Bästa Pelarborrmaskin – Bäst i Test [Lista & Guide]

En pelarborrmaskin, även känd som pelarborr är en verktygsmaskin som går elektriskt och består av en pelare med ett glidbord, en stabil bas och ett motordrivsystem. Basen som vanligtvis är gjord av tunga material som gjutjärn är antingen injekterad eller bultad till arbetsbänken.

asen är stödet för stora arbetsstycken medan pelarborren har ett tippbord för vinkelborrning. En hydraulisk maskin hjälper till att flytta hela enheten upp eller ner för att passa anpassningsbara material. Vissa avancerade verktygsmaskiner kan också vara utrustade med spår runt kanterna för att dränera överflödigt kylmedel.

Blir du upprörd när du borrar hål i ditt vackert skurna stycke gör-det-själv och din hand vacklar och får ett hål att gå snett? En pelarborr tar bort all irritation och gissningar av att borra hål i trä, metall och plast. Byt ut din handborr med en bänkmonterad borr som sitter ovanpå en pelare på en stadig bas. Det finns inget vinglande och du kontrollerar hålets djup, dess vinkel och hur snabbt borrkronan går genom materialet. Det är nästan för lätt att borra perfekta hål med en pelarborr.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa och mest populära pelarborrmaskinerna på marknaden. Längre fram går vi även igenom allt du bör tänka på när du ska köpa en pelarborrmaskin.

Bästa pelarborrmaskin


Bosch DIY PBD 40 pelarborrmaskin

Detaljer

 • Praktisk och prisvärd pelarborrmaskin med utmärkt kombination av precision och bekvämlighet
 • Avläsning av borrningshastigheter och djup på digital display
 • Steglös justering av hastigheten med reglaget
 • Snabbklämma som säkert håller fast material
 • Utrustad med en 2-växlad växellåda som genererar hög effekt och hög hastighet med god materialanpassning
 • Lämplig för användning på många olika material såsom trä, metall och aluminium
 • Led-belysning för god sikt
 • Laser som ger rikthjälp

Pelarborrmaskin Einhell TC-BD 350

Detaljer

 • Kraftfull perlarmorrmaskin PÅ 350w för både verkstaden och hemmabruk
 • Hög precision som ger exakta borrhål
 • Designad med en trearmad spak som ger perfekt doserat tryck samt justerbart djupstopp
 • Justerbar spindelhastighet som ställs i 5 steg från 580 till 2 650 v/mi
 • Lutningsbart borrbord, justerbart upp till 45° på båda sidor
 • Justerbar höjd på borrbortet
 • Klarar av djup på upp till 50 millimeter
 • Fällbart spånskydd för ökad säkerhet

Vad du bör tänka på när du ska köpa en pelarborrmaskin

Precis som när du ska köpa alla typer av verktyg finns det en rad olika faktorer att tänka på för att hitta den bästa och mest lämpliga för just dina behov.

 • Spindelns noggrannhet: Noggrannheten hos den roterande spindeln avgör hur väl en borrkrona klarar jobbet.
 • Antalet hastigheter: Olika material kräver varierande borrhastigheter. En pelarborrmaskin ska kunna hantera olika material och bör därför ha flera hastighetsinställningar.
 • Maximala borrdjup: Djupet på spindelrörelsen bör vara maximalt för att pelarborrens hela kapacitet ska användas framgångsrikt.
 • Bitsstorlek: Bitsstorleken bestämmer den maximala borrstorleken som pelarborren kan acceptera.
 • Trä: Nästan alla borrar kan skära igenom vissa former av trä
 • Metall: Metaller som stål och mässing kan borras igenom ganska enkelt med en lätt pelarborr. Men när du arbetar med järn, se till att du har rätt bitar.
 • Plast: Lätta pelarborrar kan borra igenom det mesta av plast. Om du arbetar med gjutharts föreslår vi att du använder en starkare bit.

Typ av pelarborr

Du kommer sannolikt att möta två typer av pelarborrar – golv- och bänkborrpressar. Bortsett från deras storlek och placering är de inte mycket olika.

Bänkborr – portabel och idealisk för små verkstäder

Om du är en gör-det-själv-entusiast som behöver borra noggranna hål då och då, då kan du lita på bänkpressen som sitter ovanpå en arbetsbänk. En bra bänkborrpress kan enkelt flyttas för att göra plats vid behov, förvaras på små ytor och transporteras med lätthet. Det är därför de vanligtvis föredras för hemmagjorda gör-det-själv-verkstäder och lätta professionella handarbeten.

Golvpelarborrar är perfekta för tungt arbete. De har förmågan att borra större hål och hantera ett brett spektrum av tjocklekar på materialet. Men de tar upp plats och portabilitet kan vara en kamp.

Titta på storleken

Tänk på hur mycket utrymme du har tillgängligt och titta sedan på en modell som passar detta. Du kommer att upptäcka att de små pelarborrarna inte är lika kraftfulla och att de bara tillgodoser små jobb medan större tunga modeller borrar igenom vissa mer utmanande material med lätthet och noggrannhet.

Djupet på vilket pelarborrmaskinen kan gå genom ett material kommer också att begränsas av enhetens storlek. Mät mängden och intensiteten av det arbete som ska utföras och välj en stor maskin. Kontrollera enhetens mått innan du köper den.

Den producerade kraften

Nästan alla verktyg som vi har tillgång till nu drivs av el. Du vill ha en maskin som har en kraftfull motor. I de flesta fall kommer du att upptäcka att effekten mäts i watt vilket hänvisar till elmotorns effekt. Det säger sig självt att ju högre effekt som produceras, desto mer sannolikt kommer du att kunna borra hål i tjocka eller täta material. Tänk också på djupet på hålen som ska borras. Kom ihåg att du också behöver borrar av god kvalitet som är designade för det material du borrar igenom.

Farten och djupet stannar

Hastighet på en pelarborr, mätt i varv per minut (rpm). Ju snabbare varv, desto tjockare eller tätare material kan du borra igenom. Och ju mer kontroll du har över hastigheten (i antalet hastighetsval och de faktiska hastigheterna) desto mer exakta kan dina hål bli eftersom du väljer den mest lämpliga hastigheten för materialet och dess tjocklek som du borrar igenom.

En annan användbar funktion för att kontrollera noggrannheten i de hål du borrar är djupstoppet. Innan du börjar borra, ställ in den här funktionen på det djup du vill att hålet ska vara. borren stannar automatiskt på det djupet. Inga fler gissningar när du har gått ner tillräckligt djupt!

Mellan variabel hastighet och djupstoppet bör dina borrade hål ha den noggrannhet som du behöver för ditt projekt.

Som med alla nya verktyg är det lätt för hobbyisten eller ivrig gör-det-själv-are att låta sig dras till det maximala antalet funktioner.

Var ärlig mot dig själv om vad du vill använda borren till, hur ofta du kommer att använda den och din skicklighet eller erfarenhetsnivå. Det är ingen idé att köpa en kraftfull precisionsborr om du är i fasen av att tillverka barns träleksaker. Pelarborrmaskiner är inte billiga, och de förstklassiga liknar mer investeringar än ett verktyg som du bara tar fram ibland.

En pelarborrmaskin kan vara en viktig komponent i din verktygslåda om dina projekt involverar att göra många hål i olika material. Dessa elverktyg gör att du kan borra hål mer exakt och exakt än med en handhållen borr, och även snabbare.

Pelarborren är en specialiserad typ av elektrisk borrmaskin. Kraftfull och mycket exakt, den har olika hastigheter och borrar döda vinkelräta hål. Den är monterad på en arbetsbänk som har ett skruvstycke för att klämma fast arbetsstycket på ett manipulerbart “bord”.

Borrning är praktiskt taget enkel eftersom operatörens tryck utnyttjas genom kuggstångsmekanismer medan själva borrningen är elektrisk.

Ett “bord” är en del av en borrmaskin; det är egentligen en liten kvadratisk platta där arbetsstycket hålls på plats med ett skruvstäd eller klämmor.

Pelarbänksborrar har flera växlar och flera hastigheter. Den korrekta växeln och/eller hastigheten måste väljas baserat på olika faktorer: arbetsstyckets material, borrkronans storlek och borrningens karaktär – initial stans, pilothål, sista hål, försänkning, etc.

När du utvärderar sådana övningar måste du titta på motorns kraft och olika andra specifikationer och faktorer. Bland dessa är de viktigaste tjockleken på trä och stål genom vilket den kan borra, spindelns rörelse, storleken på chucken, hastighetsintervallet i varvtal och om borren ger exakta djupstopp för upprepad borrning. .

Storleken på borren identifieras som en längd i millimeter eller tum, och denna längd är faktiskt två gånger avståndet mellan mitten av chucken och den närmaste kanten av kolonnen. Det kallas borrmaskinens “swing”.

Allt för ofta när rörelse och vingling kommer in i ekvationen, får borren och dess chuck skulden, ibland orättvist. Inte sällan är det bitsen och dess skaft som är felet. För att få ut det bästa av din pelarborrmaskin och verifiera om borren eller dess chuck är dålig eller inte, är det en bra idé att köpa högkvalitativa, namnmärkta bitsar. Inte bara kommer de att ge en tight och perfekt passform, de kommer också att borra sant och vara mer hållbara.

Vad används en pelarborr till?

En pelarborrmaskin används för att göra vinkelräta hål, så kallade “fyrkantiga” borrningar, i ett arbetsstycke som hålls på “bordet” och vanligtvis säkras med en klämma eller ett skruvstycke. Arbetsstycket kan vara vilket material som helst – trä, metall, plast, akryl eller till och med glas. Hålen kan ha en mängd olika diametrar och till och med olika ytbehandlingar. Den används för att bara göra en mittstans som en guide, hela vägen till att borra ett djupt, brett hål rakt igenom arbetsstycket. Det används också för att göra många olika hål som alla är exakt likadana.

En pelarborrmaskin använder mycket mindre ansträngning på en del av användaren än en handhållen borr samtidigt som den genererar mycket mer tryck.

Mindre maskiner med mindre än 500 watts effekt används för konst och hantverk, för att göra finsmidda modeller, borra i kretskort och sådant. Kraftfullare maskiner på över 500 watt används för trä- och metallarbeten, prefabricering etc.

Vilka är riskerna med att använda en pelarborrmaskin?

Du kommer att läsa om riskerna med att bära lösa kläder och ha långt hår när du använder en pelarborrmaskin, och det är viktiga varningar – kläder ska sitta åt och håret ska vara kort. Kom dock också ihåg att inte ha några kedjor runt halsen. Den allmänna regeln är att om den är lös eller dinglar är det en fara.

En annan risk med att använda en pelarbormaskinr är att få spån och små partiklar i ögonen. Du kan minska risken med att använda en pelarborr om du följer de föreslagna säkerhetsreglerna. Regel nummer ett är att bära skyddsglasögon. Och regel nummer två är att inte ta bort dem förrän du har avslutat ditt arbete och brytit strömmen.

Ett felaktigt fastsatt arbetsstycke kan börja snurra eller röra sig plötsligt under borrning och orsaka stötskada. Arbetsstycken ska klämmas fast eller hållas i ett skruvstäd.

Om borrkronan inte är ordentligt fastsatt kan den lossna under drift och orsaka skada. Se till att borrkronorna är ordentligt fastsatta i chucken.

Ibland går borren helt enkelt sönder och den trasiga delen kan färdas med hög hastighet. För att minska denna riskfaktor, använd högkvalitativa bits, se till att de är i gott skick, se till att det inte finns något spel, låt inte biten vara avsevärt vertikalt och missbruk inte bits för material som de inte är för menade.

Sammanfattning – att tänka på när du ska köpa pelarborrmaskin

 • Budget – priserna kan variera från 900 till 5000kr
 • Storlek – pelarborrmaskiner varierar mycket i storlek beroende på vilket arbete du hoppas kunna slutföra. För stor och du kanske kämpar för att hysa den, för liten och den kanske inte räcker för att slutföra uppgiften.
 • Typ – stationär, magnetisk, borrstativ
 • Borrdjup – Detta beror vanligtvis på längden på din borrbits, men kan påverkas av fler faktorer än detta
 • Längd på pelaren eller en flyttbar bricka – Detta är viktigt eftersom det ger dig mer flexibilitet i bredden på material som du kan borra, med möjligheten att flytta chucken och borrkronan längre bort från bordet för att lämna mer utrymme för materialet du arbetar med.
 • Strömförsörjning – Beroende på vilken typ av pelarborrmaskin du letar efter, och det arbete som du behöver din pelarborr för att slutföra, avgör strömförsörjningen. De flesta kommer att kunna användas av vanliga elnät, men andra mer högkvalitativa modeller kan kräva alternativa strömkällor.
 • Hastighet – Variabla hastigheter är viktiga vid borrning för att säkerställa att ett bra jobb slutförs. Tänk också på vad du behöver göra för att ändra hastigheten – se till att detta är en relativt enkel process.
 • Bearbetbarhet – om du ska använda din pelarborr ofta är det särskilt viktigt att din borr är lätt att arbeta med. Detta inkluderar vilken typ av handtag som ingår, tiden det tar att byta borrkrona och även den noggrannhet som varje pelarborr kan erbjuda vid borrning.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!