Hur man Väljer den bästa Mattan för Ditt Hem

Är du en ny husägare och står inför utmaningen att fatta rätt beslut om mattan att använda? Eller vill du bara byta ut din gamla matta?

Denna information kommer att fungera som en användbar guide.

Mattor tillverkas av vävda fibrer och används mest för golvdekoration. Förutom att försköna hemmet absorberar mattor även ljud, bevarar rumstemperaturen och förhindrar halka på grund av den höga friktionen på ytan.

Att köpa en matta till ditt hem kan kännas överväldigande eftersom det finns flera typer och design att välja mellan. Men att sätta upp en perfekt plan för att välja en matta är det bästa sättet att övervinna all oro som kan uppstå som ett resultat.

Varför använda mattor ?

Följande är några av fördelarna med att använda mattor för bostäder eller kommersiella ändamål.

Lättare att underhålla

Underhållet av mattor är enklare jämfört med andra material. Allt du behöver är en dammsugare för att få bort damm som fastnat på ytan.

Utseende

Mattor är ett utmärkt tillskott för att försköna ditt hem. Färgmönstren och designerna gör ditt hem mer attraktivt för besökare.

Stil

Känner du att du kanske inte får en mattdesign som passar ditt hem? Oroa dig inte, det finns massor av mattstilar att välja mellan; listan är outtömlig.

Isolering

En matta är en bra isolator för temperatur, så var säker på att atmosfärsförhållandena för inomhusmiljön där mattan används bevaras alltid.

Känsla

Hur känns det att ligga på en cementerad golv utan golvbeläggning? “Ett äpple om dagen håller läkaren borta”, säger de – i det här fallet, “håller den mjuka strukturen en matta har ryggsmärtor och smärtstillande borta”.

Akustik

Enligt forskning är en matta ett utmärkt alternativ när det kommer till ljudisolering. Vadderade mattor är till och med en perfekt förstärkare för ljud.

Säkerhet

Årligen registreras miljontals hemolyckor över hela världen. I Amerika dör cirka 2,7 miljoner människor av faller eller halkar på hemmets golv, trappa eller badrum. Halk och fall förekommer på hårda eller klinkergolv, men mattor är säkrare och är inte halkbenägna.

Kostnadsbesparing

Mattor är relativt billiga jämfört med andra golvmaterial. Det kommer att spara mycket pengar att installera eller ordna dem eftersom du bara behöver sprida din matta över rummet.

Hälsa

Förutom säkerheten mot halka, rekommenderas mattor hälsomässigt eftersom ytan fungerar som en fälla för damm, smuts och andra föroreningar – håller kvar dem tills de kan kasseras ordentligt.

Hållbar

Framsteg inom tekniken introducerade moderna metoder för återvinning av mattor. Gamla eller utslitna mattor behöver inte längre kasseras, de kan helt enkelt återvinnas till nya eller material som kan användas till andra produkter.

Hur man väljer en matta

Låt oss gå igenom stegen för att få den mest lämpliga mattan för dig. Nedan finns en guide som hjälper dig att välja de bästa mattmaterialen du väljer.

1. Budget

Analysera priset innan du går och handlar så att du kan ha en uppfattning om den beräknade kostnaden. Detta kommer att hjälpa till att begränsa din sökning. Se också till att du mäter längden och bredden på ditt rum, inklusive eventuella burspråk, utrymmen under trappor och dörrurtag som behöver monteras. Lägg till ett överskott på minst 10 cm till bredd- och längdmått för trimning. Du kan använda samma metod för att beräkna underlag.

2. Mattstruktur

Välja rätt struktur för ditt hem är det viktigaste när du bestämmer dig. Med tanke på vilken del av hemmet du tänker lägga din matta och vilken typ av tryck den kommer att behöva utstå kommer du att begränsa dina alternativ.

Du kan unna dig lite lyx i sovrummet där en mjukare lugg tål tofflor eller barfota. Men du behöver något tätt och tätt i områden med hög trafik som vardagsrummet.

3. Hållbarhet

En annan viktig faktor att tänka på när du väljer en matta är dess hållbarhet. Se till att du bedömer hållbarheten på mattan du tänker köpa. Undersök tjockleken, motståndskraften, materialet och vikten på en mattas lugg.

Detta kan göras med tummen genom att trycka in den ordentligt i högen. Om den studsar tillbaka lika snabbt som du trycker med tummen är den tillräckligt tät, men om den inte återhämtar sig snabbt nog, överväg andra alternativ. Det är inte det bästa för dig.

4. Densitet

Hur tät din matta är bör vara avgörande för ditt beslutsfattande, särskilt om du tänker sprida den i ett område med mycket trafik som hallen eller trappan.

Hur vet du då hur tät mattan är?

Täthet bestäms av stickningens närhet från en fiber till en annan , snarare än mattans djup. Undersök noggrant under materialet för att se hur mycket utrymme det är mellan tofsarna. Stora luckor betyder att mattan förlorar sin elasticitet snabbare.

5. Vikt

När du har valt ett tyg, se till att du observerar tygets vikt på liknande mattor. Vikter är vanligtvis tryckta på baksidan av materialet. Att döma av tumregeln har korta och täta fibermattor en längre livslängd.

6. Färg

Färg är en annan faktor att ta hänsyn till. Mörka färger fungerar bäst i områden med hög trafik eftersom de lätt döljer damm och smuts. Fläckar är inte uppenbara på mörka mattor jämfört med andra färger.

Alternativt kan du välja en ljusare nyans för ett sovrum. Säljare tillåter ofta lån av prover; placera provet i ditt rum för att få en uppfattning om hur färg kommer att påverkas av ljus.

7. Expertis

När du har gjort ett val som kommer att förbättra ditt moderna bostadsutrymme, måste du se till att mattan är försedd med precision. En dåligt monterad matta kan skada helhetssynen i ett modernt rum där allt är snyggt och snyggt. Det är därför det alltid är bäst att överlåta montering i händerna på specialister.

Material som används vid tillverkning av mattor

När du bestämmer dig för vilken matta du ska välja är det avgörande att ha en uppfattning om de material som används vid tillverkning av mattor. Några av materialen inkluderar vävd nylon, polyester, olefin och ullfibrer. Vart och ett av dessa material har sin fördel framför ett annat material, och ditt val beror på vad du önskar.

Den viktigaste faktorn att tänka på innan du köper en matta är dess kvalitet och varaktighet. Även om tillverkare kommer att göra anspråk på hållbarhet och kvalitet, är det bäst att titta på hur mattan tillverkas och vilka material som används.

Mattor är ett av de billigaste golvbeläggningsalternativen som finns, vanligtvis säljs för mycket mindre än kakel. Det råder dock ingen tvekan om att de fortfarande är en betydande kostnad för de flesta husägare (och hyresgäster, om din hyresvärd inte står för kostnaden).

Följande är material som används för att göra mattor.

Nylon

Nylon, även känd som polyamid, är det mest hållbara mattmaterialet som finns. Dess halksäkra material gör den till ett förstahandsval för hem med barn som roar sig mycket.

Polyester

Det är känd för sitt attraktiva utseende. Mattdesign är mer elegant på polyestermaterial än någon annan.

Olefin

Detta är en betydande alternativ när det gäller dess rostfri textur och fuktbeständighet.

Ull

Mattorna är också gjorda av ull. Denna sort av mattor är smutsbeständiga, har en längre livslängd och ser vackra ut med design. Den största defekten med denna typ av matta är att den är benägen att få fläckar.

Slutsats

Du skulle inte vilja börja kräva en förändring eller byte några veckor efter att du spenderat en förmögenhet på golvdesignen i ditt hem.

Se till att du tar dig tid och går igenom stegen för att få bästa resultatet och ta dig ur striden om matvalet som segrare.

Utforska alla dina mattor innan du fattar ett beslut. Kolla helst hem, moderna hem i utställningslokaler och inredningswebbplatser. Alla typer av mattor är inte kompatibla med moderna vardagsrum, men du måste se dem innan du kan dra slutsatser.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!