Såga Hål i Trä – Så Gör du!

Du har ett antal alternativ när du sågar hål i trä. Vad du väljer beror på hur stor diametern ska vara, hur rent du behöver snittet och hur mycket du vill spendera. I denna artikel går vi igenom de vanligaste metoderna för att såga perfekta hål i trä

En av de enklaste metoderna för att såga ett hål i alla storlekar är att använda en sticksåg. Nackdelen här är att sågen kan driva medan du skär och göra det nästan omöjligt att såga en perfekt cirkel. Men om du inte ska såga en perfekt rund cirkel kan det vara okej.

Att såga hål med en sticksåg är en enkel metod, men det är nästan omöjligt att göra perfekt runda hål.

En centrumborr har två skär och en mittpunkt.

Den billigaste metoden är med en centrumborr. Dessa används mestadels i grova byggprojekt där snittets kvalitet inte är kritisk, till exempel borrning av hål i väggreglar för att driva elkabel. Med det sagt kan du bli förvånad över hur rena de kommer att skära hål i massivt virke så länge du borrar långsamt och använder en bakplatta.

En nackdel med centrumborrbiten är att de inte är tillgängliga för att göra stora hål.

För att göra kvalitativa och stora hål i trä är den så kallade Forstner -biten ett bra verktyg. Dessa är definitivt det bästa valet för träbearbetningsprojekt. Åtmonstone om du ska göra stora hål. De har superrena snitt med minimal rivning. Eftersom de producerar en platt botten är de också användbara om du bara behöver borra halvvägs genom ett bräda. Och du kan hitta dem i större diametrar än centrumborrar.

Använd långsammare hastigheter på din borr för större bitar

Naturligtvis är den största nackdelen med Forstner -bitar deras kostnad. Beroende på vilket märke du köper kan de bli väldigt dyra. Du bör skaffa ett multi-bit kit.

Cirkelskärande handöverfräs

Alla tre av de tidigare teknikerna är beroende av att du måste köpa en speciell borr eller såg för varje storlekshål du behöver göra. Detta kan bli dyrt och vad händer om du behöver såga ett riktigt stort hål? Allt du behöver är ett verktyg: en handöverfräs. Detta är ett bra sätt att såga små eller stora hål. Den största nackdelen är att installationstiden tar längre tid än de andra metoderna.

Ett cirkelskärande munstycke kommer att producera runda hål i alla storlekar med en handöverfräs.

Hur man gör ett runt munstycke för handöverfräsen

  • Ta bort basen på din handöverfräs
  • Fäst en bit plywood på basen
  • Sätt i en rak bit
  • Mät radien på hålet du behöver
  • Markera ditt radieavstånd från biten till en punkt på plywoodfoten
  • Borra in en skruv i denna punkt och skruva fast den i ditt arbetsstycke och en skrotskiva
  • Släpp handöverfräsen i ditt arbetsstycke och vrid den runt skruven för att skära hålet
  • Byt ut din handöverfräs bas med en remsa av plywood.
  • Borra ett hål där vridpunkten kommer att vara

När du har skruvat fast basen på ditt arbetsstycke, placera handöverfräsen i träet och började rotera runt skruven.

Liksom allt annat inom träbearbetning finns det alternativ för varje uppgift. Det här är en av de mest effektiva sätt att skapa perfekta hål i trä. Du kan uppnå nästan alla träbearbetningsmål med blygsamma verktyg.

Såga fyrkantigt hål i trä

Behöver du lära dig att såga ett fyrkantigt hål i trä? Detta är en kritisk lektion som varje träbearbetare kommer att behöva lära sig någon gång. Oavsett om du sågar ett hål för ett fönster eller bygger något helt annat, att veta hur du skär ett fyrkantigt hål i trä kommer att vara till nytta för minst ett av dina projekt.

Tack och lov är det en ganska enkel uppgift att såga en kvadrat (eller någon annan form) i trä som alla med lite träbearbetningskunskap och rätt verktyg snabbt kan lära sig.

För det här projektet måste du ha följande:

Mätning och märkning

Det första du behöver göra är att mäta rutan du ska såga ut och markera den på baksidan av träet du ska såga.

Beroende på ditt projekt kan du behöva göra mycket exakta mätningar för att se till att ditt hål ligger exakt där det behöver vara. Även om precision inte är ett krav i projektet är det alltid bäst att ta sig tid och mäta noggrant och korrekt.

Först vill du kartlägga måtten för din utsågning, så att du vet hur stort hålet måste vara. Om hålet måste placeras på en viss plats på träet, vill du också ta hänsyn till dessa dimensioner.

Använd sedan din fyrkant och snickarpenna för att markera din ruta i träet. Du vill ge dig själv en mörk, tjock linje som en riktlinje för din sågning senare, så det kan vara bra att göra flera pass med pennan eller att använda en permanent penna istället.

Skapa pilothålet

Innan du kan börja ditt snitt med din sticksåg vill du använda din borr för att skapa ett pilothål från vilket du kan börja ditt snitt.

Borrbiten du använder har inte så stor betydelse här; du vill bara se till att det är tillräckligt stort för att ditt sticksågblad ska passa igenom.

När du borrar pilothålet är det viktigt att hålet inte sticker ut utanför de linjer du har markerat för din ruta. Placera hålet slumpmässigt nära kanten du har markerat. På det sättet behöver du aldrig oroa dig för att ditt pilothål hamnar utanför linjerna på mitt torg.

Klipp ut biten

Med ditt pilothål borrat är du redo att såga ut din ruta.

Innan du börjar arbeta med någon såg, se till att du vidtar lämpliga försiktighetsåtgärder och bär rätt skyddsutrustning, som skyddsglasögon och arbetshandskar.

Placera sticksågens blad inuti pilothålet du har borrat. Slå på sågen och börja följa linjen du har markerat.

Såga till insidan av linjen du har markerat, inte utsidan. Senare, om du upptäcker att rutan är lite för liten, kan du alltid bredda den med sandpapper, en fil eller ett multiverktyg. Under tiden, om du skär till utsidan av linjen och du hamnar med en kvadrat som är för stor, finns det inget du kan göra för att åtgärda den situationen förutom att börja om från början.

Dessa tips hjälper dig att få ut det mesta av din sticksåg och hjälper dig att göra renare snitt när du arbetar med din sticksåg.

Städa upp ditt arbete

Med utsågningen färdig är det dags för dig att städa upp ditt arbete. Beroende på hur bra du hanterar en sticksåg har du kanske inte så mycket efterbehandling alls. Men det är möjligt att du kommer behöver a lite extra uppmärksamhet.

Det första du vill göra är att ta en fil och ta bort eventuella grova och ojämna bitar inuti rutan du har klippt.

Om du upptäcker att linjerna du skär med pusslet är lite felaktiga, kan du använda ett oscillerande verktyg, som en Dremel och ett sliphjul för att snabbt arbeta med dessa brister. Var noga med att arbeta långsamt och noggrant för att du inte ska slipa bort för mycket virke.

När du är nöjd med utseendet vill du avsluta jobbet med sandpapper för att göra din ruta fin och slät. Börja med sandpapper med låg kornstorlek. Upprepa denna process några gånger till, varje gång med en högre kornstorlek, tills du når cirka 320 kornstorlek.

Slutsats

Att lära sig att såga ett fyrkantigt eller runt hål i trä är en enkel lektion som alla träarbetare behöver känna till. Med bara några få verktyg kan du snabbt och enkelt få professionella resultat genom att följa tipsen i den här guiden. Som med alla jobb som innehåller elverktyg, se till att du bär rätt säkerhetsutrustning och arbetar långsamt och jämnt för att undvika olyckor.

Läs också: Laga skruvhål i Trä – Så gör du Steg för Steg [Komplett Guide]

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!