Hur man Rengör Tygsoffan Hemma – Komplett Guide

En soffa är en av de viktigaste komfortmöblerna i många hem. Det ger utrymme för skön avkoppling, speciellt efter en hektisk dag. Det hjälper också att förbättra stilen på ditt vardagsrum och förbättrar ditt hems övergripande estetik.

Eftersom soffan är en av de mest använda möblerna i hemmet är den mer benägen att slitas sönder. Speciellt tygsoffan absorberar kroppsoljor, lukt från mat och dammpartiklar, vilket gör den illaluktande och smutsig och gör att det blir en mardröm att sitta eller koppla av på den.

Som ett resultat, regelbundet rengöring och underhåll av soffan är mycket viktigt.

Att veta hur du rengör din tygsoffa hemma är viktigt som husägare. Denna färdighet gör att du kan njuta av dess användning och förbättra dess hållbarhet.

Soffor finns i olika stilar och material, vilket gör rengöringsprocessen lite teknisk. Men att känna till rätt metod och att förstå riktlinjerna för rengöringsprocessen kommer att göra projektet enkelt att slutföra.

Det är därför vi har skrivit den här artikeln för att specifikt vägleda dig om hur du rengör din tygsoffa hemma.

Soffrengöringsregler att känna till innan du rengör din tygsoffa

Det finns olika metoder för att rengöra ett tyg soffan, beroende på hur smutsig soffan är och vilket material den är gjord av. Dessa metoder, vanligtvis kallade “soffrengöringskoder”, är en uppsättning etiketter som är märkta på soffan under produktionen.

Taggarna är märkta enligt följande:

W = Detta indikerar att du kan rengöra soffan med vatten- baserade rengöringslösningar. Vattenbaserade rengöringslösningar är rengöringsmedel för sofföverdrag där deras huvudkomponenter är

S/W = Denna tagg betyder att du kan rengöra soffan med vatten och lösningsmedelsbaserade lösningar.

S = Detta indikerar att du bara kan rengöra soffan med en lösningsmedelsbaserad lösning eller rengöringsmedel.

O = Detta indikerar att soffan är gjord av en organisk fiber och endast kan rengöras eller tvättas med kallt vatten.

X = Detta indikerar att du bara kan rengöra soffan med dammsugare.

Det är relevant att notera att att förstå ovanstående koder för rengöring av tygsoffa är lika viktigt som att rengöra själva soffan. Om du inte följer koden som specificerats av tillverkaren kan du förstöra din soffa.

Förberedelser

För att rengöra en tygsoffa hemma behöver du först förbereda dig genom att skaffa rätt verktyg och utrustning. Här är några av de saker du behöver ha:

 1. Dammsugare – En dammsugare är det första verktyget som du behöver när du ska rengöra en soffa. En högpresterande dammsugare med bra sugkraft är en nödvändighet för att avlägsna lös smuts och damm från soffan. Det är också bra att ha en möbelborste som kan användas tillsammans med dammsugaren för att komma åt svåråtkomliga områden.
 2. Rengöringsmedel – Du behöver välja ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för tygsoffor. Det finns olika typer av rengöringsmedel på marknaden, och det är viktigt att välja ett som är säkert att använda på tyget. Innan du använder något rengöringsmedel, se till att läsa instruktionerna noga och testa det på en liten, dold yta för att se till att det inte skadar tyget.
 3. Svampar eller trasa – Du kommer att behöva en mjuk svamp eller trasa för att applicera rengöringsmedlet på soffan och torka bort smuts och fläckar. Se till att välja en mjuk svamp eller trasa som inte kommer att repa eller skada tyget.
 4. Skyddsutrustning – Det är alltid bra att använda skyddsutrustning när du rengör. Det kan vara handskar för att skydda händerna, en ansiktsmask för att skydda andningsvägarna från kemikalier och damm, och skyddsglasögon för att skydda ögonen från stänk.

När du har samlat all utrustning och rengöringsmedel som du behöver, är det viktigt att tänka på försiktighetsåtgärder. Se till att läsa och följa instruktionerna för varje produkt du använder och undvik att använda för mycket rengöringsmedel eller att applicera det för hårt på tyget.

Hur du rengör din tygsoffa hemma

Det finns olika nivåer för att rengöra soffor, som ofta beror på hur seg smutsen är på din soffa.

Gör regelbunden rengöring och underhåll av din soffa varje vecka eller två gånger i veckan. Denna frekvens hjälper till att hålla borta dagliga fläckar och smuts från soffan. Det kommer också att göra djuprengöring av din soffa lättare och mindre stressande.

Använd en torr borste

Du kan använda en torr borste för att sopa bort skräp som fångas av tyget, särskilt smuts som fångas upp från att äta snacks som kex.

Användning av dammsugare

Efter att ha skrubbat bort smutsen från tygsoffan, ställ in dammsugaren på lågt innan du dammsuger. Det kommer att göra det lätt för smutsen att lätt tas upp av vakuummaskinen.

Vänd på kuddar

Efter att ha skurat smutsen och använt vakuumet för att samla upp skräpet, vänd på kudden för att minska det slitna utseendet.

Hur man gör djuprengör en tygsoffa hemma

Om regelbundet underhåll inte täcker smutsen på soffan eller nivån av skräp som soffan har samlat på sig behövs en djuprengöringsprocess. När du djuprengör en tygsoffa måste du ha materialets natur i åtanke och koden som krävs för rengöringen.

Följande är steg som hjälper dig att uppnå en bra djup rengöringsresultat för din soffa.

Tygprovning

Testa ditt tyg i ett klart ljust område för att se om du kan använda bakpulver för att rengöra det. Detta test beror på att medan bakpulver är optimalt för att ta bort svåra fläckar och skräp från sofftyger, fungerar det bäst på klädsel.

Soffborstning

Använd en hård eller styv borste för att ta bort damm, smulor och smuts från din soffa.

Applicering av bakpulver

När du har bekräftat att bakpulver kan användas på ditt tyg, strö försiktigt lite läsk på soffan medan du koncentrerar dig på de områden som är mest drabbade vid smutsen. Låt det sedan dra i 15 – 25 minuter

Använd dammsugare

En borste kan fästas på dammsugaren för att ge plats för djuprengöring av smulor och avlägsnande av sodablandningen.

Ta bort svåra fläckar

Ytor som är allvarligt fläckiga med skräp bör bearbetas med lösningar som matchar din soffas tyg. Det är bäst att använda en bit ren bomullsduk för denna aktivitet.

Under tiden kan du utföra djuprengöring av din tygsoffa med andra metoder som:

 • Soffschampo
 • Vinäger
 • Rengöringsmedel

Städning av ytan

När du har samlat all utrustning och rengöringsmedel, är det dags att börja rengöra ytan på din tygsoffa. Följ dessa steg för att rengöra ytan på din soffa:

 1. Avlägsna löst damm och smuts – Innan du börjar rengöra din soffa, se till att avlägsna lös smuts och damm genom att använda en dammsugare och en möbelborste. Använd möbelborsten för att komma åt svåråtkomliga områden på soffan.
 2. Applicera rengöringsmedlet – Efter att du har avlägsnat lös smuts och damm, är det dags att applicera rengöringsmedlet på soffan. Börja med en liten mängd rengöringsmedel och applicera det på en dold yta för att testa att det inte skadar tyget. När du har verifierat att rengöringsmedlet är säkert att använda, applicera det jämnt på soffan med hjälp av en mjuk svamp eller trasa.
 3. Torka bort smuts och fläckar – Använd svampen eller trasan för att torka bort smuts och fläckar från soffan. Var försiktig så att du inte gnuggar för hårt på tyget eftersom detta kan orsaka skador. Torka bort smutsen försiktigt genom att använda en cirkulär rörelse tills fläcken eller smutsen försvinner.
 4. Låt soffan torka – Efter att du har rengjort ytan på soffan, se till att låta den torka helt innan du använder den igen. Du kan öka torktiden genom att använda en fläkt eller öppna fönstren för att öka luftcirkulationen i rummet. Undvik att använda soffan tills den är helt torr för att undvika att smuts och fläckar fastnar på det fuktiga tyget.

Genom att följa dessa steg för att rengöra ytan på din tygsoffa regelbundet, kan du hålla den ren och fräsch längre och förlänga dess livslängd.

Djuprengöring med soffschampo

I jakten på en djupare rengöring av din soffa, borde du överväg att hyra en ång- eller matttvättare så att du kan använda schampo i soffan. Du kan använda soffschampo på olika klädslar, förutom de som är för tjocka, som mockamaterialet.

Följande steg hjälper dig att rengöra din soffa med schampometoden.

Steg 1

Använd en dammsugare med ett styvt borsttillbehör att noggrant dammsuga några av kuddarna för att ta bort inbäddad smuts samtidigt som man säkerställer att områdena är väl avgränsade.

Steg 2

Välj en maskin; fyll den med vatten och en rengöringslösning som passar ditt sofftyg.

Steg 3

Använd maskinen för att rengöra soffan samtidigt som du behåller ett stadigt och rakt tvättmönster. För att du ska kunna rengöra soffan ordentligt bör regioner med tuffare fläckar ha störst uppmärksamhet.

Steg 4

Låt dynan torka helt och lägg den sedan tillbaka i soffan.

Djuprengöring med vinäger

Vit vinäger är naturligt bra för att ta itu med envisa fläckar och är säker att använda på de flesta tyger.

Eliminerar hårda fläckar på din soffa kan ibland vara svår. Vit vinäger är dock ett bra alternativ för dig, eftersom det hanterar envisa fläckar utan krångel, vilket gör det till en adekvat soffrengörare.

Det är viktigt att notera att du inte ska blötlägga eller gnugga behandlingen när du använder vinäger eftersom det kan sprida smutsen över andra ytor på soffan.

För att göra din vitvinägerlösning, använd följande:

 • En kopp varmt vatten
 • En kopp vit vinäger
 • En tesked diskmedel

Blanda ovanstående ingredienser i en skål och applicera dem på fläckar genom att vispa dem med en ren trasa.

Djuprengöring med rengöringsmedel

När du rengör med tvättmedel, se alltid till att använda lämpliga och pålitliga sådana för den typ av tyg som du har i din soffa. Det finns också speciella tvättmedel avsedda för soffklädsel. Du kan löpa dem i en butik eller online.

Du kan också använda milda tvålar som är bra för handtvätt eller använda hemgjord lösning.

Här är den hemgjorda lösningsformeln:

 • En tesked tvättmedel
 • Två koppar vatten

Blanda ovanstående föremål och applicera dem på de inbäddade fläckarna med en svamp. Applicera inte lösningen för mycket.

När du har tagit bort fläcken, rengör ytan med vatten för att ta bort överflödigt vatten och vispa med en torr handduk.

Hur man tar bort fettfläckar från din soffa

När ett spill inträffar på soffan önskar vi alltid att det bara tar vatten och en bit tyg eller pappershandduk att göra städningen. Detta är dock inte ofta fallet, eftersom det vanligtvis krävs ett extra rengöringsmedel för att rensa bort fläckarna.

Det effektivaste och mest effektiva sättet att få bort sådana fläckar är genom att strö bakpulver. Strö en handfull bakpulver över det färgade området och låt det härda i 16 till 20 minuter. Det skulle ge det tid att blötlägga och helt ta bort fläcken. Efteråt kan du dammsuga och rengöra eventuella rester med en snygg trasa.

Soffkuddar Skumtvätt

Utsläppet då och då råkar passera klädselfodret, sipprar djupt in i soffan. Du ska ta bort klädseln och nå själva formen i denna situation. För att hantera detta, använd vinägerlösningen, sug upp smutsområdet försiktigt och lätt och ställ ut det på en öppen plats för att torka.

Soffdesinfektion

Din soffa kan behöva desinficeras efter en grundlig rengöring på grund av de olika bakterier som finns i ditt hem. Ångrengöring är den bästa metoden för att desinficera din soffa, men om du inte vill hyra eller använda en ångtvätt kan du använda ett hemgjort medel.

Nedan är hur du förbereder Botemedlet.

 • Två koppar rödsprit
 • En kopp vatten eller utspädd eterisk olja (tea tree oil är mest att föredra)

Blanda ovanstående i en sprayflaska och fukta soffan så att den inte blir för blöt. Dammsug den försiktigt eller använd en snygg trasa för att rengöra soffan och låt sedan soffan torka.

Gör rätt från början

Fläckar på soffan kan vara obehagligt, speciellt när de luktar. Men det behöver inte vara en katastrof. Med rätt guide kan du också bli expert på att rengöra din soffa.

Att följa den här guiden hjälper dig att återställa bekvämligheten du tycker om när du använder din soffa och förbättra soffans livslängd ytterligare.

Djuprengöring

När du har rengjort ytan på din tygsoffa, kan det vara dags att ge den en grundlig djuprengöring för att ta bort smuts och fläckar som har trängt in i tyget. Följ dessa steg för att utföra en djuprengöring av din tygsoffa:

 1. Använd ångrengörare – En ångrengörare är ett effektivt verktyg för att utföra en djuprengöring av din tygsoffa. Ångan lösgör smuts och fläckar från tyget och dödar samtidigt bakterier och allergener. Se till att följa instruktionerna för ångrengöraren noga och använd rätt tillbehör och rengöringsmedel för att rengöra din soffa.
 2. Alternativa metoder – Om du inte har en ångrengörare kan du använda alternativa metoder för att djuprengöra din tygsoffa. En av dessa metoder är att blanda varmt vatten och en mild tvål och applicera blandningen på soffan med en svamp eller trasa. Torka bort med en ren trasa och upprepa tills smuts och fläckar är borta.
 3. Undvik att skada tyget – När du djuprengör din soffa, se till att undvika att skada tyget genom att använda för mycket rengöringsmedel eller gnugga för hårt på tyget. Tänk på att använda mjuka, cirkulära rörelser för att undvika att skada tyget.
 4. Låt soffan torka – Efter att du har djuprengjort din soffa, se till att låta den torka helt innan du använder den igen. Du kan öka torktiden genom att använda en fläkt eller öppna fönstren för att öka luftcirkulationen i rummet. Undvik att använda soffan tills den är helt torr för att undvika att smuts och fläckar fastnar på det fuktiga tyget.

Genom att utföra en djuprengöring av din tygsoffa regelbundet, kan du hålla den ren och fräsch längre och förlänga dess livslängd.

Underhåll

Efter att du har rengjort och djuprengjort din tygsoffa är det viktigt att upprätthålla dess renhet och skick genom regelbunden underhåll. Här är några saker som du kan göra för att underhålla din soffa:

 1. Reglerbunden dammsugning – Dammsug din soffa regelbundet för att avlägsna lös smuts och damm. Använd en möbelborste för att komma åt svåråtkomliga områden på soffan.
 2. Använd möbelöverdrag – Om du vill skydda din soffa från fläckar och smuts, överväg att använda en möbelöverdrag. Det finns många olika typer av möbelöverdrag på marknaden, från enkla tygöverdrag till mer avancerade vattentäta överdrag som kan skydda din soffa från spill.
 3. Tips för att undvika fläckar – För att undvika fläckar på din soffa, undvik att äta och dricka på den, och se till att tvätta händerna innan du använder den. Om du spillt något på soffan, rengör det snabbt med en mjuk svamp eller trasa och mild tvål.
 4. Byt ut dynorna – Om din soffa har lösa dynor, överväg att byta ut dem regelbundet för att hålla din soffa i bästa skick. Det kan också vara en bra idé att rotera dynorna för att jämnt fördela slitaget på tyget.

Genom att regelbundet underhålla din tygsoffa kan du förlänga dess livslängd och hålla den ren och fräsch längre. Se till att följa dessa tips för att skydda din soffa från smuts och slitage.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!