Kan man Borra i Marmor? Allt du Bör Veta!

Marmor är en stensort, och precis som de flesta stensorter är den väldigt hård och tuff. Marmor har ökat i popularitet under de senare åren i hem och har breda användningsområden, från golv, till väggar, till köksbänkar, och mycket mer. Marmor har ett snyggt, exklusivt, och högkvalitativ utseende och är dessutom robust och hållbart. Men kan du trots detta borra i marmor?

Svaret på den frågan är ja! Men det är inte som att borra i trä. Därför krävs det förberedelser, rätt metod, och rätt redskap.

Borrning i marmor skiljer sig mycket från borrning i trä. Marmor, som andra sten- och keramikmaterial, är benägen att spricka. Med lite tålamod och rätt verktyg kan du borra i marmor och undvika klyvning eller sprickbildning.

Steg 1

Se till att ditt arbetsområde är fritt från skräp och människor. Sätt på dig skyddsutrustning. Använd en diamantborr för jobbet. Dessa är speciellt utformade för användning på hård sten och finns i olika storlekar.

Steg 2

Den svåraste delen är att komma igång. Chansen är stor att din marmor har en slät yta. Detta kommer att få borrkronan att glida. Håll din borr stabilt innan du borrar och använd spetsen för att skapa ett liten hål i marmorn. När du markerar hålet ska du täcka det med maskeringstejp. Detta kommer att hindra borren från att glida och gör uppgiften mycket enklare och säkrare. Dessutom kommer du inte att repa resten av marmorskivan.

Det bästa sättet att borra genom marmorplattor är att gå med medelhög hastighet. Det kommer att ta ganska lång tid att komma igenom marmorn, men skynda inte eller tryck alltför mycket på borren eftersom det kan orsaka att plattan spricker. Så småningom kommer du igenom, det tar bara några minuter.

Borrning av marmor kan vara ett rörigt och tråkigt jobb och det kräver specialutrustning – som en diamantborrkrona – och kunskapen för att göra jobbet rätt.

Steg 3

Börja långsamt. Placera spetsen på stenborrkronan i markeringen och starta försiktigt med borren. Håll strömmen låg, du vill inte gå snabbt. Använd precis tillräckligt tryck för att hålla bitsen i kontakt med marmorn.

Steg 4

Håll borrkronan och hålet våta. Borrning i sten skapar mycket friktion vilket skapar värme som kan bränna ut borrkronan. Använd en vattensprayflaska ofta.

Steg 5

Arbeta långsamt och enkelt. Om bitsen börjar binda, lindra trycket. Fortsätt med låg hastighet och tryck tills du når önskat djup.

En sak du bör tänka på innan du borrar hålet är dock den långsiktiga effekten av att borra genom marmorn och den framtida användningen av området. Du kanske inte alltid har behov av strömkablar i det utrymmet, men hålet kommer att finnas där för alltid. Ett alternativ kan vara att låta en elektriker installera ett uttag ovanför skrivbordet som fäster i uttaget nedan.

Kom också ihåg att marmor är porös, så oavsett vilket beslut du fattar är det viktigt att hålla den torr och ha den förseglad på årsbasis.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!