Stämjärn är ett praktiskt verktyg att ha i din verktygslåda. Men precis som de flesta andra verktyg behöver du slipa dina stämjärn då och då. Men hur ska du gå tillväga för att göra detta?
Ett stämjärn som är i god form och bara behöver en ny kant kan slipas på mycket kort tid. Men om ditt stejärn verkligen är slitet, skulle den här metoden vara för långsam, så vi visar dig också hur du påskyndar processen genom att förbereda ditt stämjärn med en bänkkvarn.
Verktyg som behövs:
- Dammmask
- Slipskiva
- Läderhandskar
- Trasor
- Säkerhetsglasögon
- Slipsten
- Smörjolja
- Glas
- Vått / torrt sandpapper
1. Limma sandpapper till glas
Det första du behöver är en bit tjockt glas. Den exakta storleken är inte viktig. Glas är extremt platt, så det är perfekt för slipning. Därefter kommer sandpapper. Använd sandpapper av hög kvalitet. De billiga grejerna slipar för långsamt och slits ut snabbt. Leta efter ett kombinationspaket som innehåller 80-, 150- och 220-kornpapper.
Du behöver också spraylim för att fästa sandpapper till glaset. Ett klister med låg klibbighet är bäst, men den vanliga sprayen som du hittar i din vanliga hemmadixbutik är också okej – följ bara anvisningarna för att göra en “tillfällig bindning”. När du byter papper, använd ett lösningsmedel för att ta bort limrester från glaset (lackförtunnare fungerar bra). Spray med låg klibbighet lämnar mycket mindre lim än vanliga sprayer.
Förbered din slipningsyta genom att skära ett ark med 80-sandpapper så att det passar ditt glas, spraya sedan en liten mängd lim på sandpapper och tryck sandpappret på glaset. Upprepa med 150- och 220-kornark. Applicera sandpapper på båda sidor av glaset – detta förhindrar att glaset glider runt.
Relaterad: Kan man Slipa Parkettgolv? Parkettgolv Slipning Steg-för-Steg
2 Håll ditt verktyg svalt
Doppa bladet i vatten varannan gång (tre till fyra sekunder) för att förhindra att bladet bränns. En blåaktig färg betyder att du har överhettat ditt stämjärn och kan riskera att förstöra det.
Om du är van vid halvskarpa stämjärn, var extra försiktig med din nyslipade mejsel. Det skär genom trä snabbare och lättare än du förväntar dig. Håll fingrarna ur vägen!
3. Slipa baksidan
Det är lätt att glömma att varje kantverktyg har två sidor som behöver underhåll. De är lika viktiga, men låt oss först prata om stämjärnets baksida. Baksidan ska vara plan, vilket gör att verktyget kan slipas rakt och lika slät som den avfasade sidan.
Nästan varje stämjärn måste slipas, till och med i vissa fall när de är helt nya, men vissa kräver mycket mer arbete än andra. I alla fall behöver du inte slipa hela ryggen – bara de första 2 tumen eller så.
De första stegen i slipning är att ta reda på hur mycket metall du måste ta bort och vilken kornstorlek du ska börja på. Gnugga mejselns baksida några gånger på 220 kornstorlek genom att trycka hårt. Gå i en diagonal riktning. Vänd stämjärnet och titta på baksidan. Om den är täckt med repor, fortsätt slipa med 220 kornstorlek. Om det bara finns repor på några få höga fläckar måste du börja med ett grovare papper. Försök först med 150 korn; om det går för långsamt, använd 80 korn. Oavsett vilken korn du börjar på, håll kvar tills reporna sträcker sig över hela ryggens 2-bredd.
Låt oss anta att du började med 80 kornstorlek. Nästa steg är att göra finare repor med 150 korn. Den här gången skjuter du mejseln i motsatt diagonal riktning och gnuggar i olika riktningar så att du kan spåra dina framsteg. Fortsätt tills du inte kan se några av 80-korniga repor. Upprepa processen på 220 kornstorlek. Skjut stämjärnet i en ny riktning in och ut tills 150-korniga repor försvinner. Du behöver bara göra detta en gång.
4 Ställ in finslipningsvinkeln
Det mest effektiva sättet att vässa och slipa en kant är att använda en finslipningsguide. Guiden håller verktyget i en fast vinkel så att varje drag räknas. För de flesta styrningar bestäms vinkeln av avståndet som bladet skjuter ut från styrningen. Du kan använda en linjal för att mäta detta avstånd (30 mm eller 1-3 / 16 tum) men det är besvärligt. Här är ett enklare sätt: Rita en linje 1-3 / 16 tum från kanten av en träbit och sträck sedan ut mejseln till linjen; detta ger en 30 graders vinkel.
Fortsätt att finslipa tills du kan känna att en liten metallkam börjar bildas hela vägen över stämjärnets rygg. Denna ”trådkant” indikerar att stämjärnets ände är skarp. Detta indikerar också att fasningen har kommit till en punkt.
5. Ta bort trådkanten
Ta bort trådkanten genom att gnugga stämjärnets baksida med 220 sandpapper. Några drag bör göra susen. Därefter, för att producera en ännu skarpare kant, finslipa avfasningen med 150 korn tills du utvecklar en ny trådkant. Ta bort trådkanten med 220 kornstorlek igen.
6. Vill du ha den ännu skarpare? Polera kanten
Om du behöver en superskarp kant, fortsätt slipa med finare sandpapper eller polering. Buffingsföreningar finns i olika korn. De fungerar alla. Dra först stämjärnet ca 1/16 tum i din finslipningsguide så att du bara slipar precis vid mejselns spets. Gnugga föreningen på en plywoodbit och dra sedan mejseln och finslipningen över sammansättningen ett dussin gånger eller så. (Tryck inte, annars gräver kanten in sig.) Buffningsföreningen skapar en spegellack, vilket resulterar i en kant som är extremt skarp!
7. Rengör hjulet
Så här förhindrar du överhettning. Använd först det grovaste hjulet på slipkvarnen. (Fina hjul skapar mer friktion och värme än grova hjul.) Ställ för det andra kvarnens verktygsstöd till cirka 90 grader och förnya hjulets yta med en dressingpinne. Detta enkla steg är avgörande: För att slipa snabbt och svalt måste ditt hjul vara rent.
8. Avsluta kanten
Därefter ritar du en “stopplinje” över baksidan av mejseln med en fyrkantig penna för att ange hur mycket metall du behöver ta bort. Placera mejseln på verktygsstödet, vinkla nedåt och tryck försiktigt in dess ände i det grova slipskivan för att ta bort eventuella jack. Slipa inte längre än du behöver.
Värme byggs upp snabbt på en tunn kant. Du måste stanna ofta för att kyla kanten genom att doppa den i vatten. Värmen byggs upp långsammare på en tjock, trubbig kant, så du behöver inte kyla den så ofta.
Slutsats
Vissa experter behärskar konsten att slipa helt för hand. Men för resten av oss är en finslipningsguide viktigt. Det finns i princip två typer av guider: Vissa klämmer fast en mejsel från sidorna, medan andra klämmer fast från topp till botten.
Sidospänningsstyrningen fungerar endast med stämjärn vars sidor avsmalnar till en kant som är mindre än 1/16 tum tjock. Om dina stämjärn har tjockare sidor behöver du en guide som klämmer fast uppifrån och ner.