Hur Sågar man Betong – Allt du Bör Veta!

Kan man såga i betong? Svaret på den frågan är ja, men det krävs rätt teknik, kunskap, och givetvis rätt redskap för att utföra jobbet.

Om du behöver såga i betong för att tex skapa en dörröppning, skära upp hål för fönster, med mera, har du kommit rätt. I denna artikel går vi igenom hur du sågar i betong.

Först och främst är utrustningen är nyckeln för att såga i betong.

Den rekommenderade sågen är en spårmonterad diamantväggsåg. Dessa typer av sågar har normalt även vatten vilket gör att bladet håller sig svagt samtidigt som det också minskar damm. Ha dock i åtanke att även om du har en bra såg tar det tid att såga igenom tjocka betongväggar på grund av betångens hårdhet.

Säkerhet är en stor faktor. Ljudnivåerna för hammare och sågar är extremt höga, damminneslutning är kritisk, ögonskydd är ett måste och mynnskydd också. Sågar för betong kan vara väldigt dyra, så en bra lösning på detta om du ändå vill göra det själv är att hyra.

Enkla sätt att såga hård betong

Tanken på att behöva såga betong kan vara överväldigande, men det behövr inte vara så svårt som det kan verka. Du kan vinna större delen av striden bara genom att välja rätt verktyg. Försök använda en betongsåg. Följande är en lista över de vanligaste betongskärningsarbetena – allt från små till enorma – och de bästa teknikerna och verktygen för att hantera dessa uppgifter.

Små grova skär kan göras med en slägga och kallmejsel. Dock är en cirkelsåg som har ett speciellt blad det bästa valet. Det finns tre grundläggande val som är tillgängliga.

Bladtyper

Betongblad är allmänt tillgängliga och billiga. De kan skära igenom asfalt och betong. De är inte snabba men de är prisvärda – och i de flesta situationer kan de dock inte såga igenom alltför tjocka betongväggar. När man sågar betong tenderar även bladen att slitas ner snabbt. Detta innebär att du måste byta bladen, men eftersom att du sågar in i betongen måste du även justera sågens djup ofta så att mer bladet är exponerat. Dessa blad skapar massor med damm och blir extremt varma. Med det sagt är detta det lämpligaste alternativet om du primärt ska såga mindre bitar i betong och nte alltför djupt.

Diamantblad består av ett metallblad som har en metall / diamantkomposit som är bunden till sin yta. Metallkompositen börjar slitas långsamt när bladet sågar, vilket avslöjar skarp, fräsch diamantskär. Att köpa diamantblad för att använda med en standard cirkelsåg är en ganska stor investering. De är dock värda det om du kommer att skära mycket betong. Det finns två huvudkategorier av diamantblad:

Torrskärande diamantblad har ofta en tandad kant. Detta hjälper till att mata ut avfall och hålla bladet svalt. Denna typ av blad fungerar bäst när en serie gradvis djupare skär görs för att förhindra att bladet överhettas. Om du kapar betong inomhus, var noga med att försegla området med tejp och plast. Alla kanalöppningar bör också vara förseglade.

Ett våtskärande diamantblad har antingen en jämn, kontinuerlig omkrets eller tänder. Vatten hjälper till att hålla dammet nere och hjälper också till att smörja och kyla bladet. De skär det renaste och snabbaste, men det krävs en speciell såg som kan distribuera vatten och också användas säkert. För att göra det kan din såg anslutas till en förlängningssladd och sen be någon att spruta en liten ström av vatten försiktigt precis framför din såg när du skär.

Om du bara har ett stort projekt kan du spara tid och pengar genom att hyra en sågklinga och en sågkombination. Gångsågar finns hoss maskin och verktygsuthyrare för sågning av betongplattor.

Obs: Om du använder ett diamantblad och det slutar skära kan du såga i ett material som är för mjukt. Du måste ha ett hårt material att bära bort metallkompositen som diamantbladet är inbäddad i. Det kan tyckas konstigt, men för att bladet ska slipas kommer en sågning genom ett hårdare material att avslöja nya diamantkanter.

Tips när du sågar betong

  • Tvinga inte sågbladet i ett snitt. Låt vikten på ditt blad vara relativt lätt och låt sågen göra jobbet.
  • När du pausar för att förhindra överhettning, dra tillbaka bladet och låt det gå fritt var 30-45 sekund.
  • Ett torrskärblad kan användas utan eller med vatten, men du måste alltid använda ett vått blad med vatten.
  • Var försiktig när du sågar betong, se till att du använder andnings-, hörsel- och skyddsglasögon
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!