skruvstäd eller på din arbetsbänk med handklämmor. Rikta vinkelslipen och justera bladskyddet så att det leder bort gnistor från ansiktet och kroppen. Rikta in slipskivan med vinkeln på bladet. Starta vinkelslipen och flytta sliphjulet stadigt över bladet medan du trycker lätt.

Slipskiva/slipblad

Vinkelslipen är utrustad med ett sliphjul och är ett utmärkt verktyg för att återställa kanter på grovt och verktyg som hackar, slipning av yxor, luckor och gräsklipparblad. Om du behöver en skarpare kant än den som vinkelslipen lämnar, följ upp med en fil. Rikta vinkelslipen så att hjulet snurrar från bladets kropp mot kanten.

Slutligen, med vinkelslipen avstängd, vila slipskivan mot bladet och justera vinkeln på kvarnen så att den passar bladets fas. Det här är den position du vill behålla när du slipar kanten. Slå på vinkelslipen och låt den komma igång innan du flyttar den in i bladet.

Slå vinkelslipen över arbetet i handtagets riktning istället för att slipa fram och tillbaka. Lyft sedan av den och upprepa, koncentrera dig på att hålla vinkelslipen i en jämn vinkel under hela slaget.

Det är lätt att överhetta ett metallblad med en vinkelslip. Överhettad metall blir blåsvart eller halmfärgad och förblir inte skarp länge. För att undvika överhettning, använd endast lätt tryck och håll kvarnen i rörelse. Håll också en hink med vatten och svamp eller trasa till hands och skölja metallen ofta för att hålla den sval.

Skär bort gammal murbruk

Slipa och skär bort gammal, lös murbruk med en vinkelslip och diamantspetshjul. Gör två eller tre 1/2-in. djupa passeringar för att helt rensa fogen.

Slipning slår en mejsel och en hammare för att ta bort gammal murbruk. Det skulle vara värt att köpa en vinkelslip bara för att ta bort murbruk om du har mycket att ta bort. Tjockare diamantspetshjul tar bort gammal murbruk snabbt utan att störa eller skada tegelstenarna. Det är dock dammigt, så bär en dammmask och se till att stänga fönstren när du arbetar utomhus.

Säkerhet med vinkelslip

Till skillnad från borrmotorer som körs med cirka 700 till 1 200 varv / min, roterar vinkelslipar med en hastighet på 10 000 till 11 000 varv / min. De är snabba nog för att vara extremt effektiva men också farliga om du inte använder dem på ett säkert sätt.

Följ dessa försiktighetsåtgärder för säker vinkelslipanvändning:

 • Använd ansiktsskydd och handskar.
 • Koppla bort vinkelslipen när du byter blad.
 • Fäst handtaget och håll fast grepp med båda händerna.
 • Använd skyddet om möjligt.
 • Kör nya hjul i en minut innan du använder dem för att se till att bladet/hjulet inte är defekt.
 • Orientera arbetet så att skräp riktas nedåt.
 • Håll åskådare borta. Alla i närheten bör bära skyddsglasögon.
 • Orientera arbetet så att hjulet snurrar bort från, inte in i, vassa kanter. Hjul, särskilt trådhjul, kan fastna på en kant och slunga arbetsstycket eller få kvarnen att slå tillbaka
 • Håll gnistor borta från lättantändliga material.
 • Kläm fast eller säkra arbetsstycket på något sätt.
 • Förvara vinkelslipar utom räckhåll för barn

Tillbehör:

 • Sopskyffel
 • Förlängningssladd
 • Kvarn
 • Hörselskydd
 • Skyddsglasögon

Olika sorters Blad

 • Stopphjul med diamant
 • Sliphjul
 • Torrskuren diamanthjul
 • Metallavskärningshjul
 • Trådkoppborste
 • trådhjul
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!