Hur man gör ett Vattenfiltreringssystem i ditt hus?

Vatten är nödvändigt för att alla levande varelser ska överleva. Men vatten kan också bära med sig många bakterier och orsaka vattenburna sjukdomar som kolera, diarré, tyfus med mera. Kärnan är att dricka rent vatten som är fritt från farliga bakterier och virus. Det är därför varje hushåll har ett vattenfiltreringssystem. Ett dricksvattenfiltreringssystem kan vara en dyr investering. Tänker du ofta på om det är möjligt att göra ett vattenfilter för hemmet? Om ja, hur gör man då ett vattenfiltreringssystem för ditt hushåll?

Att göra ett vattenfiltreringssystem skulle inte vara en lätt uppgift eftersom det finns några tekniska detaljer inblandade. Men du kan enkelt filtrera vatten hemma med några enkla processer. Här är några enkla gör-det-själv-vattenfiltreringssystem som kan användas när du är hemma eller på resa:

1. Koka

Att koka vatten är ett av de bästa sätten att döda alla virus, bakterier och andra sjukdomsframkallande bakterier som finns i det. Även om smaken av vatten vanligtvis är platt men den kan lätt återställas genom att byta behållaren och låta den stå i några timmar innan du dricker den. Du kan också lägga till en nypa salt för varje liter kokt vatten. Så här kan du koka vattnet rätt:

Om vattnet är grumligt, filtrera det sedan genom en ren bomullsduk eller vänta tills partiklarna har lagt sig. Om vattnet är klart behöver du inte filtrera det. Koka det klara vattnet till en rullande koka i 1 till 3 minuter. Kyl vattnet och förvara dem i rena behållare med lock. Tillsätt salt i den mängd som nämnts ovan om du vill ta bort den platta smaken.

2. UV-behandling

Ja, UV-behandling kan enkelt göras hemma. I detta vattenfiltreringssystem måste du låta naturligt solljus skina genom vattnet. UV-strålarna förstör DNA från bakterier, virus, bakterier och andra skadliga mikroorganismer som finns i vattnet. Om du tillsätter lite limejuice kommer det att påskynda processen. Kom ihåg att hålla vattnet direkt under solljus, alla hinder kommer att minska effektiviteten.

3. Reningsdroppar eller -tabletter

Det finns flera typer av vattenreningsdroppar och tabletter tillgängliga på marknaden som effektivt kan hjälpa till att filtrera vattnet från bakterier och skadliga bakterier. Vattenreningsdroppar eller tabletter är ganska praktiska när du reser och används också i stor utsträckning vid tidpunkten för katastrofer som översvämningar när vattnet inte är säkert att dricka. Dessa vattenreningsdroppar och tabletter är vanligtvis tillgängliga i form av:

  • Klordioxid
  • Tetraglycinhydroperjod
  • Natriumdiklorisocyanurat
  • Jod

Det kan finnas andra också, men dessa är de vanligaste. När dessa kemikalier i form av droppar eller tabletter blandas med vatten skapar de en miljö som gör det omöjligt för virus, bakterier och parasitära protozoer att överleva. När dessa sjukdomsframkallande mikroorganismer i vattnet är döda, blir vattnet säkert att dricka. För att det exakta måttet ska användas, följ tillverkarens instruktioner och vänta på den angivna tiden.

4. Hur man gör ett vattenfiltreringssystem för köksbänken

Du kan enkelt göra ett köksbänkvattenfilter med hjälp av några enkla ingredienser. Du kan lagra en blandning av grus, lek och aktivt kol i en behållare som har borrats med ett hål. Du kan montera VVS genom detta hål för att få klart och rent vatten. Det översta lagret är grus som fångar upp de stora skräpbitarna. Det andra lagret är leksand, och detta fångar upp de mindre partiklarna som grus eller smuts och ger vattnet ett klart utseende. Det aktiverade kolet hjälper till att fånga upp och bli av med vissa kemikalier.

5. Aktivt kol

Aktivt kol är ett svart pulver som är tillverkat av kokosnötskal, kol, benkol, sågspån, torv, olivgropar och petroleumkoks. Den aktiveras genom att den bearbetas vid extremt höga temperaturer. Under aktiveringsprocessen frigörs de tidigare absorberade molekylerna från kolet, vilket gör det fritt att binda andra ämnen. Träkol blir mycket absorberande efter aktiveringsprocessen. Det är därför träkol har förmågan att binda till sig alla skadliga ämnen som finns i vattnet och gör det rent och rent att dricka.

De är kända för att ha vissa hälsofördelar, och nästan alla vattenfiltreringssystem som finns på marknaden använder detta för att rena och filtrera vatten. Aktivt kol har förmågan att absorbera skadliga bekämpningsmedel, gifter, svamp, kemikalier och virus. Gifterna bundna till träkol lämnar vår avföring eftersom vår kropp inte absorberar träkol.

6. Sedimentfilter

Även om sedimentfilter inte behöver tillverkas hemma eftersom de är lätt tillgängliga i butiker, men de är ett riktigt bra alternativ för att få rent filtrerat vatten. Det finns många små filter tillgängliga på marknaden som är bärbara, lätta att använda och kostnadseffektiva också. Dessa sedimentfilter är fördesignade för att ta bort bakterier och bakterier från vattnet och göra det hälsosamt att dricka. Beroende på vilken typ av filter du köper kan de vara avsedda för enstaka eller flera användningar.

De inkluderar:

  • Filtrerande vattenkanna
  • Klämbara påsfilter
  • Handpump maskin
  • Filtrerande vattenflaska eller sugrör

Alla dessa alternativ är lätt tillgängliga i de flesta butiker och ofta ett bra alternativ när du reser långa eller korta sträckor.

Dessa är några fantastiska kostnadseffektiva vattenfiltreringssystem som du kan använda hemma. Du kan använda en som bäst passar dina behov och situation. Om du har möjlighet att köpa en så finns det flera bra märken på marknaden. Du måste göra en del efterforskningar innan du installerar en i ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!