Installera Diskho – Så gör du Steg för Steg!

Byte av diskho och kran är ett snabbt sätt att ge ditt kök ett nytt och fräscht utseende, men det finns potentiella VVS- och installationsproblem att se upp för.

Du kan byta ut hela diskbänken och diskhon för att skapa ett fräscht och modernt utseende, eller så kan du genomföra ett lite mindre projekt genom att enbart byta ut diskhon och kranen. I denna artikel går vi igenom hur du byter ut din diskho och allt du behöver veta om detta projekt.

Byta ut och installera diskho

Tittar du på en djupare ny diskho? Mät bakstycket först!

Mät bakstycket för att köpa en ny diskbänk

Du kan välja en ny diskho med ett djupare handfat än det som du har just nu. Men om det hänger för lågt kommer det inte att rinna ut ordentligt och du måste sänka anslutningen i avloppsledningen inuti väggen. Du kommer definitivt att undvika denna uppgift om anslutningen är metall och hamnar bakom underskåpet. Plaströr är lättare – om du enkelt kan nå dem. Själva anslutningen kan vara flera dubbar från varifrån avloppet går in i väggen.

Mät diskhons bakstycke och avloppets koppling. Den mätningen är det extra djup som kan läggas till diskbänken utan att sänka avloppsröret i väggen. Tänk också på att en ny avfallskvarn (om du har en sådan) kan ha ett lägre avloppsrör än ditt befintliga – men det kan inte vara lägre än avloppet.

Förberedelse

Innan du ger dig i kast med diskhoinstallationen är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Här är några detaljerade steg för att se till att du har allt du behöver och att allt är klart för att göra en smidig installation:

Ta reda på vilka verktyg och material du behöver för att slutföra installationen. För det här jobbet kan du behöva ha till hands en skruvmejsel, en pipnyckel, en justerbar skiftnyckel, en såg (om du behöver anpassa diskhons storlek) och en tätningssilikon. Se till att du har dessa verktyg inom räckhåll för att undvika onödiga avbrott under processen.

Kontrollera diskhons kompatibilitet med dina köksskåp och rörsystem. Mät diskhons dimensioner och se till att de passar in i de befintliga köksskåpen. Kontrollera också att diskhon är kompatibel med avloppsrören genom att jämföra deras storlekar och kopplingstyper. Detta kommer att hjälpa dig att undvika komplikationer senare under installationen.

Innan du börjar med installationen bör du stänga av vattenförsörjningen till köket. Detta är viktigt för att förhindra eventuella olyckor eller läckage under arbetets gång. Hitta huvudvattenventilen och stäng av den för att säkerställa att det inte kommer något vatten under installationen. Det kan vara bra att ha en hink och handdukar till hands ifall det skulle finnas kvarvarande vatten i rören som behöver tömmas.

Genom att ta dig tid att förbereda dig på rätt sätt kommer du att ha rätt verktyg, kunskap och säkerhetsåtgärder på plats för en smidig diskhoinstallation. Kom ihåg att en grundlig förberedelse är nyckeln till att undvika onödiga problem längre fram i processen.

Avlägsna den gamla diskhon

Nu är det dags att ta bort den gamla diskhon för att göra plats för den nya. Det här steget kan verka lite knepigt, men med rätt steg-för-steg-anvisningar kan du enkelt få bort den gamla diskhon och förbereda utrymmet för den nya. Här är en detaljerad beskrivning av hur du gör det:

Töm skåpen under diskhon och rengör området för att ge dig tillräckligt med arbetsutrymme. Ta bort alla föremål som kan vara i vägen, som städutrustning, kastruller eller tallrikar. Detta kommer att underlätta åtkomsten till diskhons fästen och avloppsröret.

Innan du börjar är det viktigt att stänga av avloppet. Detta kan göras genom att stänga av avstängningsventilen som är placerad under diskhon eller genom att koppla loss avloppsröret. Använd en skiftnyckel eller pipnyckel för att lossa klämman som håller avloppsröret på plats och dra sedan försiktigt isär kopplingen. Se till att ha en hink eller en handduk till hands för att fånga upp eventuellt vatten som kan komma ut.

Nu är det dags att fokusera på fästena som håller fast den gamla diskhon. Beroende på installationen kan det finnas klämmor, skruvar eller fästen som håller diskhon på plats. Använd rätt verktyg, till exempel en skruvmejsel eller en skiftnyckel, för att lossa och ta bort dessa fästen. Var försiktig så att du inte skadar omgivande ytor eller köksskåp under processen.

När du har tagit bort fästena kan du försiktigt lyfta och ta bort den gamla diskhon. Var försiktig så att du inte skadar dig själv eller skadar bänkskivan eller köksskåpen. Placera den gamla diskhon på en skyddande yta och rengör sedan området där den tidigare var placerad.

Ny diskho: Se till att den nya diskhon täcker det gamla hålet

Kontrollera utskärningsstorleken innan du installerar en ny diskho.

En diskho som är för liten för bänkskivans öppning kommer att lämna fula luckor längs sidorna (eller till och med falla rakt igenom hålet!). Innan du tar bort den befintliga diskhon, mät öppningen underifrån. Mät alla fyra sidorna eftersom utskärningen kanske inte är fyrkantig. Var särskilt uppmärksam på hörnen. Entreprenörer skär dem ofta i 90 graders vinklar (istället för att runda av dem) eftersom det är snabbare.

Ta med dig måtten när du köper den nya diskhon och se till att den täcker öppningen, inklusive eventuella fyrkantiga hörn. Om du inte hittar en diskbänk som passar, köp en större och förstor öppningen. Ett anternativ är såklart att byta ut hela diskbänken, men detta är som sagt ett större projekt. Dock kan detta låta dig välja i princip vilken diskho som helst eftersom att du skär ut öppningen för diskhon.

Kontrollera om det finns vattenfläckar

Läckage runt en diskbänk kan blötlägga spånskivan inuti en bänkskiva av plastlaminat (om du har en sådan). Lite vattenskador är normalt och stör inte ditt nya handfat. Men svåra vattenskador hindrar den nya diskbänken från att sitta platt på bänkskivan. Och sönderfallande spånskiva ger inte en solid bas för klämmorna som fäster diskbänken på bänkskivan. Om du däremot har till exempel en diskbänk i sten är det inga problem.

Titta på bänkskivans yta runt diskbänken. Kontrollera om det finns utbuktningar eller områden där laminatet har lossnat från spånskivan. Titta sedan på bänkskivan under diskbänken efter områden som är för svampiga för att stödja handfatsklämmor eller stödja själva diskbänken. Om du hittar något av dessa problem, byt ut bänkskivan.

Ny diskho: Tätning med fog

Använd rätt fog när du installerar en ny diskbänk.

Silikon har länge varit standardtätningsmedel för diskhoar och ibland till och med handfat. Problemet med dessa är att de så småningom torkar ut, spricker och orsakar läckor. Ännu värre kan det skada vissa plaster, inklusive en del av plasten som används för att göra handfat. Undvik kläckage och katastrofer genom att istället använda en silikonfog.

Använd en fog med 100 procent silikon. Applicera en strimma runt diskhoöppningen när du sätter i diskbänken och runt avloppsöppningen när du ställer in avfallsröret. Torka bort överflödig fog.

Tätning

Försegla runt avloppsöppningen med silikongummi istället för spackel när du ställer in avfallsröret och diskhon. Torka bort överflödig fog.

Ta bort en diskho av gjutjärn

Lägg en platt bräda över skåpets botten. Vinkla sedan en 2 × 4 mellan diskhon och brädan. Knacka på den så att den trycks upp mot diskbotten.

Skär genom fogen med en verktygskniv om möjligt. Om fogen är för svår att skära, använd en spackel som en mejsel för att skära igenom fogen. För att lyfta diskbänken, knacka in mellanlägg medan du arbetar. Skär sedan längs diskbänkens framkant och upp på motsatt sida.

Självrimmande handfat av järn hålls på plats med fog. Om du byter diskho men behåller laminatbänkskivan måste du skära igenom fogen. Det kan vara svårt, speciellt om den har stelnat. Du behöver mycket tålamod.

När du har kapat de bakre hörnen, sidorna och framsidan lutar du upp diskhon och skär den återstående fogen från diskbänkens undersida. Lyft ur diskbänken och rengör fogrester från laminatet.

Ta bort all den gamla fogen

Fogen runt din nya diskbänk är allt som står mellan din bänkskiva och vattenskador. För en varaktig, vattentät bindning med bänkskivan måste du ta bort den gamla fogen helt.

Ta bort den gamla diskbänken och skrapa sedan av fogen med en spackel. Applicera en fogborttagare på envis fog. Låt fogborttagarmedlet sitta i ett par timmar, sedan skrapa bort den mjukade fogen. Slutligen, använd rengöringssprit eller nagellackborttagare (aceton) för att torka av rester och rengör sedan ytan med en svamp och vatten.

Få bort skräpet

Arbetet på vattenledningarna skapar alltid sediment. Det sista du vill är att dessa insättningar täpper till din nya kran och skapar stopp. Undvik detta problem genom att rensa ledningarna och rören innan du kopplar in de nya ledningarna från din nya diskho.

När hela projektet är klart och de nya matningsledningarna är fästa på kranen, fäst de gamla matningsledningarna till avstängningsventilerna. Slå sedan på vattnet hela tiden i en hel minut för att tvätta bort skräp i rören. Fäst sedan de nya ledningarna på avstängningsventilerna. Efter tre dagar, ta ut luftaren från kranen och skölj bort eventuellt sediment som har sipprat igenom.

Matcha kranen till diskhons öppningar

De flesta diskhoar har tre hål för kranen och en fjärde för ett tillbehör, till exempel en spruta eller en tvålbehållare. Men vissa kranar kräver bara ett eller två hål, och du kanske inte vill ha tillräckligt med tillbehör för att använda resten. Du kan köpa pluggar för oanvända hål, men de matchar vanligtvis inte diskbänken. Om diskbänken inte har tillräckligt med hål är det ofta svårt eller omöjligt att skära ett extra hål i rostfritt stål eller gjutjärn.

För att undvika dessa krångel, välj kran och tillbehör först och köp sedan en diskbänk med ett matchande antal hål. Vissa handfat har “förberedningar” som du kan borra för att ge extra hål. Du kan också specialbeställa ett handfat med det antal hål du behöver.

Byt ut läckande ventiler

Om avstängningsventilerna under din diskbänk inte fungerar eller du inte har några, måste du stänga av vattentillförseln till hela huset medan du byter diskbänken.

För att testa ventilerna, stäng dem och slå på kranen. Kranen kan droppa i en eller två minuter, men om droppet fortsätter läcker avstängningsventilerna. Reparera eller byt ut gamla ventiler.

Lös tuffa problem med kopplingar

Korroderade avloppsrör i stål är jobbiga att arbeta med, eftersom glidmuttrarna är nästan omöjliga att lossa eller dra åt. Du kan enkelt kringgå de rostiga gamla gängorna genom att lägga till en sektion av plaströr.

Om glidmuttern som fästs på avloppsröret i väggen inte lossnar, spraya på WD-40 och prova en större skiftnyckel. Om det inte fungerar, kapa av avloppsröret med en såg (spara så mycket av det gängade området som möjligt). Köp sedan en adapter, en övergångskoppling och en bit plaströr (PVC eller ABS) och cement. Cementera adaptern på sektionen av röret, placera sedan kopplingen över den andra änden av röret och över stålröret.

Testning och justering

Nu är det dags att testa och justera din nyinstallerade diskho för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Det här steget är viktigt för att upptäcka eventuella problem eller läckage innan du använder diskhon regelbundet. Här är en detaljerad guide för testning och justering:

Öppna vattenförsörjningen till köket genom att vrida på huvudvattenventilen. Var noga med att göra det försiktigt och observera om det finns några läckor från anslutningarna. Inspektera noggrant alla anslutningar för att se till att de är tätade korrekt.

Kontrollera att det inte finns några läckor från avloppssystemet genom att fylla diskhon med vatten. Se till att du täcker avloppet med en propp eller ett lock för att förhindra vattenläckage. När diskhon är full, kontrollera noggrant om det finns några droppar eller läckage runt avloppsanordningen och avloppsröret. Om du upptäcker några läckor, justera klämmor eller anslutningar för att förbättra tätningen.

Testa avloppssystemet genom att tömma diskhon. Observera om vattnet rinner smidigt och utan hinder genom avloppsröret. Om du märker några problem, till exempel att vattnet inte rinner ordentligt eller att det bildas en backventil, kan det vara nödvändigt att justera avloppsröret eller kontakta en rörmokare för ytterligare hjälp.

Om du har installerat en kran eller andra vattenutlopp, testa också deras funktion genom att öppna och stänga dem. Kontrollera om det finns några läckage runt kranen och se till att vattnet flödar jämnt och utan problem.

Genom att noggrant testa och justera din diskho kan du upptäcka eventuella problem i tid och åtgärda dem innan de blir större. Kom ihåg att vara observant och noggrann under testningen för att säkerställa att din diskho fungerar korrekt och utan problem.

Nödvändiga verktyg för att installera en diskho

Ha de nödvändiga verktygen för detta gör det sjökv -projekt innan du börjar – du sparar tid och frustration.

Med tiden kan diskhon bli sliten och smutsig. Förbättra funktionaliteten i ditt kök och uppdatera utrymmet genom att lära dig hur du byter ut en diskho. Det finns två grundläggande typer av diskhoar: Drop-in (toppmonterade) och undermonterade handfat. Båda är relativt enkla att installera när du följer steg-för-steg-instruktionerna ovan.

Notera: Innan du kan komma igång, notera bänkskivorna i ditt kök. Bänkskivor i fast yta, som marmor eller granit, erbjuder den stödjande struktur som behövs för att installera undermonterade handfat. Om du inte har en bänkskiva med fast yta, använd en toppmonterad eller infällbar diskbänk.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!