Hur Sågar man Betong – Allt du Bör Veta!

Kan man såga i betong? Svaret på den frågan är ja, men det krävs rätt teknik, kunskap, och givetvis rätt redskap för att utföra jobbet.

Om du behöver såga i betong för att tex skapa en dörröppning, skära upp hål för fönster, med mera, har du kommit rätt. I denna artikel går vi igenom hur du sågar i betong.

Först och främst är utrustningen nyckeln för att såga i betong.

Den rekommenderade sågen är en spårmonterad diamantväggsåg. Dessa typer av sågar har normalt även vatten vilket gör att bladet håller sig svagt samtidigt som det också minskar damm. Ha dock i åtanke att även om du har en bra såg tar det tid att såga igenom tjocka betongväggar på grund av betångens hårdhet.

Säkerhet är en stor faktor. Ljudnivåerna för hammare och sågar är extremt höga, damminneslutning är kritisk, ögonskydd är ett måste och mynnskydd också. Sågar för betong kan vara väldigt dyra, så en bra lösning på detta om du ändå vill göra det själv är att hyra.

Varför behöver man såga i betong?

Det finns flera anledningar till varför man kan behöva såga i betong. En vanlig anledning är att anpassa betongen efter specifika behov, exempelvis för att skapa fönster- eller dörröppningar. Man kan också behöva såga i betong för att göra reparationer eller för att installera rör och kablar.

Enkla sätt att såga hård betong

Tanken på att behöva såga betong kan vara överväldigande, men det behöver inte vara så svårt som det kan verka. Du kan vinna större delen av striden bara genom att välja rätt verktyg. Försök använda en betongsåg. Följande är en lista över de vanligaste betongskärningsarbetena – allt från små till enorma – och de bästa teknikerna och verktygen för att hantera dessa uppgifter.

Små grova skär kan göras med en slägga och kallmejsel. Dock är en cirkelsåg som har ett speciellt blad det bästa valet. Det finns tre grundläggande val som är tillgängliga.

Bladtyper

Betongblad är allmänt tillgängliga och billiga. De kan skära igenom asfalt och betong. De är inte snabba men de är prisvärda – och i de flesta situationer kan de dock inte såga igenom alltför tjocka betongväggar. När man sågar betong tenderar även bladen att slitas ner snabbt. Detta innebär att du måste byta bladen, men eftersom att du sågar in i betongen måste du även justera sågens djup ofta så att mer bladet är exponerat. Dessa blad skapar massor med damm och blir extremt varma. Med det sagt är detta det lämpligaste alternativet om du primärt ska såga mindre bitar i betong och nte alltför djupt.

Diamantblad består av ett metallblad som har en metall / diamantkomposit som är bunden till sin yta. Metallkompositen börjar slitas långsamt när bladet sågar, vilket avslöjar skarp, fräsch diamantskär. Att köpa diamantblad för att använda med en standard cirkelsåg är en ganska stor investering. De är dock värda det om du kommer att skära mycket betong. Det finns två huvudkategorier av diamantblad:

Torrskärande diamantblad har ofta en tandad kant. Detta hjälper till att mata ut avfall och hålla bladet svalt. Denna typ av blad fungerar bäst när en serie gradvis djupare skär görs för att förhindra att bladet överhettas. Om du kapar betong inomhus, var noga med att försegla området med tejp och plast. Alla kanalöppningar bör också vara förseglade.

Ett våtskärande diamantblad har antingen en jämn, kontinuerlig omkrets eller tänder. Vatten hjälper till att hålla dammet nere och hjälper också till att smörja och kyla bladet. De skär det renaste och snabbaste, men det krävs en speciell såg som kan distribuera vatten och också användas säkert. För att göra det kan din såg anslutas till en förlängningssladd och sen be någon att spruta en liten ström av vatten försiktigt precis framför din såg när du skär.

Om du bara har ett stort projekt kan du spara tid och pengar genom att hyra en sågklinga och en sågkombination. Gångsågar finns hoss maskin och verktygsuthyrare för sågning av betongplattor.

Obs: Om du använder ett diamantblad och det slutar skära kan du såga i ett material som är för mjukt. Du måste ha ett hårt material att bära bort metallkompositen som diamantbladet är inbäddad i. Det kan tyckas konstigt, men för att bladet ska slipas kommer en sågning genom ett hårdare material att avslöja nya diamantkanter.

Vilken typ av sågning i betong finns det?

Det finns olika typer av sågning i betong, beroende på vilken typ av arbete som ska utföras. En vanlig metod är att såga längs med betongen, vilket kallas för raksågning. Man kan också behöva göra kringelikroksågning, där man skär i en spiralform. En annan metod är att göra sänksågning, där man skär ner i betongen för att skapa en grop eller en kanal.

Vad påverkar valet av diamantblad?

Valet av diamantblad beror på flera faktorer, inklusive typen av betong som ska sågas, djupet och bredden på sågningen samt maskintypen. En vanlig faktor som påverkar valet av blad är bindemedlets hårdhet i diamantbladet. Ju hårdare bindemedel, desto mer lämpat är bladet för mjuka betongtyper.

För att såga i betong behöver man rätt utrustning. En vanlig metod är att använda en såg med diamantblad. Diamantbladet är speciellt utformat för att skära genom betong, och det finns olika typer av blad beroende på vilken typ av betong man ska såga i. Förutom en såg med diamantblad behöver man också en kraftkälla, exempelvis en bensin- eller eldriven motor.

Säkerhet är viktigt vid sågning i betong

Säkerhet är viktigt när man arbetar med sågning i betong. Förutom att använda rätt utrustning är det viktigt att ha rätt skyddsutrustning. Det innebär att man bör använda skyddsglasögon, hörselskydd, handskar och skyddsskor. Dessutom bör man se till att arbetsområdet är avgränsat och att man har en brandsläckare i närheten.

Diamantbladet är en av de viktigaste komponenterna när man sågar i betong, och det är viktigt att skydda det från skador. En vanlig orsak till skador är att bladet blir överhettat. Detta kan undvikas genom att använda vatten under sågningen för att hålla bladet svalt. Det är också viktigt att undvika att skära i metall eller andra hårda material, eftersom detta kan slita på bladet.

Tips när du sågar betong

Att såga i betong kan vara en utmaning, men det finns några tips som kan hjälpa till att göra arbetet enklare. Ett tips är att förbereda betongen genom att markera den yta där man ska såga. Det är också viktigt att hålla bladet svalt genom att använda vatten under sågningen. Genom att såga långsamt och jämnt kan man också undvika att bladet går sönder.

  • Tvinga inte sågbladet i ett snitt. Låt vikten på ditt blad vara relativt lätt och låt sågen göra jobbet.
  • När du pausar för att förhindra överhettning, dra tillbaka bladet och låt det gå fritt var 30-45 sekund.
  • Ett torrskärblad kan användas utan eller med vatten, men du måste alltid använda ett vått blad med vatten.
  • Var försiktig när du sågar betong, se till att du använder andnings-, hörsel- och skyddsglasögon

Vanliga frågor

Kan man slipa betong?

Ja, det är möjligt att slipa betong för att få en slätare yta och för att ta bort ojämnheter eller beläggningar. Betongslipning kan vara ett alternativ till att lägga en helt ny betongplatta eller till att använda kemiska produkter för att ta bort beläggningar.

För att slipa betong används en slipmaskin med diamantslipverktyg. Dessa verktyg är gjorda av en mix av metall och diamanter som kan skära igenom betongen. Slipmaskinen kan ha olika storlekar på slipverktyget beroende på ytan som ska slipas.

Innan man börjar slipa betongen är det viktigt att förbereda ytan. Detta inkluderar att ta bort eventuella beläggningar, damm och skräp från ytan. Det är också viktigt att använda skyddsutrustning som ögonskydd, hörselskydd och andningsskydd eftersom slipningen kan skapa mycket damm och buller.

Slipning av betong kan ge en slätare och mer enhetlig yta som är lämplig för olika användningsområden, till exempel för golvytor eller för utsmyckning. Det är dock viktigt att notera att slipning av betong kan vara ett tungt och arbetsintensivt arbete som kräver viss erfarenhet och utrustning. Det är också viktigt att utföra arbetet på ett säkert sätt och att följa de nödvändiga säkerhetsföreskrifterna.

Vad kostar det att såga i betong?

Kostnaden för att såga i betong kan variera beroende på flera faktorer, såsom storleken på projektet, djupet och bredden på sågningen, och antalet sågningar som behöver utföras. Andra faktorer som kan påverka kostnaden inkluderar platsen för arbetet och tillgången på utrustning och arbetskraft.

Generellt sett kan kostnaden för sågning i betong variera från några hundra till flera tusen kronor per timme, beroende på projektets omfattning. Mindre projekt, såsom att göra en enkel raksågning i en mindre betongyta, kan kosta några tusen kronor, medan större projekt, såsom att göra många sänksågningar i en större betongplatta, kan kosta tiotusentals kronor.

Det är viktigt att notera att prissättningen för sågning i betong kan variera beroende på det företag som anlitas för arbetet. Därför är det alltid bäst att jämföra priser från olika företag för att hitta det bästa priset för projektet. Det är också viktigt att välja en pålitlig och erfaren entreprenör för att säkerställa att arbetet utförs på ett säkert och effektivt sätt.

Slutsats

Att såga i betong kräver viss kunskap och utrustning för att lyckas. Genom att välja rätt utrustning, skydda diamantbladet från skador och arbeta säkert kan man undvika skador och få det resultat som man önskar. Genom att följa de riktlinjer som vi har gått igenom i den här artikeln kan du förhoppningsvis lyckas med din sågning i betong och få ett bra resultat.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!