Installera Diskho – Så gör du Steg för Steg!

Byte av diskho och kran är ett snabbt sätt att ge ditt kök ett nytt utseende, men det finns potentiella VVS- och installationsproblem att se upp för.

Du kan byta ut hela diskbänken och diskhon för att skapa ett fräscht och modernt utseende, eller så kan du genomföra ett lite mindre projekt genom att enbart byta ut diskhon och kranen. I denna artikel går vi igenom hur du byter ut din diskho och allt du behöver veta om detta projekt.

Byta ut och installera diskho

Tittar du på en djupare ny diskho? Mät bakstycket först!

Mät bakstycket för att köpa en ny diskbänk

Du kan välja en ny diskho med ett djupare handfat än det som du har just. Men om det hänger för lågt kommer det inte att rinna ut ordentligt och du måste sänka anslutningen i avloppsledningen inuti väggen. Du kommer definitivt att undvika denna uppgift om anslutningen är metall och hamnar bakom underskåpet. Plaströr är lättare – om du enkelt kan nå dem. Själva anslutningen kan vara flera dubbar från varifrån avloppet går in i väggen.

Mät diskhons bakstycke och avloppets koppling. Den mätningen är det extra djup som kan läggas till diskbänken utan att sänka avloppsröret i väggen. Tänk också på att en ny avfallskvarn (om du har en sådan) kan ha ett lägre avloppsrör än ditt befintliga – men det kan inte vara lägre än avloppet.

Ny diskho: Se till att den nya diskhon täcker det gamla hålet

Kontrollera utskärningsstorleken innan du installerar en ny diskho.

En diskho som är för liten för bänkskivans öppning kommer att lämna fula luckor längs sidorna (eller till och med falla rakt igenom hålet!). Innan du tar bort den befintliga diskhon, mät öppningen underifrån. Mät alla fyra sidorna eftersom utskärningen kanske inte är fyrkantig. Var särskilt uppmärksam på hörnen. Entreprenörer skär dem ofta i 90 graders vinklar (istället för att runda av dem) eftersom det är snabbare.

Ta med dig måtten när du köper den nya diskhon och se till att den täcker öppningen, inklusive eventuella fyrkantiga hörn. Om du inte hittar en diskbänk som passar, köp en större och förstor öppningen. Ett anternativ är såklart att byta ut hela diskbänken, men detta är som sagt ett större projekt. Dock kan detta låta dig välja i princip vilken diskho som helst eftersom att du skär ut öppningen för diskhon.

Kontrollera om det finns vattenfläckar

Läckage runt en diskbänk kan blötlägga spånskivan inuti en bänkskiva av plastlaminat (om du har en sådan). Lite vattenskador är normalt och stör inte ditt nya handfat. Men svåra vattenskador hindrar den nya diskbänken från att sitta platt på bänkskivan. Och sönderfallande spånskiva ger inte en solid bas för klämmorna som fäster diskbänken på bänkskivan. Om du däremot har till exempel en diskbänk i sten är det inga problem.

Titta på bänkskivans yta runt diskbänken. Kontrollera om det finns utbuktningar eller områden där laminatet har lossnat från spånskivan. Titta sedan på bänkskivan under diskbänken efter områden som är för svampiga för att stödja handfatsklämmor eller stödja själva diskbänken. Om du hittar något av dessa problem, byt ut bänkskivan.

Ny diskho: Tätning med fog

Använd rätt fog när du installerar en ny diskbänk.

Rörmokarkit har länge varit standardtätningsmedel för diskhoar och ibland till och med handfat. Problemet med dessa är att de så småningom torkar ut, spricker och orsakar läckor. Ännu värre kan det skada vissa plaster, inklusive en del av plasten som används för att göra handfat. Undvik kläckage och katastrofer genom att istället använda en silikonfog.

Använd en fog med 100 procent silikon. Applicera en strimma runt diskhoöppningen när du sätter i diskbänken och runt avloppsöppningen när du ställer in avfallsröret. Torka bort överflödig fog.

Tätning

Försegla runt avloppsöppningen med silikongummi istället för spackel när du ställer in avfallsröret och diskhon. Torka bort överflödig fog.

Ta bort en diskho av gjutjärn

Lägg en platt bräda över skåpets botten. Vinkla sedan en 2 × 4 mellan diskhon och brädan. Knacka på den så att den trycks upp mot diskbotten.

Skär genom fogen med en verktygskniv om möjligt. Om fogen är för svår att skära, använd en spackel som en mejsel för att skära igenom fogen. För att lyfta diskbänken, knacka in mellanlägg medan du arbetar. Skär sedan längs diskbänkens framkant och upp på motsatt sida.

Självrimmande handfat av järn hålls på plats med fog. Om du byter diskho men behåller laminatbänkskivan måste du skära igenom fogen. Det kan vara svårt, speciellt om den har stelnat. Du behöver mycket tålamod.

När du har kapat de bakre hörnen, sidorna och framsidan lutar du upp diskhon och skär den återstående fogen från diskbänkens undersida. Lyft ur diskbänken och rengör fogrester från laminatet.

Ta bort all den gamla fogen

Fogen runt din nya diskbänk är allt som står mellan din bänkskiva och vattenskador. För en varaktig, vattentät bindning med bänkskivan måste du ta bort den gamla fogen helt.

Ta bort den gamla diskbänken och skrapa sedan av fogen med en spackel. Applicera en fogborttagare på envis fog. Låt fogborttagarmedlet sitta i ett par timmar, sedan skrapa bort den mjukade fogen. Slutligen, använd rengöringssprit eller nagellackborttagare (aceton) för att torka av rester och rengör sedan ytan med en svamp och vatten.

Få bort skräpet

Arbetet på vattenledningarna skapar alltid sediment. Det sista du vill är att dessa insättningar täpper till din nya kran och skapar stopp. Undvik detta problem genom att rensa ledningarna och rören innan du kopplar in de nya ledningarna från din nya diskho.

När hela projektet är klart och de nya matningsledningarna är fästa på kranen, fäst de gamla matningsledningarna till avstängningsventilerna. Slå sedan på vattnet hela tiden i en hel minut för att tvätta bort skräp i rören. Fäst sedan de nya ledningarna på avstängningsventilerna. Efter tre dagar, ta ut luftaren från kranen och skölj bort eventuellt sediment som har sipprat igenom.

Matcha kranen till diskhons öppningar

De flesta handfat har tre hål för kranen och en fjärde för ett tillbehör, till exempel en spruta eller en tvålbehållare. Men vissa kranar kräver bara ett eller två hål, och du kanske inte vill ha tillräckligt med tillbehör för att använda resten. Du kan köpa pluggar för oanvända hål, men de matchar vanligtvis inte diskbänken. Om diskbänken inte har tillräckligt med hål är det ofta svårt eller omöjligt att skära ett extra hål i rostfritt stål eller gjutjärn.

För att undvika dessa krångel, välj kran och tillbehör först och köp sedan en diskbänk med ett matchande antal hål. Vissa handfat har “förberedningar” som du kan borra för att ge extra hål. Du kan också specialbeställa ett handfat med det antal hål du behöver.

Byt ut läckande ventiler

Om avstängningsventilerna under din diskbänk inte fungerar eller du inte har några, måste du stänga av vattentillförseln till hela huset medan du byter diskbänken.

För att testa ventilerna, stäng dem och slå på kranen. Kranen kan droppa i en eller två minuter, men om droppet fortsätter läcker avstängningsventilerna. Reparera eller byt ut gamla ventiler.

Lös tuffa problem med kopplingar

Korroderade avloppsrör i stål är jobbiga att arbeta med, eftersom glidmuttrarna är nästan omöjliga att lossa eller dra åt. Du kan enkelt kringgå de rostiga gamla gängorna genom att lägga till en sektion av plaströr.

Om glidmuttern som fästs på avloppsröret i väggen inte lossnar, spraya på WD-40 och prova en större skiftnyckel. Om det inte fungerar, kapa av avloppsröret med en såg (spara så mycket av det gängade området som möjligt). Köp sedan en adapter, en övergångskoppling och en bit plaströr (PVC eller ABS) och cement. Cementera adaptern på sektionen av röret, placera sedan kopplingen över den andra änden av röret och över stålröret.

Nödvändiga verktyg för att installera en diskho

Ha de nödvändiga verktygen för detta gör det sjökv -projekt innan du börjar – du sparar tid och frustration.

Med tiden kan diskhon bli sliten och smutsig. Förbättra funktionaliteten i ditt kök och uppdatera utrymmet genom att lära dig hur du byter ut en diskho. Det finns två grundläggande typer av diskhoar: Drop-in (toppmonterade) och undermonterade handfat. Båda är relativt enkla att installera när du följer steg-för-steg-instruktionerna ovan.

Notera: Innan du kan komma igång, notera bänkskivorna i ditt kök. Bänkskivor i fast yta, som marmor eller granit, erbjuder den stödjande struktur som behövs för att installera undermonterade handfat. Om du inte har en bänkskiva med fast yta, använd en toppmonterad eller infällbar diskbänk.

Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.
Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.