Hur man Städar ett Nytt Hus Innan man Flyttar in

Att flytta in i ett nytt hem kan vara en spännande men ändå stressig tid. Utrymmet är fullt av så många möjligheter. För att verkligen komma igång med saker och ting bör en djuprengöring stå ganska högt på din att göra-lista. Såvida inte bygget av huset precis avslutats och du är de första invånarna någonsin, är chansen stor att det nya hemmet inte är så rent som du skulle vilja tro att det är.

Människorna som bodde där innan du gjorde – oavsett om de var ägare eller hyresgäster – lämnade definitivt lite smuts efter sig, även om de inte menade att göra det. När du börjar flytta in dina möbler och andra tillhörigheter är det bara att flytta saker ur vägen att rengöra, så om möjligt, ge dig själv några dagar innan du faktiskt tar med flyttbilen för att städa utan någonting på ditt sätt.

Städningstips att följa för ditt nya hus

Så här städar du ditt nya hus innan du flyttar in. Du kommer att uppskatta det på flyttdagen eftersom allt kommer att bli mycket enklare.

Vad du behöver för att städa ett nytt hus

Eftersom ingenting finns i hemmet måste du se till att du har alla verktyg och material du behöver innan du börjar.

 • Dammsugare med slangar och fästen
 • Kvast och sopskyffel
 • Mopp och hink
 • Trappstege
 • Toalettborste
 • Svampar
 •  Sprayflaska
 • Rengöringslösningar
 • Allrengöringsmedel
 • Glasrengörare
 • Badrumsstädare
 • Mattvättare
 • Golvstädare
 • Ugnsrengörare
 • Toalettrengörare
 • Avfettningsmedel
 • Klorfritt blekmedel
 • Rengöringsborstar
 •  Rengöringsdukar
 • Tidnings- eller bruna papperspåsar
 • Gummihandskar
 • påsar för smutsiga trasor eller skräp

Börja högt och arbeta dig ner i varje rum

Damm från de högre delarna av hemmet kommer utan tvekan att falla ner och förstör dina fina rena golv om du jobbar på annat sätt. Börja med att rengöra lamporna eller takfläktarna i rummet eftersom det är mycket mindre sannolikt att dessa rengörs någon annan gång. Och allt damm som samlas där arbetar sig in i ditt hem med tiden.

För att rengöra takfläkten, placera en gammalt örngott över varje blad när du torkar, rör sig från insidan till utsidan. Detta kommer att hjälpa till att förhindra en dammstorm. Vänd på dammsugaren och tillbehören för att rengöra svåråtkomliga ställen.

Städa badrummen

Även om många kommer att rekommendera att börja i köket, är det en bra idé att börja med ett av badrummen, eftersom du förmodligen kommer att behöva använda ett någon gång medan du städar.

Dammsug persienner, gardiner etc. Använd en blandning av diskmedel och vatten för att rengöra eventuell överbliven smuts.

Rengör fönstren med glasrengöringsmedel och använd ett allmänt rengöringsmedel på fönsterbrädorna. Om du upptäcker mögel, använd ett blekmedel. Torka av insidan och utsidan av alla skåp, lådor och linneskåp.

Rengör badkaret och duschen. Om det verkar vara ganska rent kan du använda ett allmänt rengöringsmedel. Om du har att göra med hårt vattenfläckar eller tvålavskum behöver du något lite mer målinriktat. Blanda en del vinäger och en del diskmedel i en sprayflaska. Applicera rikligt och låt sitta i 30 minuter medan du rengör andra områden. Skrubba och skölj rent med vatten. Undvik slipande rengöringsmedel på nyglaserade badkar.

Desinficera toaletten. Använd en toalettborste för att skrubba insidan av toaletten och svampar för att rengöra baksidan, utsidan och handtagen.

Rengör eventuellt toaletttanken för att minska mögel och rost. Gör detta genom att hälla vinäger direkt i tankens vatten och låt lösningen sitta där i 12 timmar. Spola några gånger för att ta bort vinägern. Stäng av vattenventilen på baksidan av tanken och spola toaletten. Medan tanken är tom, skrubba insidan av tanken med en allrengöringslösning. Slå på vattnet igen och spola tills vattnet är klart i tanken och skålen.

 • Rengör diskhon och räknare. Torka av diskhon, kranen och diskarna med ett allrengöringsmedel.
 • Rengör spegeln med ett glasrengöringsmedel. Använd en tidning eller en skrapa för att förhindra ränder.
 • Rengör väggar, golvlister och ljusströmbrytare. Torka av dessa områden med en allrengöringsprodukt.
 • Rengör dörrarna och dörrhandtagen. Eftersom dörrhandtagen är en yta med hög beröring, överväg att använda ett desinfektionsmedel på dessa områden.

Städa köket

Börja med att koppla ur kylskåpet och låt det värmas upp. Det är lättare att rengöra ett kylskåp som inte är kallt, och du kommer inte att slösa energi på att kyla resten av hemmet med kylskåpsdörren öppen medan du arbetar.

Öppna ugnen medan du väntar på att kylskåpet ska värmas upp. Ta bort hyllorna. Spraya det i en kommersiell ugnsrengöringsprodukt eller en blandning av bakpulver och vatten. Låt det sitta i minst 15 minuter innan du börjar rengöra.

Medan rengöringsblandningen står i ugnen, ta bort elementen och dropptråg. Blötlägg gallren och droppformarna i ett handfat fullt med varmt vatten med tvål.

Rengör inuti ugnen. Om det är en självrengörande modell, kör cykeln.

Rengör spiskåpan – både invändigt och utvändigt. Täck den övre delen av serien med ett ark tidningspapper eller bruna papperspåsar för att skydda den från eventuellt dropp när du rengör huven.

Om en vanlig rengöringsmedel inte får jobbet gjort, välj ett avfettningsmedel. Kontrollera filtret och rengör eller byt ut det vid behov. Om köksfläkten har en lampa, kontrollera att den fungerar och byt ut glödlampan om det behövs.

Rengör toppen och framsidan av kaminen. Torka av framsidan och toppen av kaminen med lämpligt rengöringsmedel. Om du har en spis med platt glas, använd en rengöringslösning speciellt för detta. Rengör runt knopparna.

Flytta bort kaminen från väggen för att rengöra sidorna. Det är också dags att rengöra värmelådan, under spisen och bakom den.

Rengör ugnsgallren och dropppannor. Sätt tillbaka dem och sätt tillbaka elementen.

Rengör kylen och frysen. Ta bort ställ och lådor. Rengör enhetens insida. Blötlägg ställ och lådor i ett handfat fullt med varmt tvålvatten. När allt är rent och torrt, sätt tillbaka ställen och lådorna på plats.

Torka av framsidan och sidorna av kylskåpet. Innan du ansluter den igen, rengör den bakom den. Koppla in den och skjut tillbaka den på plats. Lämna lite utrymme mellan väggen och enhetens baksida för att ge tillräckligt med luftflöde.

Rengör köket skåp och lådor. Torka av insidan och utsidan för att ta bort damm och smuts. Om så önskas, lägg till hyllpapper för att skydda insidan av skåpen.

Torka diskarna med en allround renare, såvida du inte arbetar med bänkskivor i sten.

Spraya diskhon med en blandning av blekmedel och vatten. Låt det sitta i några minuter och skölj sedan. Om du har en sophantering, blanda bakpulver med vatten och häll ner i avloppet. Kör en liten ström av vatten i diskbänken med avfallet och kör avfallet i några minuter för att rengöra det.

Om du har en diskmaskin, ta bort hyllorna och torka av insidan. Kör en tom cykel med en diskmaskinsrengörare för att ta bort lukt. Om det finns kvardröjande smuts i botten av diskmaskinen efter att cykeln är klar, ta bort den nedre hyllan och rengör den med en lösning med vinäger och vatten.

Rengör resten av utrymmet

Börja uppifrån och arbeta dig ner, rengör vardagsrum, sovrum och andra delar av hemmet. Rengör armaturer, väggar, fönster, socklar, ljusbrytare, etc. som du har gjort i de andra områdena. Torka av väggarna och hyllorna i garderoben.

Rengöring av golv

När allt annat är klart är det dags att rengöra golv i varje rum. Antingen sopa och moppa eller dammsug, beroende på typ av golv i rummet. Vid rengöring av golv, använd alltid en lösning som matchar golvtypen. Om du rengör äkta trägolv, använd en mild trätvål, och om du rengör sten, undvik allmänstädare.

Börja i hörnet längst bort från dörren, arbeta sedan dig tillbaka så att när du moppar, behöver du inte gå tillbaka över ett område som du redan har städat. Arbeta mot antingen den främre eller bakre dörren, baserat på hur du planerar att lämna hemmet efter att du har torkat klart det sista rummet.

Om du har mattor i ditt hem, kanske du vill hyra en mattvättare och ångtvätta dem själv, eller anlita ett professionellt mattvättsföretag för att göra det åt dig. Om du vet att mattorna nyligen har ångats räcker det oftast med dammsugning.

Slutsats

Om du är begränsad i tid men vill vara säker på din platsen är så ren som möjligt innan du flyttar in, överväg att anlita en professionell hushållerska som kommer in och ta hand om det åt dig.

I båda fallen kommer ditt hem att vara snyggt och rent när du börjar ta in saker. När du packar upp kan du städa upp din röra när du går. När du är klar, kommer du att kunna hålla dig till ett regelbundet städschema som håller ditt hem i toppform hela tiden.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!